StoryEditor

Zatkli protiočkovacieho aktivistu

05.12.2019, 23:00
Epidémia osýpok na Samoe si vyžiadala už desiatky mŕtvych

V tichomorskom štáte Samoa zatkli muža, ktorý šíril informácie proti očkovaniu. Informuje o tom BBC.

Zadržaného muža Edwina Tamasesea obvinili z podnecovania proti vládnemu nariadeniu. Krajina totiž naďalej bojuje proti smrteľnému prepuknutiu osýpok. Vláda vyhlásila výnimočný stav a nariadila i povinné očkovanie proti tomuto ochoreniu.

Zadržaný Tamasese na sociálnej sieti šíril nepravdivé informácie a tvrdil, že očkovanie je nebezpečné.

Na sociálnej sieti Facebook kritizoval očkovacie látky a na liečenie proti osýpkam propagoval používanie neúčinných produktov, ako je napríklad extrakt z listov papáje. Vládny program povinného očkovania označil za „najväčší zločin proti našim ľuďom“ a nepravdivo tvrdil, že vitamín C dokáže vyliečiť infikované deti.

Dezinformácie

Nízka miera očkovania na Samoe je čiastočne spôsobená úmrtím dvoch detí v roku 2018, dôvodovom bolo podanie nesprávnej vakcíny, ktorá bola zmiešaná so svalovým relaxantom namiesto vody.

Tieto dva prípady však napriek tomu vyvolali miestne obavy a sú stále zneužívané ľuďmi, ktorí tvrdia, že vakcíny sú škodlivé.

Minister komunikácie na Samoe Afamasaga Rico Tupai uviedol, že „antivaxeri šíria konšpiračné teórie, ktoré bránia bezprecedentnej mobilizácii verejného zdravia. Antivaxeri nás spomaľujú.“ V krajine sa objavili prípady, kedy k rodinám sa dostali antivakcinačné informácie, a deti miesto hospitalizácie držali doma.

Minister vyzval antivaxerov, aby neprekážali a neprispievali k úmrtiam. Jeho slová zopakoval aj zástupca Unicef Dr. Sheldon Yett, ktorý pre BBC povedal, že „ľudia, ktorí šíria lži a dezinformácie o očkovaní, zabíjajú deti.“

Opatrenia

Očkovanie nie je jediný spôsob, ktorým sa v krajine snažia ukončiť epidémiu. Tento týždeň boli požiadané neočkované rodiny, aby si pred domy vyvesili červenú vlajku. Čo má napomôcť zdravotníkom v očkovacej kampani. Zatvorili sa tiež všetky školy a deti mladšie ako 17 rokov majú zákaz zhromažďovania sa na verejnosti.

Nahlásených bolo už viac ako 4 200 prípadov, Samoa má pritom približne 200 000 obyvateľov. Osýpkam od októbra podľahlo najmenej 63 ľudí, z toho 23 detí vo veku do jedného roka a 25 detí medzi jedným a štvrtým rokom života.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 11:32