StoryEditor

Voľby 2020 - rezidentský program

17.02.2020, 23:00
V rámci predvolebnej kampane sme oslovili relevantné politické strany, ktoré majú vypracovaný program v oblasti zdravotníctva. V siedmej časti sme sa pýtali, či sú za pokračovanie rezidentského programu. Prinášame odpovede tých lídrov, ktorí poslali odpovede.

Ste za pokračovanie rezidentského programu?


MUDr. Marek Krajčí, OĽaNO

V rezidentskom programe treba určite pokračovať. Po rozbití programu neodborným zásahom ministerky Kalavskej, po ktorom bol záujem o jeho absolvovanie už iba u jednotlivcov, musíme obnovovať dôveru v tento štátny program. Zmenou legislatívy, v spolupráci s VÚC zjednodušíme otváranie nových ambulancií v regiónoch s nedostatkom všeobecných lekárov, využijeme aj motivačné bonusy (pôžičky, dotácie, nájomné byty). V spolupráci s VÚC taktiež plánujeme zatraktívniť rezidenčný program pre všeobecných lekárov. Lekári sa budú môcť vzdelávať už s prísľubom zriadenia ambulancie na konkrétnom mieste v regióne.

Rezidentský program plánujeme využívať aj pre dosaturovanie systému chýbajúcich špecialistov. Súčasťou štátnej skúšky absolventov lekárskych fakúlt budú aj transparentné dobrovoľné výberové konania na novootvorené rezidentské miesta v štátnych nemocniciach. Ich druh a počet by každoročne stanovilo ministerstvo zdravotníctva na základe reálnej potreby.


MUDr. Andrea Letanovská, Za ľudí

Sme za upgrade – a revitalizáciu rezidentského programu. Pôvodne dobrá myšlienka s potenciálom priniesť nových lekárov do problémových oblastí však stratila svoju silu. Neodbornými zásahmi a zmenou financovania došlo takmer k zániku tohto programu. Takže nie pokračovať, ale nanovo rozbehnúť, dofinancovať a dotiahnuť do konca. Tento program má potenciál priniesť ročne 100 nových lekárov do systému všeobecnej ambulantnej sféry, čo by pomohlo postupne dopĺňať lekárov odchádzajúcich na zaslúžený odpočinok.

Martin Barto, SAS

Áno, s vylepšenými pravidlami. Vrátime do života, rozšírime a uľahčíme pravidlá rezidentského štúdia pre všeobecných lekárov. V spolupráci s VÚC vytvoríme podmienky na otvorenie ambulancií pre absolventov rezidentského programu vrátane pôžičkového programu.


Oskar Dvořák, PS/Spolu

Áno, dokonca si myslíme, že by sa mal posilniť.


MUDr. Ján Hencel, KDH

V zásade áno, aj keď vidíme možnosti na refinancovanie rezidentského programu zo zdrojov zdravotných poisťovní, napr. regulovanými platovými mechanizmami. Považujeme za nevyhnutné riešiť prednostne tie špecializácie, ktoré nemajú svoju odbornosť medzi lôžkovými oddeleniami, teda všeobecných lekárov pre dospelých. U iných aj po konzultácii s ostatnými dotknutými subjektmi budeme uvažovať tiež o možnosti iného spôsobu refinancovania vzdelávania, pravdepodobne tiež cestou platieb zo zdravotných poisťovní.


MUDr. Štefan Zelník, PhD.

Jednoznačne áno a som za jeho rozšírenie o ďalšie špecializácie.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 10:06