StoryEditor

Záujemcov o projektovanie novej nemocnice stále preverujú

17.09.2020, 00:00
Poradenské služby stáli doposiaľ milióny eur, suma ešte nie je konečná

Od júna minulého roka hľadá ministerstvo zdravotníctva dodávateľa projektu novej Univerzitnej nemocnice Bratislava. Okrem plánovania, programovania a návrhu nemocnice v lokalite Rázsochy má vypracovať aj projektovú dokumentáciu, zabezpečiť poradenstvo pre prípravu realizácie stavby a tiež podporné a poradenské činnosti pri výstavbe nemocnice, jej uvádzaní do prevádzky vrátane transferu zamestnancov. Lehota na prihlásenie do súťaže uplynula v decembri. Ani po deviatich mesiacoch nie je známe, kto chce manažovať výstavbu novej bratislavskej nemocnice.

Verejné obstarávanie na zákazku Komplexná príprava projektu novej Univerzitnej nemocnice Bratislava v lokalite Rázsochy v hodnote 17,5 milióna eur bolo vyhlásené 4. júna 2019. Do 20. decembra 2019 mohli záujemcovia podať žiadosť o účasť vo verejnej súťaži.

Začiatkom tohto roka ministerstvo informovalo, že prebieha proces posudzovania žiadostí. Záujemcovia musia spĺňať podmienky účasti vrátane obratu 30 miliónov eur za posledné tri roky a realizácie podobnej zákazky v období posledných piatich rokov. Kto chce projektovať nemocnicu na Rázsochách a kto posudzuje splnenie podmienok, rezort začiatkom roka nezverejnil. Neverejná je aj informácia o počte záujemcov o túto zákazku.


Hodnotenie pokračuje

V auguste ministerstvo uzavrelo zmluvu o poradenských službách pri verejnom obstarávaní na projektovanie UNB s firmou Tatra Tender, ktorá je procesným garantom tejto súťaže od jej vyhlásenia. V zmluve sa firma zaväzuje vyhodnotiť, či uchádzači spĺňajú podmienky, vybrať záujemcov, vyzvať ich na predloženie cenovej ponuky, vypracovať zápisnice z otvárania a hodnotenia ponúk a ďalšie činnosti v súvislosti s týmto verejným obstarávaním. Na otázku, prečo došlo k uzatvoreniu ďalšej zmluvy na poradenstvo, rezort reagoval: „Spoločnosť Tatra Tender, s. r. o., ostáva procesným garantom verejného obstarávania na túto zákazku. Vzhľadom na veľký rozsah doručených žiadostí o účasť bolo potrebné uzatvoriť zmluvu so spoločnosťou, ktorá bude vo vyhodnocovaní žiadostí o účasť pokračovať aj naďalej.“

Hovorkyňa Zuzana Eliášová tiež informovala, že sa stále vyhodnocujú žiadosti o účasť. Otázky, koľko záujemcov sa prihlásilo do verejného obstarávania a koľko z nich splnilo podmienky, ostali bez odpovede. „Pokiaľ ide o vyhodnocovanie splnenia podmienok zo strany uchádzačov, proces nie je ukončený, preto aktuálne nie je možné poskytnúť bližšie informácie. Ministerstvo zdravotníctva vylučuje akékoľvek pochybenia a nezrovnalosti v tomto procese,“ zdôraznila Z. Eliášová.

Zmluvy

Zmluva s firmou Tatra Tender, podpísaná generálnym tajomníkom služobného úradu MZ SR Mariánom Kolníkom, je na sumu 35 952 eur. Dosiaľ rezort za poradenstvo v súvislosti s výstavbou nemocnice Rázsochy zaplatil státisíce eur.

Exministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská v marci 2014 podpísala zmluvu s konzorciom Ernst & Young Financial Advisory a Ružička Csekes o poradenských službách vrátane vypracovania štúdie uskutočniteľnosti výstavby novej nemocnice, a to v hodnote viac ako 955-tisíc eur. Zvolenskej nástupca Viliam Čislák podpísal vo februári 2015 ďalšiu zmluvu so spomínaným konzorciom. Za 2,5 milióna eur si u neho ministerstvo objednalo komplexné poradenstvo v súvislosti s PPP projektom novej univerzitnej nemocnice.

O rok neskôr tento PPP projekt zrušil Čislákov nástupca Tomáš Drucker. Či bola vyplatená plná suma 2,5 milióna eur za poskytnuté poradenstvo, sme sa na ministerstve nedozvedeli. „Ide o zmluvu č. 15/2011, ktorú uzatváralo vedenie rezortu zdravotníctva v predchádzajúcich rokoch. Vzhľadom na túto skutočnosť dnes nie je možné poskytnúť relevantné údaje, ktoré žiadate,“ uviedla hovorkyňa rezortu Z. Eliášová.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 19:49