StoryEditor

Voľby 2020 - stratifikácia

03.02.2020, 23:00
Už 29. februára nás čakajú parlamentné voľby. V rámci predvolebnej kampane sme oslovili osem relevantných politických strán, ktoré majú vypracovaný program v oblasti zdravotníctva. V prvej časti prinášame ich pohľad na stratifikáciu.

Budete presadzovať po voľbách stratifikáciu nemocníc? Ostane v súčasnej predloženej podobe alebo ju budete meniť?


MUDr. Marek Krajčí, OĽaNO

Naším cieľom je vybudovať systém, ktorý zabezpečí riadenú starostlivosť o pacienta prevenciou počnúc a špecializovanou liečbou končiac. Pacient musí prechádzať systémom zdravotnej starostlivosti hladko, bez hľadania poskytovateľa, termínu ošetrenia, postupu diagnostiky a liečby tak, aby bol čo najrýchlejšie zdravý alebo aspoň zdravší.

Do tohto systému musí zapadnúť aj systém stratifikovaných nemocníc. Naším cieľom je, aby nemocnice boli moderné a efektívne, prispievali k zníženiu čakacích lehôt, slúžili dobre pacientom aj zdravotníkom, koncentrovali akútnu a intervenčnú starostlivosť z regiónu, ktorý im zabezpečí dostatočný objem výkonov na udržanie a budovanie kvality. Stratifikácia musí zabezpečiť, aby zdravotná starostlivosť do určitej úrovne bola dostupná lokálne či regionálne, len za špecializovanou starostlivosťou by mal pacient cestovať ďalej. Aj tu platí zásada, že nemocnice budú fungovať v systéme riadenej starostlivosti a pacient ich navštívi vždy na vopred stanovený a objednaný termín.


Reforma nemocničnej siete je nevyhnutná. Súčasný návrh bude potrebné upraviť a spustiť súčasne s reformou ambulantnej sféry a dlhodobej starostlivosti. Zdravotníci, ale aj pacienti potrebujú poznať víziu slovenského zdravotníctva, aby sa vedeli na zmeny pripraviť. OĽaNO bude pripravené túto komplexnú reformu predstaviť a spustiť už v prvom roku vládnutia.


MUDr. Andrea Letanovská, Za ľudí

Stratifikacia nemocníc je v nejakej podobe nevyhnutná a nevyhneme sa jej. Keďže sa neprijala teraz, v tejto podobe, je veľmi pravdepodobné, že ktokoľvek ju bude po voľbách predkladať s úmyslom, aby sa prijala, bude sa snažiť akceptovať relevantné pripomienky všetkých zainteresovaných strán, aby sa nakoniec aj schválila v parlamente.

Za stranu ZA ĽUDÍ môžem povedať, že stratifkáciu považujeme za nevyhnutnú, ale nie jedinú podmienku úspešnej reformy zdravotníctva. Nevyhnutne bude potrebné doplniť chýbajúce prvky siete tak, aby nedošlo k zhoršeniu dostupnosti zdravotnej starostlivosti, ale aby boli v systéme komunikujúce a spolupracujúce ambulancie a nemocnice. Cesta pacienta za vyliečením musí byť plynulá a včasná.


MUDr. Vladimír Baláž, Smer-SD

Zmena systému poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku je nevyhnutná. Stratifikácia nemocníc je súčasťou tejto zmeny v časti lôžkovej zdravotnej starostlivosti. Myslím, že je dôležité a potrebné, aby sme tento model uviedli do praxe. Samozrejme, samostatný zákon o „stratifikácii“ predstavuje len základný rámec. Tento sa bude musieť doplniť ďalšími legislatívnymi normami, ktoré boli predstavené len v hrubých črtách. Tu bude iste ešte priestor na zmeny.


Martin Barto, SaS

Strana Sloboda a Solidarita podporuje reformu nemocníc od samotného začiatku a má vo svojom programe 138x lepšie zdravotníctvo zámer uskutočniť takúto reformu. Navyše chceme podobne reformovať aj špecializované ambulancie. Koncentráciou poskytovania zdravotnej starostlivosti, a tým aj skúseností a praxe chceme zvýšiť jej kvalitu, ktorá je priamoúmerná skúsenostiam. Cieľom je minimalizovať zbytočné poškodenia, resp. úmrtia pacientov.


Oskar Dvořák, PS/Spolu

Pacienti na Slovensku by mali mať v nemocniciach zaručenú kvalitnú a bezpečnú starostlivosť. Stratifikácia bola opatrením, ktoré smerovalo k tomuto cieľu. Toto opatrenie budeme podporovať, ale jeho presnú podobu bude musieť určiť až nová vláda. My v PS/SPOLU máme nielen prepracovaný program pre zdravie, ale najmä sme pripravení dať zdravotníctvu pozornosť a prioritu, ktoré po rokoch zanedbávania potrebuje.


Tomáš Drucker, Dobrá voľba

Stratifikácia musí odrážať potreby pacientov aj personálne kapacity, ktoré tvoria naši lekári špecialisti, sestry a zdravotníci. Akákoľvek implementácia kvalitatívnych ukazovateľov však musí byť naviazaná aj na hodnotenie zdravotných poisťovní. Zároveň je na mieste aj diskusia o garanciách dostupnosti ZS pre pacientov.


MUDr. Ján Hencel, KDH

Stratifikáciu považujeme za dôležitý krok ku skvalitneniu a zefektívneniu zdravotnej starostlivosti. Návrh na stratifikáciu ústavnej starostlivosti predložíme po rokovaniach s prípadnými partnermi. Stratifikácia podľa nášho názoru nerieši niektoré oblasti, najmä oblasť podpory zdravia a ambulantnú zdravotnú starostlivosť. Reformou spomínaných oblastí vieme zachrániť viac stratených životov a vieme ovplyvniť aj predĺženie dĺžky života v zdraví, ktoré reformou nemocníc neovplyvníme, resp. ovplyvníme len čiastočne.


MUDr. Štefan Zelník

Zmyslom stratifikácie je, aby sa komplikované a menej časté ochorenia sústreďovali do vopred vybraných vysokošpecializovaných pracovísk. Ak isté činnosti robím často, mám väčšie skúsenosti ako ten, ktorý ich robí sporadicky.
Musím zdôrazniť, že pri zložitých a komplikovaných ochoreniach sa jedná o multidisciplinárny terapeutický prístup.

V budúcnosti už nebude stačiť, aby malo oddelenie skúseného operatéra. Bez ďalšieho tímu lekárov, sestier a iných zdravotníckych pracovníkov nie je možné zabezpečiť pacientom adekvátnu zdravotnú starostlivosť na úrovni doby. Lepšie výsledky pri liečbe sa môžu dosiahnuť len za použitia modernej diagnostickej techniky, ale dominantné budú vždy skúsenosti pracoviska, chirurgického tímu a ďalších vysokošpecializovaných lekárov, zdravotníckych pracovníkov z iných oddelení. Skúsenosti operačných tímov idú ruka v ruke s počtom výkonov.

Stratifikácia nemôže byť len o premenovaní zariadení. Súčasťou zmeny musí byť materiálno-technické, personálne vybavenie a finančné krytie na výstavbu, rekonštrukcie či dovybavenie vysokošpecializovaných pracovísk. Stratifikáciu podporujem, pretože si myslím, že organizačná struktúra nemocníc pred rokom 2004 bola dobrá a treba sa k nej vrátiť.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 14:46