StoryEditor

V Rusku sa situácia v súvislosti s koronavírusom komplikuje

22.05.2020, 00:00
Nemocnice fungujú ako ohniská nákazy a zdravotníci majú zákaz otestovať sa

Šírenie nového typu koronavírusu v Rusku sa stáva problematickým. Hlavným problémom zostávajú nemocnice, ktoré sa stávajú častými ohniskami nákazy. Lekári upozorňujú nielen na nedostatok ochranných pracovných prostriedkov, ale aj na nariadenia vedenia, aby zdravotníci neboli testovaní a nemocnice tak neprichádzali o zdravotnícky personál. V médiách sa objavili aj informácie o troch zdravotníkoch, ktorí po sťažnostiach za záhadných okolností vypadli z okna. Dvaja zomreli, tretí je v kritickom stave. O situácii informujú portál The Moscow Times a CNN.

Situácia

Počty nových prípadov s COVID-19 v Rusku pribúdajú. Podľa údajov worldometers.info počet celkových prípadov koronavírusu prekročil v krajine hranicu 300-tisíc.

Pod rapídne zhoršujúce sa štatistiky sa vo veľkej miere podpisuje hlavne situácia v niektorých nemocniciach, ktoré sa čoraz častejšie stávajú ohniskom nákazy. S problémom šírenia koronavírusu v zdravotníckych zariadeniach zápasia aj ďalšie krajiny, v Rusku je však situácia natoľko vážna, že kvôli tomu dve desiatky nemocníc skončili v karanténe.

„V niektorých regiónoch sa nemocnice stali ložiskom šírenia koronavírusu, v súčasnosti sa preto celé tieto zariadenia nachádzajú v karanténe – ide aj o niektoré nemocnice v Petrohrade. Tieto ,nemocničné klastre‘, keď pacient infikuje lekára a môže nakaziť ďalších pacientov, to je veľký problém. A ich počet neustále rastie,“ povedal pre portál irozhlas.cz ruský novinár z nezávislého spravodajského portálu MediaZona Jegor Skovoroda.

Na problematickú situáciu upozornila aj CNN, ktorá uviedla, že podľa epidemiológa ruského štátneho úradu Rospotrebnadzor Alexandera Gorelova z 285 hlavných ohnísk nákazy v krajine tvoria 64 percent práve nemocnice.

Na druhej strane však CNN aj novinár J. Skovoroda pripomínajú, že štatistiky o počte nakazených pracovníkov v zdravotníctve chýbajú. „Úrady samostatne nepočítajú nakazených a zomrelých lekárov, hoci význam takýchto dát je úplne zrejmý,“ povedal J. Skovoroda.

Ochrana zdravotníkov

Podľa CNN je jedným z príkladov ruských „nemocničných klastrov“ je Inštitút traumatológie a ortopédie R. R. Vredena v Petrohrade, ktorý pre šírenie nákazy skončil spolu s približne 500 zdravotníkmi a pacientmi začiatkom apríla v celkovej karanténe.

Jedna zo zdravotníčok petrohradskej kliniky zverejnila aj video, v ktorom sa sťažovala na kašeľ, bolesť na hrudníku, ale nikto jej nevenoval pozornosť. Ďalší dvaja zamestnanci, ktorí chceli ostať v anonymite, uviedli, že nemajú dostatok ochranných prostriedkov proti šíreniu koronavírusu a niekoľko zdravotníkov, ktorí boli testovaní, sa o svojich výsledkoch ani nedozvedeli. Snímky pľúc podľa nich však naznačujú nákazu ochorením COVID-19.

Jeden zo zdravotníkov povedal pre CNN, že približne 80 jeho kolegov je chorých, musia sa však ďalej starať o pacientov. „Niektorí nakazení s vážnym priebehom choroby boli prevezení do iných nemocníc, aby dostali zodpovedajúcu starostlivosť. Tí, ktorí museli zostať, sú na pokraji zrútenia,“ opísala spomínaná zdravotníčka vo videu.

Podobných prípadov je v Rusku viac. CNN podotýka, že v niektorých nemocniciach chýbajú špeciálne oddelenia, vďaka ktorým by bolo možné oddeliť infikovaných od zvyšku pacientov, a zdravotníkom často chýbajú potrebné ochranné pomôcky.

Nedostatok rúšok, ochranných oblekov a ďalších pomôcok pre zdravotnícky personál prinútil kardiologičku z jednej z petrohradských nemocníc Marianu Zamjatinovú k rezignácii. Podľa nej nedostala od nemocnice respirátory ani ochranné obleky, vybaviť sa preto musela sama. „Môj muž mi kúpil masku (na zváranie) a to je jediná ochrana, ktorú som mala,“ uviedla kardiologička. Po tom, čo sa opakovane sťažovala u vedenia nemocnice, dostala aspoň ochranné obleky, ale aj napriek tomu z práce odišla.

Zdravotníci, u ktorých sa nákaza koronavírusom potvrdila, totiž ďalej chodili do práce. Navyše sa objavujú informácie, že niektoré nemocnice v Rusku prestávajú testovať na koronavírus svojich zamestnancov, aby tak neprichádzali o pracovnú silu. Pozitívny test totiž znamená karanténu nielen pre nakazeného zdravotníka, ale aj väčšinu jeho kolegov. Podľa CNN na to upozorňuje Andrej Konoval, ktorý je hlavným predstaviteľom ruskej skupiny Akcia, ktorá združuje pracovníkov v zdravotníctve.

„V poslednom čase vidíme čoraz viac prípadov, keď zamestnávateľ zámerne odmietne testovať svojich zamestnancov, aby tak skryl skutočný stav,“ tvrdí A. Konoval. Pred problémom s nedostatkom personálu pritom už v súčasnosti stojí niekoľko ambulancií, týka sa to najmä zdravotníkov a vodičov sanitiek, ktorí infikovaných s horším priebehom ochorenia COVID-19 privážajú do zdravotníckych zariadení.

„Mám naozaj veľký strach. Práve dnes bol jeden z našich vodičov pripojený na dýchací prístroj,“ povedal podľa The Moscow Times 49-ročný vodič záchranky z mesta Krasnogorsk.

Vysoké percento infikovaných medzi zdravotníkmi, ktorí tvoria posádky záchrannej zdravotnej služby, súvisí nielen s nedostatkom ochranných pomôcok, ale tiež s tým, že s nakazenými pacientmi mnohokrát jazdia od jednej nemocnice k druhej. „Minulý týždeň sme viezli pacienta s obojstranným zápalom pľúc do nemocnice v meste Železnodorožnyj. Nemali tam však žiadne voľné miesto, tak sme ho odviezli do mesta Klin, no ani tam nebola jediná voľná izba... Po 15 hodinách sme priviezli pacienta späť domov, druhý deň sme s ním išli znova,“ opísala Ruzana Kirakosjanová, podľa ktorej na ich záchranke ostali zo siedmich tímov s dvomi lekármi a vodičom už len necelé tri.

Záhadné úmrtia

Na nedostatok ochranných pomôcok aj podmienky v ruských nemocniciach sa koncom apríla sťažoval aj lekár Alexander Šulepov z mesta Voronež. Na videu, ktoré natočil spolu so svojím kolegom, varuje, že sú obaja nútení chodiť do práce, hoci u nich testy potvrdili nákazu koronavírusom. O tri dni neskôr zverejnil ďalšie video, v ktorom sa ospravedlnil za svoje prvotné „emotívne“ tvrdenia a uviedol, že je s ochorením COVOD-19 liečený v miestnej nemocnici. Neskôr médiá informovali o tom, že A. Šulepov vypadol z okna svojej nemocničnej izby. Pád mu spôsobil fraktúru lebky a v súčasnosti leží v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti. Jeho kolega, ktorý spolu s ním nakrútil video kritizujúce pomery v nemocnici, je podľa Moscow Times stíhaný zo šírenia „falošných správ“ o koronavíruse. Hrozí mu za to až päť rokov vo väzení.

Podľa ruských médií nie je jeho prípad prvý. Za záhadných okolností vypadli z okna i dve zdravotníčky, ktoré sa sťažovali na pomery v ruských nemocniciach v čase súčasnej pandémie.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 10:45