StoryEditor

Zdravotnícky výbor nepodporil návrh na sprísnenie informovanosti pred interrupciou

13.11.2019, 23:00
Ministerstvo zdravotníctva odmieta navrhované vyšetrenie dopplerom v prvom trimestri s odvolaním sa na riziká.

Návrh na povinné vyšetrenie tehotnej ženy pred interrupciou ultrazvukom a zabezpečenie akustického záznamu srdca plodu nezískal na dnešnom rokovaní výboru NR SR pre zdravotníctvo podporu. Poslanci ho označili za kontroverzné.

Za návrh hlasoval len poslanec Juraj Blanár (Smer-SD), piati poslanci boli proti alebo sa zdržali hlasovania, dvaja vôbec nehlasovali. Spolu s poslancom Marekom Krajčím (OĽANO) nehlasoval ani predseda zdravotníckeho výboru Štefan Zelník (SNS). Nepodporil tak návrh svojich poslaneckých kolegýň z SNS Evy Smolíkovej, Magdalény Kuciáňovej a Evy Antošovej, ktoré do parlamentu predložili návrh na vydanie novely zákona č. 576/2004 o zdravotnej starostlivosti.

Tento návrh zakazuje reklamu na interrupcie a má zlepšiť informovanosť žien o vývojovom štádiu plodu pred vykonaním interrupcie. „Navrhuje zabezpečiť, aby žena mohla vidieť obraz embrya alebo plodu a ak je to technicky možné, zabezpečit' aj to, aby mohla počuť tlkot srdca embrya alebo plodu,“ uvádzajú predkladateľky zákona.

Tento návrh vyvolal širokú diskusiu v odbornej aj laickej verejnosti, a to v súvislosti s vyjadrením prednostu II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LF UK a UNB doc. MUDr. Jozefa Záhumenského, PhD., ktorý v médiách upozornil na riziká dopplerovského vyšetrenia plodu. Odvolal sa pritom na stanovisko International Society for Ultrasound in Obstetrics and Gynecology (ISUOG), podľa ktorého sa toto vyšetrenie nemá vo včasnom štádiu tehotenstva rutinne vykonávať.

Podpora

Reakciou na jeho medializované vyjadrenia boli dve petície – jedna petícia občianskej iniciatívy Aliancia za rodinu požadujúca odvolanie J. Záhumenského z funkcie prednostu a druhá občianska petícia vyjadrujúca podporu prednostovi. Nasledovali ďalšie mediálne výstupy gynekológov k otázke bezpečnosti vyšetrenia ultrazvukom v prvom trimestri tehotenstva, medzi nimi aj názory kritizujúce vyjadrenia doc. Záhumenského ako „neodborné“.

Slovenská gynekologicko-pôrodnícka spoločnosť SLS, ktorá združuje viac ako 1000 špecialistov a najvýznamnejších slovenských odborníkov z oblasti gynekológie a pôrodníctva, vyjadrila podporu J. Záhumenskému s tým, že ho považuje za odborne veľmi zdatného a fundovaného predstaviteľa tohto medicínskeho odboru a nevidí dôvody na spochybňovanie jeho postavenia ako prednostu kliniky.

„Výbor Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti prijal k petícii stanovisko, ktoré zaslal na MZSR a dal na vedomie dekanovi LF UK v a riaditeľke Univerzitnej nemocnice v Bratislave, teda všetkým zainteresovaným osobám, ktoré majú bezprostredný vplyv na menovanie a odvolávanie prednostu kliniky. Neprislúcha nám vyjadrovať sa k rôznym vystúpeniam a komentárom laikov, či tzv. odborníkov, nesúvisiacim s odbornými problémami. Podľa môjho osobného názoru, však v časoch demokracie a slobody slova nemožno takéto vystúpenia nikomu zakazovať. O ich relevantnosti si musí urobiť každý svoj vlastný názor v závislosti od ich obsahu a tiež podľa toho, kto a akou formou ich prezentuje, prípadne v akom čase a za akým účelom,“ uviedol pre Zdravotnícke noviny prezident spoločnosti doc. MUDr. Martin Redecha, PhD.

Vyjadrenie ministerstva

Ministerstvo zdravotníctva SR sa tiež vyjadrilo k návrhu zákona, ktorý predložili poslankyne SNS. Odmietlo vykonávanie dopplerovského vyšetrenia a odvolalo sa na stanovisko ISUOG rovnako ako doc. Záhumenský. „Jediná možnosť, ako získať akustický záznam srdca plodu, je aplikácia pulzného dopplerovského vyšetrenia priamo do vyvíjajúceho sa srdca. Na rozdiel od B módu, pulzný doppler vysiela cca trojnásobne vyššiu energiu, jeho stredná hodnota ISTPA sa pohybuje okolo 750 mW/cm2 a jeho použitie na tkanivá plodu pred 10. týždňom tehotnosti vedie ku zvýšeniu teploty vyšetrovaných tkanív až o 6°C. Za bezpečné zvýšenie teploty sa podľa National Council on Radiation Protection and Measurements považuje nárast maximálne o 1°C. Preto v súlade s uvedenými faktami je potrebné z odborného hľadiska uvedený návrh odmietnuť, pretože v prípade, že si žena rozmyslí umelé ukončenie tehotnosti, hrozí zvýšené riziko poškodenia tkanív plodu, predovšetkým srdca, mozgu, ale aj oka,“ uvádza MZ SR vo svojom stanovisku.

Ako na dnešnom rokovaní zdravotníckeho výboru uviedla Eva Smolíková, jedna z predkladateliek novely zákona, v súvislosti s vykonaním dopplerovského vyšetrenia pripravia pozmeňujúce návrhy. Parlament by mal o tejto novele zákona rokovať na najbližšej schôdzi, ktorá sa má začať 26. novembra.

„Sme ochotné počúvať každému odbornému návrhu, ktorý tejto problematike pomôže,“ povedala E. Smolíková po tom, čo si z úst poslancov vypočula ostrú kritiku kontroverzného návrhu. Dodala, že pozmeňujúci návrh ešte nie je pripravený. Poslancov zdravotníckeho výboru však nepresvedčila, z ôsmich prítomných jej vyjadril podporu len jeden.


List Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti

Vážená pani ministerka!
V týchto dňoch sa dostala do médií a na verejnosť petícia občianskeho združenia Aliancia za rodinu pod vedením JUDr., Mgr. Antona Chromíka, PhD., v ktorej združenie požaduje podpisy na petíciu za odvolanie prednostu II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky doc. MUDr. Jozefa Záhumenského PhD. z postu prednostu kliniky za údajné „neodborné vyjadrenia“ súvisiace s pripomienkami k návrhu zákona o úprave výkonu umelého prerušenia tehotenstva.

Predstavitelia Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti SLS, ktorá združuje viac ako 1000 špecialistov a najvýznamnejších slovenských odborníkov z oblasti gynekológie a pôrodníctva považuje pána doc. Záhumenského za odborne veľmi zdatného a fundovaného predstaviteľa nášho medicínskeho odboru a nevidíme dôvody na spochybňovanie jeho postavenia ako prednostu kliniky. Klinika pod vedením doc. Záhumenského predstavuje naše špičkové klinické pracovisko, ktoré poskytuje ženám medicínsku starostlivosť na najvyššej odbornej úrovni. Pracovisko sa podstatnou mierou podieľa na pregraduálnej aj postgraduálnej výchove našich odborníkov v oblasti gynekológie a pôrodníctva a zapája sa do výskumných programov na domácej aj medzinárodnej úrovni.

Jeho vyjadrenia v súvislosti s pripravovanou úpravou zákona vychádzajú z všeobecne akceptovaných medicínskych poznatkov a postupov odporúčaných prominentnými odbornými spoločnosťami. Jeho odvolávanie z postu vedúceho pracoviska preto nepovažujeme za zmysluplné.
doc. MUDr. Martin Redecha, PhD., prezident SGPS


Na vedomie:
MUDr. Renáta Vandriaková, MPH, riaditeľka UN Bratislava
Prof. MUDr. Juraj Šteňo, DrSc., dekan Lekárskej fakulty UK

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 11:49