StoryEditor

Zákaz vstupu do škôlky nezaočkovaným deťom zvažuje aj Slovensko

10.02.2019, 23:00
Odborníci priebežne diskutujú o tejto možnosti, chystá sa novelizácia zákona.

České ministerstvo zdravotníctva predložilo do pripomienkového konania návrh novely zákona, ktorý zakáže vstup nezaočkovaným deťom starším ako tri roky vstup do detských zariadení vrátane škôlok, detských skupín a podobných zariadení.

Ak by zákon prijali, do platnosti vstúpi 14. decembra. Ako sa uvádza v predkladanej správe k návrhu, dôvodom je zrovnanie povinností pre všetkých poskytovateľov, teda nielen pre materské školy, ale aj pre detské skupiny a živnostníkov. Zároveň tak reaguje na aktuálne sa zhoršujúcu zaočkovanosť v Česku.

Podobná situácia je aj na Slovensku, zaočkovanosť klesá. Pred nástupom do škôlky síce rodičia odovzdávajú potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti na pobyt v kolektíve, kde je okrem iného aj údaj o očkovaní, nie je to však záväzné. „Možnosť prijatia alebo neprijatia dieťaťa, ktoré nemá v potvrdení o zdravotnej spôsobilosti uvedený údaj o absolvovaných očkovaniach, nie je pre predškolské alebo školské zariadenia explicitne nariadené žiadnym legislatívnym predpisom,“ uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Aj na Slovensku

Ako hovorkyňa dodala, odborníci na Slovensku zaregistrovali legislatívne zmeny v Česku, ktoré sa týkajú zákazu prijatia neočkovaného dieťaťa do predškolského zariadenia. „Predmetná zmena bola pravdepodobne prijatá v súvislosti so zvyšujúcim sa počtom neočkovaných detí. Na Slovensku odborníci tiež diskutujú o takejto zmene z toho dôvodu, aby sa zachovala dostatočná zaočkovanosť detskej populácie a aby kolektívna imunita zabezpečila ochranu pred infekčnými chorobami aj pre tie deti, ktoré sa zo zdravotných dôvodov nemôžu dať zaočkovať,“ uviedla.

V roku 2017 realizovala Slovenská akadémia vied prieskum medzi rodičmi o ich názore na povinné očkovanie. Ako povedala Z. Eliášová, z prieskumu vyplýva, že postoj väčšiny obyvateľov je k systému povinného očkovania pozitívny. „Nariadenie povinnosti prijatia iba zaočkovaného dieťaťa do každého predškolského alebo školského zariadenia je pre rodičov veľmi citlivou témou. Domnievame sa, že takáto zmena si vyžaduje širšiu diskusiu. Odborníci v oblasti očkovania priebežne diskutujú o tejto možnosti aj v Slovenskej republike. V blízkej budúcnosti sa plánuje novelizácia. V prípade potreby zmeny v oblasti prijímania detí do predškolského alebo školského zariadenia na základe ich očkovacieho statusu bude takáto zmena navrhnutá do predmetnej novelizácie,“ dodala hovorkyňa.

Návrat ochorení

Vďaka dôslednému dodržiavaniu povinnosti očkovania sa na Slovensku doteraz dosahovala vysoká zaočkovanosť, a tým aj ochrana obyvateľstva pred chorobami zaradenými medzi povinné očkovania. Zaočkovanosť detí napríklad proti osýpkam na Slovensku však klesla pod 95 percent v štyroch krajoch: Bratislavský, Trenčiansky, Banskobystrický a Košický. Jedným z následkov bola tohtoročná epidémia osýpok na východnom Slovensku v máji, keď ochorelo 428 ľudí.

V prípade, že rodičia bez preukázania závažných zdravotných alebo iných lekárom zdôvodnených prípadov odmietnu povinné očkovanie dieťaťa, hrozí im pokuta v súhrnnej výške 331 eur. Ako prízvukujú hygienici, cieľom povinného očkovania nie je vyberanie pokút za jeho odmietnutie, ale prevencia prenosných ochorení, ktorým možno predchádzať očkovaním.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 10:02