StoryEditor

Voľby 2020 - nové nemocnice

07.02.2020, 23:00
V rámci predvolebnej kampane sme oslovili relevantné politické strany, ktoré majú vypracovaný program v oblasti zdravotníctva. V tretej časti prinášame ich pohľad na výstavbu nových nemocníc.

Budete sa snažiť o výstavbu nových nemocníc (už naplánované Rázsochy a Martin, plus nové)? Ak áno, z akých zdrojov?


MUDr. Marek Krajčí, OĽaNO

Výstavba Rázsoch je našou prioritou a trúfame si koncovú UNB v Bratislave postaviť za 4 až 5 rokov. Aby mohla stavba rýchlo napredovať, pripravíme zákon o strategickej investícii lex Rázsochy.

S projektom Martinskej univerzitnej nemocnice sme uzrozumení, počítame s jej výstavbou a financovaním tak, ako sú naplánované. Nové technológie a moderné trendy v poskytovaní ústavnej starostlivosti, ako aj mizerný stav našich nemocníc, kde sa už neoplatí investovať do rekonštrukcií či sanácie ich obrovských investičných dlhov, nás nútia prijať koncepciu výstavby nových nemocníc.

Predstavíme projektový zámer výstavby 25 nových nemocníc v cene približne 60 miliónov eur za lokálnu nemocnicu so spádom pre 200 000 ľudí. Tento materiál, vízia na 25 rokov, musí byť zohľadnený v plánovanej reforme nemocničnej siete. Počas nasledujúceho volebného obdobia si trúfame 2 takéto nemocnice postaviť a ďalšie 2 rozostavať.

Zámerom OĽaNO je urobiť zo zdravotníctva prioritný rezort, ktorý by mal byť financovaný s podobným záväzkom, ako urobila SRvoči našim zahraničným vojenským spojencom. Zaviazala sa, že bude postupne zvyšovať výdavky do armády a zbrojenia, až kým nedosiahnu 2 % z nášho HDP. Sme presvedčení, že podobný záväzok musíme urobiť aj voči občanom SR.

Preto navrhujeme, aby sa financovanie zdravotníctva naviazalo na HDP s jeho postupným zvyšovaním o 0,1 % ročne, až kým by sme v horizonte 20 – 30 rokov nedosahovali výšku HDP, ktorý priemerne investujú do zdravotníctva štáty EÚ. Z rozdielu, ktorý by potom vznikol medzi príjmami a výdavkami stanovenými programovaným rozpočtom, by sa financoval investičný fond, z ktorého by sa plánovali kapitálové a investičné výdavky do štátnych zdravotníckych zariadení.

Hoci vláda Smeru, SNS a Mosta-Híd trestuhodne prejedla posledné úrodné roky, počas ktorých sa mohli financovať dôležité reformy či investície, a v nasledujúcich rokoch sa už predpokladá postupné ochladzovanie ekonomík až recesia, je tu predsa jedno pozitívum. Táto vláda bola žalostne slabá vo výbere daní. Zanechala nám až dvojmiliardový vankúš, ktorým by dobrý minister financií mohol financovať aj strategické investície do zdravotníctva.


MUDr. Andrea Letanovská, Za ľudí

Áno, plánujeme postaviť nové nemocnice. Niekde je možná zmysluplná rekonštrukcia, ale inde by bola len plytvaním časom a financiami. Tam postavíme nové moderné nemocnice, ktoré budú fungovať oveľa efektívnejšie. Staré budovy potom buď reprofilizujeme na lôžka dlhodobé alebo ošetrovateľské, prípadne budú zdrojom na ďalšie investície.

Čo sa týka zdrojov, plánujeme viaczdrojové financovanie. Časť budú kapitálové výdavky, ktoré sa každoročne vynakladajú na vybavenie, rekonštrukcie a podobne. Ďalej máme v úmysle zriadiť investičné fondy, ktoré budú slúžiť na transparentné investovanie súkromných spoločností do zdravotníctva. Chceme využívať fondy určené na vedu a výskum v zmysle dobudovania výskumných pracovísk v univerzitných a koncových nemocniciach. A v neposlednom rade sú to úvery.


MUDr. Vladimír Baláž, Smer-SD

Výstavba ( Rázsochy, Martin plus nové), resp. rekonštrukcie (Banská Bystrica plus nové) nemocníc sú nevyhnutné. Predstava ich oddialenia je pre mňa nemysliteľná. Nie je možné čakať dlhšie.

Má to viacero dôvodov, z ktorých spomeniem niekoľko. Poskytovanie modernej zdravotnej starostlivosti v starých priestoroch nemocníc je nemožné (operačné sály, hot floor atď.). Modernizácia zdravotníctva bez moderných priestorov je fikcia. Vnímanie zdravotníctva na Slovensku zo strany verejnosti je ovplyvňované najmä tým, v akých priestoroch pacientov ošetria, hospitalizujú či operujú.

V nových priestoroch sa úplne zmení aj prístup zdravotných pracovníkov. Veď tráviť celé dni v neadekvátnom pracovnom prostredí je extrémne frustrujúce. Na takú zodpovednú prácu, ako je zdravotníctvo, musia byť vytvorené adekvátne podmienky.

Na budovanie nových nemocníc je vždy potrebné využiť kombinované zdroje: štátny rozpočet, eurofondy, bankové úvery a pod. Nedá mi na záver nepoznamenať: budovanie nových nemocníc je conditio sine qua non akéhokoľvek ďalšieho pokroku v zdravotníctve.


Martin Barto, SaS

Naším cieľom, ktorý máme uvedený aj v programe, je vybudovať novú národnú nemocnicu. Budeme pokračovať aj v začatom projekte UN Martin. Financovanie predpokladáme zo zdrojov ŠR a z európskych fondov.


Oskar Dvořák, PS/Spolu

Obnova nemocníc bude našou prioritou. Chceme sa preto sústrediť na priebežnú podporu nemocníc cez verejný investičný fond – nielen pred voľbami.

O nových nemocniciach nebude rozhodovať politik od stola, ale už spomenutý fond, ktorý na základe vopred stanovených kritérií určí, kde presne je potrebná nová nemocnica, kde je lepšie investovať do rekonštrukcie. Tento fond bude musieť mať pridelených aspoň 100 miliónov ročne na investície.


Tomáš Drucker, Dobrá voľba

Áno. Obe nemocnice zodpovedajú komerčnému scenáru a sú schopné sa financovať z úverových zdrojov. Štát má však povinnosť vytvárať, ale aj zabezpečovať základné podmienky na výučbu a budúce generácie. Obe tieto nemocnice majú status univerzitných nemocníc. V prípade oboch nemocníc je namieste kombinované financovanie – zdroje ŠR a úverové zdroje.


MUDr. Ján Hencel, KDH

Slovensko jednoznačne potrebuje novú nemocnicu. V 1. štádiu podporujeme dostavanie Rázsoch. Zdroje použijeme prednostne zo štátneho rozpočtu.


MUDr. Štefan Zelník, PhD., SNS

Rozhodne áno. Záleží to však od budúcej vlády, či zostane zdravotníctvo prioritou len na papieri (v programovom vyhlásení), alebo tomu prispôsobí aj samotný rozpočet. Bratislava sa rozrastá, bude potrebovať moderné nemocnice. Aj Slovensko potrebuje novú, modernú nemocnicu Rázsochy s kapacitou aspoň 1100 lôžok. Tá by mala zabezpečovať kvalitnú diagnosticko-liečebnú starostlivosť, ale i pregraduálnu výučbu medikov a postgraduálnu výučbu lekárov.

V minulosti som ako štátny tajomník trval na dostavbe Rázsoch. Žiaľ, po zmene vlády išiel projekt do útlmu. Výstavby, modernizácie a rekonštrukcie nemocníc môžu byť financované tzv. „viac zdrojovým financovaním“ (štátny rozpočet, Európska investičná banka, Európske štrukturálne a investičné fondy, Európske fondy pre strategické investície, Európske fondy regionálneho rozvoja, Európsky sociálny fond...).

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 18:33