StoryEditor

V Číne je v liečbe COVID-19 preferovaná tradičná čínska medicína

22.07.2020, 00:00
Kritici hovoria o jej zneužívaní na propagáciu, o chýbajúcich štandardoch či klinických testoch

Zatiaľ čo sa vedci z viacerých krajín snažia vyvinúť očkovaciu látku proti ochoreniu COVID-19, Peking presadzuje pri liečení tejto choroby tradičnú čínsku medicínu (TČM). Zverejnená oficiálna správa čínskej vlády tvrdí, že 92 percent všetkých prípadov nákazy koronavírusom v krajine sa nejakým spôsobom liečilo práve prostredníctvom tradičnej medicíny. Informoval o tom portál BBC News.

TČM a koronavírus

Tradičná čínska medicína patrí medzi najstaršie metódy liečby na svete a jej súčasťou je množstvo procedúr od vonkajšieho či vnútorného užívania bylinných zmesí cez akupunktúru až po taj-či. V Číne je nesmierne obľúbená a preferovaná, aj keď sa príležitostne objavujú diskusie o jej používaní. Na začiatku 20. storočia prešla modernizáciou a stala sa tiež súčasťou oficiálnej politiky Číny.

Podľa odborníkov sa Čína snaží rozšíriť tradičnú medicínu nielen doma, ale aj v zahraničí, kde však konvenční lekári zostávajú pri jej účinkoch skeptickí. Čínska Národná zdravotná komisia má vo svojich usmerneniach pre liečbu ochorenia COVID-19 špeciálnu kapitolu venovanú tradičnej medicíne, zatiaľ čo štátne médiá zdôrazňujú údajnú úlohu prostriedkov tradičnej čínskej medicíny pri minulých epidémiách, ako napríklad SARS v roku 2003.

Pri liečbe ochorenia COVID-19 propagátori čínskej medicíny podporujú šesť tradičných prípravkov. Medzi dva hlavné patrí „lien-chua čching-wen“, ktorý obsahuje 13 bylín vrátane výťažku zo zlatovky prostrednej (zlatý dážď) a rozchodnice ružovej, a „ťin-chua čching-kan“, táto zmes bola vyvinutá v roku 2009 počas epidémie H1N1 a tvorí ju dvanásť zložiek vrátane zemolezu, mäty a sladkého drievka.

Podporovatelia tradičnej čínskej medicíny argumentujú, že užívanie týchto prípravkov-zmesí nemá žiadne vedľajšie účinky. Na druhej strane však experti oponujú, že je potrebné vykonať vedecké testy skôr, ako bude možné označiť takéto zmesi za bezpečné. Americké národné ústavy zdravia uvádzajú, že aj keď môžu tieto prípravky pomôcť zmierniť symptómy, ich celková účinnosť proti koronavírusu je nepresvedčivá.

„Pri tradičnej čínskej medicíne neexistujú dobré dôkazy, a preto je jej užívanie nielen neopodstatnené, ale aj nebezpečné,“ uviedol pre časopis Nature bývalý britský výskumník na poli alternatívnej medicíny Edzad Ernst.

Záujem

Bez ohľadu na to však užívanie tradičnej medicíny v Číne silnie a dopyt stúpa aj vo svete. Čínska štátna rada v minulom roku odhadovala, že priemysel TČM bude mať do konca roku 2020 hodnotu 420 miliárd dolárov. Za zanieteného podporovateľa TČM je považovaný aj prezident Si Ťin-pching, ktorý ju označuje za poklad čínskej civilizácie.

Vysoký predstaviteľ odboru globálneho zdravia americkej Rady pre zahraničné vzťahy Yanzhong Huang tvrdí, že „sektor tradičnej medicíny zamorujú problémy s bezpečnosťou a účinnosťou, a väčšina Číňanov stále dáva prednosť modernej medicíne“. Čínsky Národný ústav pre kontrolu potravín a liekov v minulom roku objavil v niektorých vzorkách prípravkov TČM toxické látky.

Podľa kritikov Čína teraz pandémiu zneužíva ako spôsob propagácia TČM. Štátne médiá však toto tvrdenie popierajú. Portál BBC uvádza, že skutočnosťou je, že Čína posielala produkty tradičnej čínskej medicíny a lekárov, ktorí ju prevádzkujú, spoločne so zásobami konvenčných liekov a vybavenia do Afriky, strednej Ázie i Európy.

„Sme ochotní podeliť sa o čínske skúsenosti a čínske riešenie pri liečbe ochorenia COVID-19 a umožniť ďalším krajinám spoznať čínsku medicínu, pochopiť ju a začať ju používať,“ povedal v marci zástupca šéfa Národnej správy tradičnej čínskej medicíny Jü Len-chung.

WHO

Medzinárodná prestíž tradičnej čínskej medicíny stúpla v minulom roku po tom, čo ju Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) po rokoch formálne uznala. Tento krok však vyniesol WHO odsúdenie lekárskej komunity.
Všeobecné prijatie TČM brzdí okrem iného nedostatok jednotných štandardov a prakticky žiadne klinické testy. Tento rok v máji švédske úrady vykonali testy vzoriek „lien-chua čching-wen“ a zistili, že obsahuje len mentol.

Ďalším sporom je spojenie tradičnej čínskej medicíny s obchodom s voľne žijúcimi zvieratami. Čínska Národná zdravotná komisia sa tak stala terčom kritiky po tom, čo na liečbu COVID-19 odporučila injekcie obsahujúce medvediu žlč.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 10:26