StoryEditor

​V dôsledku klesajúcej zaočkovanosti zvažuje Veľká Británia povinné očkovanie

15.10.2019, 00:00
V krajine nie je dostatočne očkovaných proti osýpkam pol milióna detí

Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska otvorilo tému očkovania po tom, ako mu Svetová zdravotnícka organizácia odňala status krajiny, kde sa nevyskytujú osýpky. Britský minister zdravotníctva Matt Hancock vyhlásil, že nezaočkované deti ohrozujú ostatných. Preto chce zvážiť všetky možnosti, ktoré by viedli k posilneniu zaočkovanosti detí v krajine vrátane zavedenia povinného očkovania. Podľa neho je na mieste, aby občania prevzali časť zodpovednosti.

Hrozba

Podľa ministra zdravotníctva súčasná konzervatívna britská vláda seriózne zvažuje zavedenie očkovacej povinnosti v krajine. Ako uviedol, je neprijateľný stav, keď zaočkovanosť populácie stále klesá. „Existuje veľmi silný argument pre povinné očkovanie, pretože ak deti chodia do školy a sú neočkované, ohrozujú iné deti,“ reagoval M. Hancock pre denník The Guardian. Podľa neho by krajina mala byť otvorená tejto možnosti. „Úprimne, ak hovorím, že ak štát poskytuje občanom určité služby, je to vzájomné, tiež musíte prevziať svoj diel zodpovednosti,“ adresoval minister obyvateľom.

Minister týmto postojom len reaguje na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu vo Veľkej Británii a zároveň klesajúcu zaočkovanosť v krajine. M. Hancock poukázal na to, že podľa údajov National Health Service (NHS) v krajine dlhodobo klesá zaočkovanosť proti trinástim chorobám, proti ktorým je v krajine zavedené dobrovoľné očkovanie detí. Minister súčasne spomenul, že WHO odobrala Veľkej Británii status krajiny, v ktorej sa osýpky nevyskytujú. Stalo sa tak napriek skutočnosti, že Veľká Británia bola v minulosti na zozname krajín, kde boli osýpky oficiálne eradikované. „V prípade osýpok je pokles zaočkovanosti vážnym problémom a je neuveriteľné, že Veľká Británia stratila štatút krajiny bez výskytu osýpok,“ reagoval minister zdravotníctva.

Podľa neho rastúci počet nezaočkovaných detí v krajine predstavuje vážny problém pre verejné zdravie. Podľa UNICEF nie je v krajine dostatočne očkovaných proti osýpkam 500-tisíc detí. Vyspelá krajina, akou je Spojené kráľovstvo, kde je očkovanie hradené štátom, tak aktuálne rieši rovnaký problém ako rozvojové krajiny bez funkčného systému zdravotníctva. „Vieme, že v mnohých miestach vojnových konfliktov, v odľahlých vidieckych oblastiach a mestských slamoch sú deti z rôznych dôvodov bez očkovania, ale to, že súčasne vidíme epidémie osýpok v Európe, USA a Japonsku, je veľkým sklamaním,“ reagoval pre britský denník Robin Nandy, vedúci imunizačného programu UNICEF.

Britský minister zdravotníctva zdôraznil, že rozhodnutie rodičov neočkovať svoje deti neovplyvňuje len ich zdravotný stav. „Najhoršie na tom je, že ak odmietnete očkovať svoje dieťa, aj keď môže byť očkované, osobou, ktorú ohrozujete, nie je len vaše dieťa, ale aj dieťa, ktoré nemôže byť očkované zo zdravotných dôvodov. Možno má onkologické ochorenie a jeho imunitný systém je príliš slabý,“ povedal M. Hancock. Sám preto veľmi vážne zvažuje variant, že by v krajine zaviedli povinné očkovanie detí.

Situáciu, keď Veľká Británia stratila štatút krajiny bez výskytu osýpok, môže podľa neho ovplyvniť každý práve tým, že nechá svoje deti zaočkovať. „Strata nášho statusu krajiny bez osýpok je dôraznou pripomienkou toho, že sa nebezpečné choroby môžu znovu objaviť a v budúcnosti sa budú objavovať. Nesmieme sa báť, a vopred nevylučujem žiadne opatrenia, aby každé dieťa bolo dostatočne chránené,“ povedal a dodal, že vedecké dôkazy sú jednoznačne za očkovanie.

Dezinformácie

Aj podľa European Centre for Diseases Control and Prevention (ECDC) v roku 2018 klesla zaočkovanosť proti osýpkam potrebnými dvoma dávkami vakcíny vo Veľkej Británii pod 89 percent. Kritická je však už hranica zaočkovanosti 95 percent, čo krajina niekoľko rokov nedosahuje. Podľa ECDC od augusta 2018 do júla 2019 bolo vo Veľkej Británii potvrdených 736 prípadov osýpok.

Najmenej sú deti očkované vakcínou proti osýpkam, rubeole a mumpsu v Londýne. Podľa NHS bolo v rokoch 2017/2018 zaočkované jednou dávkou vakcíny 85,1 percenta detí a v rokoch 2018/2019 iba 83 percent detí. Zaočkovanosť potrebnými dvoma dávkami vakcíny je ešte nižšia. Podľa denníka The Guardian pokles zaočkovanosti sa týka aj ďalších závažných infekčných ochorení, proti ktorým je bežne k dispozícii očkovanie. A to proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, obrne a Haemophilus influenzae typu b klesla medzi rokmi 2017/2018 a 2018/2019 zaočkovanosť z 93,1 percenta na 92,1 percenta.

Profesorka Heidi Larsonová, ktorá sa dlhodobo venuje problému s očkovaním a je vedúcou Vaccine Confidence Project na London School of Hygiene and Tropical Medicine, upozorňuje, že pokles zaočkovanosti v krajine je trvalý trend. „Chcela by som zdôrazniť, že nejde o náhodný výkyv, ale ide o pokles pretrvávajúci niekoľko rokov. Nedávna strata štatútu krajiny bez výskytu osýpok, spolu s Českom, Gréckom a Albánskom, by mala byť budíčkom, že situácia je naozaj vážna,“ reagovala na danú situáciu. Podľa nej najväčším pandemickým rizikom súčasnosti je šírenie dezinformácií o očkovaní na internete, ktoré podporuje a vedie k poklesu dôvery v očkovanie a k poklesu zaočkovanosti. „Predpokladám, že ďalšia vážna epidémia, či už pôjde o vysoko fatálny kmeň chrípky, alebo o niečo iné, nebude spôsobená nedostatkom preventívnych technológií. Namiesto toho by emocionálna nákaza, digitálne podporená, mohla narušiť dôveru v očkovanie natoľko, až dôjde k jeho odmietaniu. Záplava konfliktných informácií, dezinformácií a manipulatívnych správ na sociálnych sieťach by mala byť uznaná ako celosvetová hrozba pre verejné zdravie,“ reagovala prof. H. Larsonová.

Dezinformácie o očkovaní považuje za veľmi nebezpečné aj profesor molekulárnej virológie Jonathan Ball z University of Nottingham. Dôvodov, prečo poklesla zaočkovanosť, vidí viacero. „Niektoré z nich sa týkajú dezinformácií o nebezpečnosti vakcín, ďalším je komplikované oslovenie niektorých komunít na očkovanie. Domnievam sa však, že za poklesom zaočkovanosti je najmä to, že sme zabudli, aké závažné môžu byť tieto infekčné choroby a považujeme ich za bežné detské choroby,“ povedal J. Ball.

Aj riaditeľka pre vakcináciu z Public Health Englad Mary Ramsayová uviedla, že pokles zaočkovanosti ovplyvňuje veľké množstvo detí, ktoré nie sú chránené, a že žiadny z rodičov by nemal mať pochybnosti o zničujúcom vplyve infekčných chorôb. „Preto je dôležité, aby si každý uvedomil význam očkovania a akceptoval ho ako ponuku zachraňujúcu život,“ uzavrela M. Ramsayová.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 17:09