StoryEditor

Zdravotný profil Slovenska poukazuje na potrebu viacerých systémových zmien

16.01.2020, 23:00
Jedným z dôležitých záverov zdravotného profilu Slovenska je fakt, že populácia na Slovensku starne

Dnes sa konala prezentácia analýzy o Stave zdravia v EÚ a na Slovensku. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva SR na sociálnej sieti

Európska komisia na konci minulého roka uverejnila profily systémov zdravotníctva v 30 krajinách Európy. Tieto zdravotné profily krajín zahŕňajú podrobnú analýzu systémov zdravotníctva, zameriavajú sa na zdravie obyvateľov, významné rizikové faktory, efektívnosť či dostupnosť zdravotníctva v jednotlivých členských štátoch EÚ.

Zdravotný profil Slovenska poukazuje na potrebu viacerých systémových zmien, ktoré povedú ku kvalitnejšej a dostupnejšej zdravotnej starostlivosti.

V porovnaní s inými krajinami EÚ netrpí Slovensko výrazným nedostatkom lekárov, problémom je však ich nerovnomerné rozmiestnenie. Slovenskému zdravotníctvu chýbajú najmä zdravotné sestry. Aj preto rezort zdravotníctva prijíma opatrenia, na základe ktorých chce zvýšiť počet lekárov a sestier v slovenskom zdravotníctve.

Najčastejšou príčinou úmrtí sú na Slovensku kardiovaskulárne ochorenia, za nimi nasledujú onkologické ochorenia. Aj preto ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo rok 2019 za rok prevencie a spustilo tri štátom riadené skríningy na prevenciu najčastejších onkologických ochorení.

Jedným z dôležitých záverov zdravotného profilu Slovenska je fakt, že populácia na Slovensku starne, a preto sme nastavili a nastavujeme systémové zmeny tak, aby situácia o 10- 15 rokov bola trvalo udržateľná.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 10:11