StoryEditor

V michalovskej nemocnici začali uskutočňovať endosonografickú biopsiu pankreasu

10.01.2019, 23:00
Ide o výkon, ktorý je na Slovensku zriedkavý

V Nemocnici novej generácie Svet zdravia Michalovce lekársky tím minulý týždeň endosonograficky uskutočnil prvú cielenú tenkoihlovú aspiračnú biopsiu nádoru v pankrease. Ide o výkon, ktorý je na Slovensku zriedkavý a vyžaduje si špičkové technické vybavenie i zdravotnícky tím. Biopsiu úspešne podstúpil len 13-ročný chlapec, ktorý za vyšetrením s rodičmi cestoval z Levíc.

Biopsia je mikroskopické odobratie a vyšetrenie vzorky tkaniva alebo orgánu. U mladého pacienta lekársky tím v Michalovciach odoberal vzorku z vopred určeného ložiska v pankrease. Vyšetrenie sa vykonáva tenkou ihlou, takže okolité tkanivo sa prakticky nepoškodí a minimalizuje sa aj riziko krvácania.

„Tenkoihlová biopsia sa robí počas špeciálnej endoskopie, kedy sa endoskop zavádza cez pažerák do žalúdka a do dvanástnika. Na konci endoskopu je miniaturizovaná ultrazvuková sonda, ktorá cez stenu žalúdka z bezprostrednej blízkosti detailne zobrazuje nádorové ložisko v pankrease, vyhodnocuje jeho tuhosť a zachytáva prietoky v nádore. Po zacielení sa pomocou podtlaku cez dlhú tenkú ihlu odoberá vzorka nádorového tkaniva na cytologické vyšetrenie,“ vysvetľuje Prof. MUDr. Štefan Hrušovský, internista, hepatológ a gastroenterológ, vedúci lekár Hepatobiliárneho centra Nemocnice Svet zdravia Michalovce.

Rodičia cestovali s 13-ročným synom, u ktorého bolo potrebné presne diagnostikovať nádor v pankrease, do Michaloviec z Levíc. „Problém sme riešili už rok a pol, v Bratislave však chceli syna hneď operovať, s čím sme nesúhlasili. Po viacerých konzultáciách sme vedeli, že vďaka endosonografickej biopsii sa často dá úplne vyhnúť operácii. Keď sme dostali odporúčanie na profesora Hrušovského, neváhali sme. Boli sme veľmi spokojní s prístupom a profesionalitou lekárov a nová nemocnica je navyše krásna,“ povedal otec mladého pacienta Léandre Lesieur, Francúz žijúci na Slovensku.

Cielené aspiračné biopsie nádorov a tkanív endosonografickou cestou sa v michalovskej nemocnici zavádzajú vďaka najnovšiemu prístrojovému vybaveniu, ktoré nemocnica získala koncom minulého roka. Ide tak o ďalší druh výkonov, ktoré bude nemocnica poskytovať pacientom v jej spádovom území i mimo neho. „Hepatobiliárne centrum nemocnice sa aj týmto výkonom zaraďuje medzi špičkové odborné centrá s nadregionálnou pôsobnosťou,“ dodal Hrušovský.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 14:48