StoryEditor

​Väčšina slovenských iktových centier prekračuje európsky priemer

12.06.2019, 00:00
Niektoré nemocnice majú stále rezervy v povinnom hlásení do registra.

Trombolytickú liečbu pacientom s náhlou cievnou mozgovou príhodou (CMP) poskytuje na Slovensku 43 iktových centier. European Stroke Organisation (Európska organizácia pre cievne mozgové príhody) stanovuje minimálnu hranicu odliečených pacientov s CMP, ktorým sa podala intravenózna trombolytická liečba, na úrovni 15 %. Túto hranicu prekročilo na Slovensku 26 iktových centier. Slovenská neurologická spoločnosť a pacientska organizácia Sekunda pre život zverejnili rebríček nemocníc, ktoré v minulom roku dosiahli najvyššie percento odliečených pacientov podaním intravenóznej trombolýzy.

Ako uviedla prof. MUDr. Zuzana Gdovinová, prezidentka Slovenskej neurologickej spoločnosti a prednostka Neurologickej kliniky UNLP v Košiciach, trombolyzovanosť sa v roku 2016 pohybovala na úrovni 13,5 %, minulý rok sa zvýšila na viac ako 20 %. „V tejto oblasti sme sa výrazne zlepšili a radíme sa medzi vyspelé európske krajiny. Sú krajiny východnej Európy, ktoré majú trombolyzovanosť 3,4 alebo 5 %,“ porovnala.

V rebríčku pracovísk, ktoré vlani najlepšie trombolyzovali, sú centrá na liečbu CMP v menších regionálnych nemocniciach aj v koncových ústavných zariadeniach. Autori pri jeho vytváraní vychádzali z dát registra CMP, ktorý funguje od roku 2007. „Slovensko je jedna z mála krajín, ktorá má povinné hlásenie CMP a máme register všetkých pacientov zo všetkých pracovísk za celý rok. Je dôležité, aby pracoviská zadali celkový správny počet pacientov a koľko pacientov trombolyzovali. Niektoré pracoviská sa javia, že majú menšiu trombolyzovanosť, no na niektorých pracoviskách sa už začne priamo trombektómiou, ako napríklad v Trnave, Nitre, Martine, Banskej Bystrici. Vyhodnocujeme okrem iného aj to, koľko pacientov centrá odoslali na trombektómiu, pretože to hovorí o schopnosti dobre zmanažovať pacienta, začať liečbu a poslať ich ďalej,“ komentuje poradie iktových centier prof. Gdovinová.

Spolupráca

Podľa odborného usmernenia ministerstva zdravotníctva platného od 3. septembra 2018 musia všetky pracoviská, ktoré sa venujú liečbe akútnych CMP, urobiť nielen CT mozgu, ale aj CT angiografické vyšetrenie. „Ak pri angiografickom vyšetrení zistíme, že pacient má uzavretú tzv. veľkú cievu, keď trombolýza nepovedie k výslednému riešeniu stavu pacienta, kontaktujeme rádiologické pracoviská a odosielame tam pacientov na trombektómiu. Z hľadiska liečby je dôležité, aby z centier, kde sa podáva trombolýza, posúvali pacientov na tieto pracoviská. Spolupráca medzi nami je nevyhnutná,“ zdôrazňuje Z. Gdovinová.

Terapeutické okno na realizáciu mechanickej trombektómie je ohraničené časom 8 hodín. „Podľa nových pravidiel vieme takýto zákrok realizovať u pacienta až do 24 hodín od vzniku prvých príznakov porážky. Samozrejme, platí, že čím skôr pacienta pošlú od neurológa na takýto zákrok, tým väčšiu má šancu na plnohodnotný návrat do života, a to napriek tomu, že utrpel cievnu mozgovú príhodu,“ hovorí MUDr. Ivan Vulev, PhD., medicínsky riaditeľ kliniky CINRE v Bratislave, ktorá ako jedna z 350 pracovísk na svete vykonáva endovaskulárne výkony u pacientov s CMP až do 24 hodín. „Okrem neurológie, intervenčnej rádiológie a kvalitného prístrojového vybavenia je na to potrebné softvérové vybavenie, ktorým sme prepojení s centrom v USA. V priebehu piatich minút nám dá odpoveď, či pacient spĺňa indikačné kritériá,“ dodáva I. Vulev.

Zlepšenie

Niektoré iktové centrá nedosahujú hranicu 15 % trombolyzovaných pacientov. Či ide v týchto prípadoch len o problém v hlásnej disciplíne do registra, o neskoré príchody pacientov do nemocníc alebo rezervy v manažmente pacientov s CMP, bude predmetom ďalších analýz. „Tieto rebríčky chceme zverejňovať pravidelne každý rok. Určite stojí za zamyslenie, či majú byť v sieti iktových centier pracoviská, ktoré dlhodobo vykazujú nízke percento odliečených pacientov s cievnou mozgovou príhodou. Som presvedčený, že je v záujme pacientov, aby sa dostali na pracovisko, ktoré má potrebnú prax v liečbe pacientov s porážkou,“ hovorí Richard Fides z pacientskej organizácie Sekunda pre život.

Zlepšiť treba nahlasovanie údajov do národného registra. „Niektoré nemocnice majú stále rezervy v hlásnej povinnosti,“ tvrdí prof. Gdovinová. S ministerstvom zdravotníctva hľadajú riešenie, ako získať čo najpresnejšie dáta o liečbe pacientov s CMP.

Presné dáta máme o čase od príjmu pacienta do nemocnice po aplikáciu trombolytickej liečby. V roku 2018 bol za SR priemerný čas 43 minút, čo predstavuje interval v jednotlivých nemocniciach od 19 po 88 minút. Je to o 7 minút menej ako v roku 2017, keď sa priemerný čas v nemocniciach pohyboval v intervale od 23 do 93 minút. „Cieľ by mal byť 30 minút. Nie vždy to závisí len od ľudského faktora, niekedy to súvisí aj s technickým usporiadaním nemocníc. Je to výzva aj pre manažment nemocníc. Niekde nie je CT pracovisko hneď pri urgentnom príjme, ide o pavilónový typ alebo poschodie. Tam, kde by mohlo dôjsť k ďalšej strate času, sa trombolýza môže podať priamo na CT pracovisku, a tým by sme dokázali skrátiť čas, ktorý je taký dôležitý. A tak by sme vedeli zvýšiť aj percento odliečených pacientov,“ dodáva prof. Gdovinová.

Rebríček

Najviac intravenóznych trombolýz vlani nahlásila Univerzitná nemocnica Bratislava - Staré mesto (122). Nasleduje Fakultná nemocnica Nitra (114), Komárno (108), UNLP Košice (105), nemocnica Nové Zámky (99), Skalica (82), Galanta (80), Prešov (69), Trnava (58), Liptovský Mikuláš (44), Vranov nad Topľou (43), Levoča (42), Dunajská Streda (42), Univerzitná nemocnica Bratislava - Kramáre (41), Martin (40), Banská Bystrica (40), Dolný Kubín (39), Poprad a Michalovce (38), Lučenec (35), Rimavská Sobota a Brezno (34), Bardejov (33), Univerzitná nemocnica Bratislava – Ružinov (30), Svidník (29) a Bojnice (28).

Rebríček iktových centier podľa percenta trombolyzovanosti nájdete po kliknutí na obrázok nižšie.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 01:55