StoryEditor

VšZP očakáva historicky najvyššiu stratu poistencov

06.11.2019, 23:00
Definitívne výsledky prepoisťovania by mal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou potvrdiť v druhej polovici novembra.

Všeobecná zdravotná poisťovňa príde po tohtoročnej prepoisťovacej kampani o najvyšší počet poistencov. Bývalý minister zdravotníctva Tomáš Drucker informoval, že zo štátnej zdravotnej poisťovne odchádza až 140-tisíc ľudí. Hoci VšZP bude komentovať oficiálne výsledky prepoisťovania až po ich potvrdení Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), potvrdila očakávaný úbytok vyše 100-tisíc poistencov. „Napriek vyše 100-tisícovej strate poistencov, ktorú VšZP očakáva, zostane lídrom v zdravotnom poistení aj po 1. januári 2020,“ uviedla poisťovňa v tlačovej správe.

Zdravotná poisťovňa Dôvera eviduje 120-tisíc zmenových prihlášok, rovnaké číslo uvádza aj z Union zdravotná poisťovňa. Oficiálne údaje zverejní ÚDZS po kontrole a overení všetkých prihlášok.

Podozrenia

„Máme dôvodné podozrenie, že získavanie týchto poistencov zo strany súkromných zdravotných poisťovní bolo realizované aktívnym kupovaním si poistencov, čo v zmysle zákona je zakázané. Zdravotná poisťovňa nesmie vykonávať nábor poistencov na základe zmlúv o sprostredkovaní s fyzickými ani právnickými osobami za odplatu,“ povedal T. Drucker na margo prepoisťovania.

Generálna riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková hovorí, že s veľkým znepokojením sledovali praktiky súkromných poisťovní, ktorých výsledkom je odchod vysokého počtu poistencov VšZP. „Na tieto praktiky sme celý rok upozorňovali Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou,“ vysvetľuje. Ak sa preukáže, že niektoré subjekty skutočne zákon porušili, mali by byť prijaté opatrenia, ktoré opakovaniu podobných situácií do budúcnosti zamedzia.

Union zdravotná poisťovňa tvrdí, že potenciálnych nových poistencov oslovuje v súlade s legislatívou. „Dlhodobo k nám prichádzajú poistenci vďaka najširšej ponuke benefitov, nášmu prístupu k poistencom a tiež vďaka tomu, že sme absolútne transparentní. V prípade, ak by vzniklo akékoľvek podozrenie okolo prepoisťovania, je Union zdravotná poisťovňa vždy pripravená situáciu riešiť a prípadne spolupracovať s príslušnými úradmi,“ uviedol hovorca Matej Neumann.

Hovorca Dôvery Matej Štepianský informoval, že prepoisťovaciu kampaň pre zdravotnú poisťovňu Dôvera vykonávajú výlučne jej zamestnanci, pričom časť z nich pracuje na dohodu o vykonaní práce. „Rovnako postupujeme už niekoľko rokov a postupovali sme tak aj v čase, keď bol pán Drucker ministrom zdravotníctva. Náborové kampane zdravotných poisťovní sú pravidelne predmetom kontroly zo strany ÚDZS, no nezaznamenal žiadne porušenie platných pravidiel zdravotnou poisťovňou Dôvera. Dbáme na transparentnosť procesu prepoistenia, odmietame, odsudzujeme a netolerujeme akékoľvek nekalé praktiky,“ zdôraznil M. Štepianský.

Finančná situácia

Exminister T. Drucker pripomenul, že zo štátnej zdravotnej poisťovne odišli do súkromných ekonomicky menej nákladní poistenci, čo bude pre VšZP znamenať finančné problémy. Bývalý riaditeľ VšZP Miroslav Kočan kritizoval kroky svojej nástupkyne. „Rok, keď podľa vyjadrenia ministra financií sú najväčšie zdroje v zdravotníctve, sme začali tým, že VšZP mala nezazmluvnených 1 300 súkromných ambulancií. V máji sme sa dočkali toho, že lekári odmietli robiť odbery krvi, keďže VšZP nemala zazmluvnené laboratóriá. Počas vrcholu prepoisťovacej kampane generálna riaditeľka vystúpila na tlačovej besede a oznámila, že očakávajú stratu vyše 60 miliónov eur. Sú to nezodpovedné kroky, ktoré znižujú dôveru poistencov vo VšZP,“ povedal na tlačovej besede.

L. Hlinková oponuje svojmu predchodcovi. „Čo sa týka vzťahov s lekármi a nemocnicami, iste viete, že rokovania sa vedú celé mesiace. Od júna 2018 sa však žiadne rokovania s lekármi neviedli, čo nám aj sami niekoľkokrát vyčítali. Až vďaka nasadeniu po mojom nástupe sa nám podarilo situáciu zvládnuť a zmluvy s lekármi podpísať. A to isté platí pre Medirex,“ zdôraznila generálna riaditeľka VšZP.

Ku kritike, že VšZP na konci prepoisťovacieho obdobia medializovala možnú stratu 60 miliónov eur, Ľ. Hlinková dodáva, že od prvého dňa svojho pôsobenia vo funkcii generálnej riaditeľky informovala, že poisťovňa očakáva veľmi zlé čísla. „Celý rok sme hovorili o nutnosti dofinancovania. A výsledok? Peniaze do systému prišli. Ak mám byť kritizovaná za tento krok, tak si za ním plne stojím,“ uviedla s tým, že odmieta zneužitie VšZP a svojej osoby na politickú kampaň. T. Drucker založil novú politickú stranu, M. Kočan je jej členom.
Podľa Ľ. Hlinkovej je VšZP z hľadiska platobnej schopnosti aj kapitálovej vybavenosti ekonomicky zdravá a postupne znižuje straty s cieľom dosiahnuť na konci roka 2019 vyrovnané hospodárenie.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 18:00