StoryEditor

Voľby 2020 - komory

16.02.2020, 23:00
V rámci predvolebnej kampane sme oslovili relevantné politické strany, ktoré majú vypracovaný program v oblasti zdravotníctva. V šiestej časti sme sa pýtali, či by malo byť členstvo v komorách povinné. Prinášame odpovede tých lídrov, ktorí do našej uzávierky poslali odpovede.

Ste za povinné členstvo v stavovských komorách?


MUDr. Marek Krajčí, OĽaNO

Nie. Komory majú zdravotníkom ponúkať také služby, aby bol o členstvo v nich záujem. Samozrejme neplánujeme im zobrať registračné kompetencie, za ktoré vyberajú poplatky.


MUDr. Andrea Letanovská, Za ľudí

Členstvo by nemalo byť samoúčelné. Malo by poskytovať nejakú službu pre svojich členov. Jednotlivé stavovské organizácie to majú nastavené veľmi rôzne a pri povinnom členstve nie je motivácia svojim členom dobre slúžiť k výkonu povolania. Registrácia by mala byť povinná, ale členstvo by malo prinášať členom nejaký benefit. Nemyslím si, že členstvo by malo byť povinné.


Martin Barto, SAS

Nie.


Oskar Dvořák, PS/Spolu

Myslíme si, že je nutné otvoriť odborný dialóg o tom, ako lepšie zapojiť komory do procesov, ako sú legislatíva, kontrola etických štandardov, vzdelávanie, strategické smerovanie a podobne. Po vzájomnej diskusii si vieme predstaviť, že komory budú mať väčšie právomoci a zodpovednosť za garanciu kvality a rozvoj nášho zdravotníctva.


MUDr. Ján Hencel, KDH

Zatiaľ považujeme povinnú registráciu za dostatočnú, ale sme pripravení na túto tému diskutovať so zástupcami komôr a ich členmi. Budeme určite diskutovať aj o zmenách v stanovách tých komôr, ktoré sa javia ako protiústavné.


MUDr. Štefan Zelník, PhD.

Otázka ohľadom povinného členstva v stavovských organizáciách by mala byť predmetom diskusie zdravotníckych pracovníkov. Oni by sa mali vyjadriť resp. rozhodnúť, či chcú povinné členstvo.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
08. máj 2024 13:46