StoryEditor

V Detskom kardiocentre sa po presťahovaní zvýši bezpečnosť pacientov

10.06.2019, 00:00
Funkčná nadväznosť oddelení sa v porovnaní so súčasnou situáciou výrazne zlepší.

Detské kardiocentrum Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave získalo sponzorsky štyri pulzné oxymetre a jeden dýchací prístroj. Nové prístroje poslúžia nielen na oddelení detskej kardiológie, ale aj na zapožičiavanie detským pacientom domov. Domáci monitoring základných životných funkcií malých pacientov sa osvedčil, po prepustení do domácej starostlivosti dostanú rodičia pulzný oxymeter a sú v telefonickom kontakte s kardiocentrom. „Cieľom modernej medicíny je včas zachytiť akýkoľvek problém a v tom pomáha domáci monitoring,“ hovorí primár oddelenia detskej kardiológie NÚSCH MUDr. Martin Záhorec, PhD.

Monitorovacie prístroje využijú najmä pri transporte detských pacientov v budove dnešného Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH, niekdajšia DFNsP na Kramároch), kde detské kardiocentrum sídli od roku 1992. „Transporty detí sú v tejto budove dosť náročné, keďže CT je na prvom poschodí, ARO na mínus druhom poschodí a oddelenie je na piatom poschodí. Funkčná nadväznosť jednotlivých oddelení nie je uspokojivá, pohybujeme sa medzi siedmimi poschodiami, pričom ide aj o invazívne výkony, výkony v anestézii, keď treba deti prevážať výťahom na dlhé vzdialenosti. Je náročnejšie udržiavať bezpečnosť kardiologickej starostlivosti v budove, ktorá nebola nadizajnovaná na to, aby kardiocentrum bolo jej súčasťou. Preto je dôležité mať monitoring vitálnych funkcií na vysokej úrovni. Často je to súčasne niekoľko pacientov, ktorí potrebujú sedáciu až anestéziu,“ vysvetľuje M. Záhorec.

Budúca spolupráca

Zlepšenie prinesie dostavba nového Detského kardiocentra, ktoré začali budovať pred dvomi rokmi v areáli NÚSCH. Presťahovanie do novej budovy je naplánované na začiatok budúceho roka. Podľa slov primára Záhorca pôjde o výrazný posun k lepšiemu z pohľadu bezpečnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti a funkčnej nadväznosti oddelení. „Najkritickejšie choré deti nebudú musieť absolvovať dlhú cestu medzi oddelením intenzívnej medicíny, katetrizačnou sálou, operačnou sálou, intermediárnou jednotkou. Taktiež získame možnosť vykonávať odborné vyšetrenia novým CT prístrojom pre potreby detských aj dospelých pacientov. Pribudne magnetická rezonancia ako vyšetrovacia metóda, ktorú budeme môcť využívať oveľa bezpečnejšie ako v súčasnosti. A v neposlednom rade budeme mať pod jednou strechou expertov na dospelú kardiológiu, s ktorými spolupracujeme aj teraz, čo sa však zlepší a zefektívni,“ predpokladá M. Záhorec.

V súčasnosti sa rieši budúca spolupráca medzi Detským kardiocentrom a NÚDCH tak, aby bola dostupná nielen konziliárna starostlivosť. „Zaväzujeme sa poskytovať tieto služby po kardiologickej stránke a recipročne počítame so spoluprácou v prípade potreby s brušnými chirurgmi, odborníkmi z ORL a ďalšími kolegami. Tento model sa dolaďuje s vedením NÚDCH,“ dodal primár.

V novom objekte Detského kardiocentra budú ambulancie, dve kardiochirurgické sály, jedna hybridná katetrizačná sála a učebne. Lôžková časť bude mať 60 lôžok, hotelové ubytovanie pre rodičov detí počíta s kapacitou 18 postelí. Celková výška investície je 40 miliónov eur, jej súčasťou je prístavba Diagnostického centra kardioústavu, heliport pre urgentný príjem pacientov aj v nepriaznivom počasí a dvojpodlažný parkovací dom.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 02:26