StoryEditor

Vedci geneticky upravili DNA komárov

03.06.2020, 00:00
Ich výskum má napomôcť ich poklesu výskytu a poraziť maláriu

Výskum vedcov z Imperial College London naznačuje, že je možné pomocou genetického inžinierstva zničiť populácie komárov, ktoré prenášajú maláriu. V laboratóriu upravili gény komárov Anopheles gambiae tak, že stratili schopnosť sa rozmnožovať. Výsledky štúdie publikovali v odbornom časopise Nature Biotechnology.

Úprava

Genetici zmenili DNA komárov tak, že sa im rodilo oveľa viac samcov ako samíc a počas niekoľkých generácií to viedlo k stavu, keď z populácie samičky vymizli úplne a komáre tak vymreli.

Ide vôbec o prvú genetickú modifikáciu, ktorá týmto spôsobom ovplyvňuje rozmnožovanie. Autori očakávajú, že tento spôsob bude pri kontrole premnožených populácií komárov mimoriadne účinný aj v reálnom svete.

Komármi prenášaná malária je totiž stále hrozba, ktorá ľudstvo intenzívne trápi. Len v roku 2018 bolo zaznamenaných 228 miliónov prípadov tejto choroby a 405-tisíc ľudí na ňu zomrelo. Zároveň v dôsledku globálneho otepľovania sa infikované komáre dostávajú čoraz častejšie na sever a malária sa tak šíri aj do lokalít, kde bola doteraz výnimkou.

Na svete žije asi 3 500 druhov komárov a štyridsať z nich môže prenášať maláriu. Pre laboratórny experiment vedci vybrali druh Anopheles gambiae, pretože v subsaharskej Afrike je najčastejším prenášačom.

Využitie

Autori výskumu dúfajú, že v budúcnosti budú môcť tieto genetické komáre vypustiť do prírody. Podľa nich by tam prispievali k pomalému nahrádzaniu samíc samcami. Čo by jednak viedlo k úbytku komárov, pretože by nebolo samíc, ale tiež by to priamo zmenšovalo hrozbu prenosu malárie na človeka. Samice totiž na rozdiel od samcov sajú krv a prenášajú chorobu.

Laboratórne experimenty na takýto krok však zatiaľ nestačia. Podľa autorov štúdie bude potrebných ešte mnoho ďalších krokov, ktoré overia spoľahlivosť i bezpečnosť uvedených DNA úprav.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 08:49