StoryEditor

Zdravotníctvu treba viac ako pol miliardy navyše

06.05.2020, 00:00
Ministerstvo zdravotníctva situáciu zatiaľ analyzuje

Bez dofinancovania zo strany štátu hrozí zdravotníctvu kolaps. Problémy hlásia nemocnice, ambulancie, zdravotné poisťovne, ale aj dopravná záchranná služba.

Aj Inštitút finančnej politiky na ministerstve financií uverejnil mimoriadnu prognózu daňových a odvodových príjmov na roky 2019 – 2023, v ktorej odhadol zníženie príjmov zdravotných poisťovní na tento rok na 251 miliónov eur.

Ako uviedol prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko s odvolaním sa na informácie od zdravotných poisťovní, bez pomoci štátu sú pre nemocnice finančné prostriedky zabezpečené do konca mája. „To by znamenalo, že už v júni by sme nemali finančné prostriedky na základnú činnosť a platy našich zamestnancov,“ upozornil. Celkový výpadok v sektore odhadol na 600 miliónov eur, z toho 200 miliónov vyplýva z nedostatočného finančného krytia pre zdravotníctvo v schválenom rozpočte na tento rok a zvyšok je dosah koronavírusovej krízy.

Na chýbajúce financie upozorňovali aj odborníci na Okrúhlom stole Zdravotníckych novín. Výkonná riaditeľka Asociácie zdravotných poisťovní Katarína Kafková potvrdila, že opakovane žiadali ministerstvo zdravotníctva aj financií o rokovanie so zámerom riešiť dofinancovanie zdravotníctva. Na zdravotné odvody má značný vplyv čerpanie dávok karanténneho ošetrovného a nemocenského, čím sa ekonomicky aktívni občania stali poistencami štátu. „Zasahuje nás aj presun platenia odvodov za marec, ktoré môžu poistené osoby odvádzať až v júli. Toto nám spôsobuje výpadok príjmov. Ak nebude situácia vo verejnom zdravotnom poistení plne kompenzovaná, nebudeme môcť garantovať platby pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti,“ uviedla K. Kafková.

Podpredseda Asociácie dopravnej zdravotnej služby Ernest Caban upozornil na zlú situáciu u poskytovateľov dopravnej zdravotnej služby. Tvrdí, že bez dofinancovania mnohí z nich nebudú od 1. mája schopní zabezpečovať prepravu pacientov pre štátne aj neštátne nemocnice vrátane dialyzovaných pacientov. „Prepad vo výkonoch je od 23 do 50 percent, ale na základe núdzového stavu sú prevádzkové náklady na rovnakej úrovni. Dokonca došlo k ich nárastu z titulu zabezpečovania dezinfekčných prostriedkov a všetkých opatrení prijatých na prepravu pacientov,“ dodal E. Caban.

Na riziko krachu a výpadku ambulancií upozornil aj Marián Šoth, prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR. „Už po mesiaci naše ambulancie, laboratóriá, malé röntgenové pracoviská, ADOS vykazujú 20 percent minuloročných objemov. Nedokážu sanovať ani personálne náklady, nieto ešte náklady spojené s nákupom ochranných prostriedkov. Opakovane sme vyzývali ministra zdravotníctva a premiéra, aby sanoval paušálnymi úhradami celý ambulantný sektor aj malé laboratóriá,“ pripomenul M. Šóth.

Nemocnice, ktoré vykazujú výkony podľa DRG, sú platené prospektívnym rozpočtom, čiže dostávajú mesačnú paušálnu platbu. Problémom sú špecializované nemocnice ako napríklad psychiatrické, ktoré sú platené podľa hospitalizácií. „Počet hospitalizácií klesol. Zatiaľ nie je jasné ich financovanie,“ povedal M. Petko.

Pripomenul, že v ČR minulý týždeň upravovali štátny rozpočet a zdroje pre zdravotníctvo zvýšili o 20 miliárd českých korún, aby bola zabezpečená kontinuálna zdravotná starostlivosť. „Toto je nevyhnutné aj u nás,“ uzavrel M. Petko.

Ministerstvo zatiaľ analyzuje

Rezort zdravotníctva tvrdí, že čo sa týka financovania a zmluvných podmienok, do rokovaní zdravotných poisťovní a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti nevstupuje. „Vzhľadom na výnimočnú situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19 však situáciu dôsledne monitorujeme a riešime. Diskusie s rezortom financií, ako aj so zdravotnými poisťovňami prebiehajú. Spoločné rokovanie na úrovni ministrov zdravotníctva, financií, zástupcov zdravotných poisťovní sa zrealizovalo minulý týždeň. Po uzavretí rokovaní budeme o detailoch informovať. Ministerstvo zdravotníctva vždy robí všetko pre to, aby bolo v sektore toľko peňazí, koľko reálne potrebuje,“ uviedla hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Situáciu môže komplikovať fakt, že Inštitút zdravotnej politiky (IZP), ktorý by vypracoval plán, ako dofinancovať rezort, podľa našich informácií na MZ SR končí a rozpočet už oficiálne je mimo nich.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 09:00