StoryEditor

V Nemecku zavádzajú povinné očkovanie detí proti osýpkam

26.11.2019, 23:00
Odborníci tvrdia, že revakcinácia môže pomôcť obnoviť imunitu dieťaťa.

Poslanci Nemeckého spolkového snemu schválili povinné očkovanie detí proti osýpkam. K infekčnému ochoreniu sa tak bude od budúceho roka pristupovať prísnejšie. Schválený zákon, ktorý inicioval minister zdravotníctva Jens Spahn, má nadobudnúť účinnosť od 1. marca 2020.

Zo zákona vyplýva, že rodičia budú musieť pred prijatím svojho dieťaťa do jaslí, škôlky alebo školy preukázať, že je očkované. Inak im bude hroziť pokuta vo výške až 2 500 eur. A zároveň u detí, ktoré už v jasliach alebo v škôlke sú, musia rodičia do 31. júla 2021 preukázať, že sú očkované alebo že osýpky už prekonali.

„Ochrana pred osýpkami je ochrana detí,“ vyhlásil minister J. Spahn. Zákon má podľa neho chrániť pred vysoko nákazlivou chorobou najslabších. Povinné očkovanie má platiť aj pre personál v jasliach či školách, pre zamestnancov zdravotníckych zariadení aj pre obyvateľov a pracovníkov v ubytovniach pre žiadateľov o azyl.

Za návrh zákona hlasovalo 459 poslancov, 89 bolo proti a 105 sa zdržalo.

Podľa Inštitútu Roberta Kocha sa v Nemecku tento rok nakazilo osýpkami 501 ľudí. Nemecká vláda opakovane upozorňuje, že osýpky patria medzi najnákazlivejšie choroby. K zastaveniu šírenia infekcie je potrebné, aby najmenej 95 percent obyvateľov proti nim malo imunitu. Nemecko však doteraz nedosiahlo potrebné očkovacie kvóty.

Osýpky sa v posledných mesiacoch opäť šíria Európou aj mnohými mimoeurópskymi regiónmi. Dokonca Česká republika, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, Grécko a Albánsko stratili status krajiny bez výskytu osýpok. Medzi štáty s najväčším nárastom prípadov ochorenia patrí Madagaskar, Filipíny, Venezuela, ale aj Ukrajina či Francúzsko.

Prínos očkovania

Podľa odhadov osýpkam každý rok podľahne asi 110-tisíc ľudí. Nový výskum však naznačuje, že s ochorením je spojených až päťkrát viac úmrtí. Výskum medzinárodného tímu vedcov bol publikovaný v odbornom časopise Science a jeho záverom je, že vírus osýpok dokáže ničiť imunitnú pamäť organizmu. Telo zabudne, ako bojovať s chorobami, s ktorými sa už v minulosti stretlo, resp. dokázalo ich predtým bez problémov prekonať. Účinok osýpok sa tak dá podľa výskumu prirovnať k amnézii. V podstate resetujú imunitný systém do pôvodného stavu, čo výrazne znižuje schopnosť organizmu poraziť infekcie, ktoré v budúcnosti stretne.

Podľa autorov tohto objavu tým ešte viac stúpa dôležitosť očkovania. Pripomínajú, že osýpky sú vysoko nákazlivou vírusovou chorobou, ktorá je stále jednou z hlavných príčin detskej úmrtnosti. Celosvetovo počet úmrtí síce klesá, ale v posledných rokoch sa choroba vracia aj do krajín, kde bola v minulosti odstránená. Väčšina ľudí sa z nákazy dokáže vďaka modernej medicíne vyliečiť, nový výskum však ukazuje, že osýpky spôsobujú tiež vážne dlhodobé následky. A niekoľko z nich je natoľko závažných, že ich dôsledkom môže byť aj smrť.
Vedci na to upozornili po detailnom preskúmaní neočkovaných detí z protestantskej komunity v Holandsku. V tomto sledovaní lekári odobrali v roku 2013 krv deťom počas vypuknutia epidémie a následne ešte dva mesiace potom. Vzorky následne skúmali vedecké tímy v Spojených štátoch, Holandsku a vo Veľkej Británii. Experti sa sústredili na vplyv osýpok na protilátky a imunitný systém.

Dosah

Podľa výsledkov u skúmaných detí došlo po osýpkach k úbytku priemerne 20 percent protilátok. U jedného z detí, ktoré postihli osýpky výnimočne silno, došlo k úbytku 73 percent protilátok.

„Osýpky sú ako prvých 10 rokov neliečenej infekcie HIV, ale vtesnaných do niekoľkých týždňov,“ povedal pre BBC Dr. Michael Mina z Harvard Medical School and Brigham and Women’s Hospital. Podľa neho, keď rodičia odmietnu očkovanie proti osýpkam, neriskujú tým iba, že ich dieťa dostane osýpky, ale spôsobia mu, že stratí zdroj obrany, ktorú si dieťa vybudovalo v priebehu rokov pred osýpkami, a to ho vystavuje riziku iných infekcií.

Odborníci tvrdia, že revakcinácia môže pomôcť obnoviť imunitu dieťaťa.

Vedci zatiaľ neboli schopní opísať tento problém dostatočne. Protilátky totiž nie sú rovnocenné, niektoré sú len veľmi málo účinné, ale iné môžu byť schopné úplne zničiť „útočiace“ mikroorganizmy. Ak dôjde k poškodeniu alebo zničeniu dôležitej protilátky, môže to predstavovať naozaj zásadný problém. Podľa profesora Stephena Elledgea, ktorý sa na výskume podieľal, z toho vyplýva, že osýpky sú ešte nebezpečnejšie, ako sa zdalo. „Nepriamych úmrtí na osýpky by mohlo byť až päťkrát viac, a to v dôsledku imunitnej amnézie,“ uviedol.
Výskumníci tiež zatiaľ nevedia, ako dlho vymazanie imunitnej pamäti trvá. Podľa doterajších výsledkov sa zdá, že najhoršie dosahy sa objavujú dva až tri roky po infekcii. Bude však potrebný ďalší podrobný výskum, ktorý by mal fenomén preveriť a opísať v dlhšom časovom horizonte a na väčšej skupine detí.

Výskyt osýpok v SR a susediacich štátoch v roku 2019

SR - 334 prípadov osýpok
ČR - 588 prípadov osýpok
Poľsko - 1 359 prípadov osýpok
Maďarsko - 23 prípadov osýpok
Rakúsko - 143 prípadov osýpok
Ukrajina - 5 6430 prípadov osýpok
Zdroj: ÚVZ SR

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 04:09