StoryEditor

Vírusy boli nepriateľom hematológov

11.06.2020, 00:00
Okrem národných zdrojov krvi v každej krajine patria k najvýznamnejším producentom plazmy pre výrobu krvných derivátov vo svete USA.

O bezpečnosti liečby hematologických pacientov v čase pandémie COVID-19 hovoríme s prof. MUDr. Angelikou Bátorovou, PhD., hlavnou odborníčkou MZ SR pre hematológiu a vedúcou Hemofilického centra Kliniky hematológie a transfuziológie LF UK, SZU a UNB.

Ako sa pandémia COVID-19 dotkla liečby hematologických pacientov krvnými prípravkami?

Naši pacienti dostávajú krv a z nej vyrobené krvné produkty. Ich bezpečnosť je na prvom mieste. Musím sa priznať, že mi padol kameň zo srdca, keď EMA potvrdila informáciu, že SARS-CoV-2 sa neprenáša krvou. Tento vírus má podobnú štruktúru ako vírus HIV alebo hepatitídy C, lebo má tukový obal. Prípravky, ktoré používame v liečbe hemofílie, sú vyrobené z prísne kontrolovanej plazmy a navyše sú aj špeciálne opracované vírus inaktivačnými metódami, ktoré rozpúšťajú tukový obal. Tým je garantovaný vysoký stupeň bezpečnosti. Aj pri diagnózach, kde je potrebná pravidelná alebo celoživotná liečba plazmou, podávame vírusovo inaktivovanú plazmu.

K takýmto opatreniam viedla tragédia pacientov s hemofíliou infikovaných vírusom HIV vo svete v 80. rokoch 20. storočia. Napr. len v USA ochorelo na AIDS až 10 000 hemofilikov. Našťastie u nás nebol žiaden HIV infikovaný hemofilik a už 30 rokov používame len bezpečné prípravky vyrobené z plazmy. Navyše sa pod tlakom tragédie AIDS urýchlil vývoj a výroba rekombinantných faktorov. Ide o molekuly faktorov zrážania krvi vyrobené génovým inžinierstvom, ktoré dnes v niektorých krajinách EÚ používa až 80 – 90 % hemofilikov.

Na Slovensku sme v posledných dvoch desaťročiach dosiahli európsku úroveň liečby hemofílie vďaka systematickej práci hemofilických centier a všetkých hematologických pracovísk a spolupráci zdravotných poisťovní. V tomto smere treba vyzdvihnúť Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, ktorá zabezpečuje liečbu až pre 99 % pacientov s najťažšími vrodenými krvácavými chorobami, čo umožňuje výhodný centrálny nákup týchto liekov a dovoľuje implementáciu moderných liečebných postupov.

Ekonomicky náročnejšie rekombinantné faktory však u nás zavádzame postupne, v tomto roku sme dosiahli ich 40-percentný podiel v celkovej spotrebe koagulačných faktorov. Súčasná pandémia COVID-19 upozorňuje, že neznámy vírus sa môže objaviť kedykoľvek, pričom nový vírus nemusí byť vždy citlivý na metódy jeho odstránenia z krvných derivátov. Preto aj u našich hemofilikov musíme uvažovať o perspektívnom zvýšení podielu rekombinantných faktorov, ktoré predstavujú lieky s najvyšším stupňom bezpečnosti.

Máte v súčasnosti dostatok krvi a krvných prípravkov?

V prvých týždňoch sme sa obávali, či bude dostatok krvi pre našich pacientov. Nemocnice však redukovali operačné programy, a tým aj spotrebu krvi, takže krvi sme spočiatku mali dosť. Pri trvajúcej epidémii však hrozil aj jej nedostatok, preto oceňujeme všetky aktivity, ktoré smerovali k zvýšeniu náboru darcov krvi. Napríklad MUDr. Cupaník a ďalší pôrodníci na Slovensku v čase zákazu prítomnosti otcov pri pôrode iniciovali sympatickú výzvu „Nemôžete byť pri pôrode – darujte krv“.

Aj Národná transfúzna služba prišla s výzvou k darcom krvi, ktorých bolo potrebné upokojiť, aby sa neobávali rizika infikovania pri darovaní krvi. Keďže veľmi veľa krvi potrebujú aj naši hematologickí pacienti, nábor na darovanie krvi robíme aj v radoch rodinných príslušníkov. Tieto opatrenia pomáhajú udržať dostupnosť transfúznej liečby pre našich pacientov.

Okrem národných zdrojov krvi v každej krajine patrí k najvýznamnejším producentom plazmy pre výrobu krvných derivátov vo svete USA. Preto budeme úzkostlivo sledovať, do akej miery rozsah pandémie ovplyvní darcovský program v tejto krajine, a tým aj dostupnosť krvných produktov vo svete.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 08:23