StoryEditor

​Všeobecní lekári si vďaka telemedícine privyrobili

01.07.2020, 00:00
Pandémia koronavírusu priniesla aj v zdravotníctve rozvoj a využívanie elektronických služieb

O téme dofinancovania sa stále diskutuje. Ministerstvo zdravotníctva deklarovalo, že sa jej spolu s rezortom financií pedantne venuje. Rokovania na úrovni ministrov zdravotníctva a financií a takisto zdravotných poisťovní prebiehajú. „MF SR pripravuje prognózu daňových a odvodových príjmov, zároveň prebieha diskusia medzi rezortmi o výdavkoch verejného zdravotného poistenia. MF SR očakáva ďalšie podklady od MZ SR k tejto oblasti,“ reagovalo MF SR.

Na druhej strane zdravotné poisťovne pripomínajú, že sledujú potreby poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a hradia všetky ich faktúry v lehote splatnosti.

„Ambulanciám a nemocniciam hradíme výkony a hospitalizácie v doterajších alebo vo vyšších cenách. Napriek tomu, že rozsah nimi poskytovanej zdravotnej starostlivosti bol výrazne obmedzený, zachovali sme globálne rozpočty, všeobecným lekárom a gynekológom sme platili kapitácie a aj za jednotlivé výkony nad rámec kapitácie, špecialistom a zubným lekárom platíme minimálnu paušálnu úhradu na úrovni 75 % z mesačného priemeru minulého roka. Ak urobia viac, ako je hodnota paušálu, dostanú doplatené,“ zhrnula zdravotná poisťovňa Union.

Podľa poisťovne pandémia koronavírusu priniesla obrovský rozvoj telemedicíny a využívania elektronickej preskripcie na Slovensku. Podľa údajov zdravotnej poisťovne Union bolo v máji až 90 % všetkých receptov vystavených elektronicky. „Najviac sa využívali konzultácie cez telefón so všeobecnými lekármi pre dospelých,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Na druhom mieste podľa nej poisťovňa eviduje konzultácie s pediatrami a lekármi špecialistami. „Zaujímavosťou je, že u pediatrov sa využívali aj videohovory. Predsa len, napríklad rôzne kožné problémy, ktoré mávajú deti často, sa ľahšie ukazujú, ako opisujú,“ priblížila B. Dupaľová Ksenzsighová.

V apríli a máji poisťovňa zaznamenala viac ako 61 000 výkonov telemedicíny cez telefón a 1 500 cez videohovor. V štatistikách sa ako opodstatnená ukázala aj krízová intervencia psychiatrom. „Aj do budúcnosti budeme našim zazmluvneným lekárom tieto výkony preplácať. Myslíme si, že to odbremení tak ambulancie, ako aj pacientov,“ prezradila Elena Májeková, riaditeľka sekcie zdravotného poistenia Unionu. Dodáva, že telemedicína prispieva k efektívnejšiemu manažmentu starostlivosti o pacienta, ale zdôrazňuje, že nie je vhodná u každého pacienta a nemôže ísť na úkor kvality zdravotnej starostlivosti.

VšZP reagovala, že jej poistenci majú zdravotnú starostlivosť plne zabezpečenú. Garantujú ju zmluvy, na ktorých sa nové vedenie VšZP dohodlo s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Do zmlúv s ambulantnými poskytovateľmi VšZP premietla okrem garancie paušálnych úhrad vo výške 75 % priemerných mesačných úhrad minulého roka aj výkony zavedené v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19.

Ako priblížila zdravotná poisťovňa Dôvera, ambulantní lekári, a to všeobecní lekári pre dospelých (VLD), všeobecní lekári pre deti a dorast (VLDD), gynekológovia (GYN), špecializované ambulancie (ŠAS) a zubní lekári (STOM), vykázali za apríl 408 297 výkonov telefonických konzultácií, za ktoré poisťovňa uhradila takmer 1 856 746 eur. V prípade VLD, kde sú tieto výkony hradené v kapitácii, to bolo za daný mesiac viac ako 478-tisíc eur. U VLDD poisťovňa zaplatila za takéto konzultácie priemerne 9 816 eur mesačne, v apríli to bolo takmer 155-tisíc eur, v prípade gynekológov to bolo za daný mesiac takmer 39-tisíc eur. Pri špecialistoch poisťovňa zaplatila za uvedené konzultácie priemerne takmer 84-tisíc eur mesačne a v apríli to bolo viac ako 931-tisíc eur.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 22:39