StoryEditor

V Česku transportovali bijúce srdce

07.11.2019, 23:00
Nová metóda predstavuje zásadný posun v kvalite transplantácií srdca.

V pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) použili prvýkrát v Česku novú metódu odberu orgánu – srdca, ktorá umožnila transport bijúceho srdca vo fyziologických podmienkach od mŕtveho darcu k príjemcovi. Ako informuje IKEM, ide o zásadný posun v kvalite transplantácií srdca v ČR a prináša väčšiu šancu chorým tým, že sa nového orgánu dočkajú. Nová metóda rozšíri ponuku možných orgánov na transplantáciu a zároveň môže pomôcť pri prevozoch na väčšie vzdialenosti.

Podľa inštitútu 83 ľudí v Česku čakalo na začiatku októbra na nové srdce. Jeden z pacientov sa dočkal, jeho nové srdce by však za normálnych okolností na transplantáciu odmietli. V jednej z nemocníc Ústeckého kraja indikovali lekári mladého darcu, jeho srdce však nebolo metabolicky úplne ideálne a bolo za hranicou štandardných medicínskych kritérií. Dôvod, prečo sa lekári z IKEM rozhodli prvýkrát použiť novú metódu fyziologického transportu, bol, aby orgán pre pacienta mohli zachrániť. Na jednom konci bola smrť mladého človeka, na druhom život pre staršieho muža.

„Predovšetkým je nutné kolegom z Krajskej zdravotnej poisťovne poďakovať, že sme práve u nich a s ich pomocou mohli prelomovú metódu vyskúšať,“ podotkol prednosta Kliniky kardiovaskulárnej chirurgie IKEM prof. MUDr. Ivan Netuka, PhD., a doplnil. „Je pre nás významná najmä tým, že sa odobraté srdce napojí na prístroj, ktorý simuluje fyziologické prostredie človeka. Srdce začne znovu tepať a my sme schopní ho dostať do metabolicky optimálnej kondície a exaktne posúdiť jeho použiteľnosť.“

Ideálnymi podmienkami sa srdce natoľko stimuluje, že predchádzajúce nepriaznivé parametre vymiznú a orgán sa stáva kvalitným. Podľa inštitútu sa stalo, že takmer za 4 hodiny, keď srdce napojili na prístroj a prevážali do IKEM, sa natoľko „zotavilo“, že ho mohli transplantovať. „Pacient, ktorý srdce dostal, je vo veľmi dobrej kondícii, prebieha u neho štandardná rekonvalescencia a v blízkej budúcnosti ho prepustia domov,“ priblížil prof. Netuka.

V IKEM sa ročne transplantuje viac ako 40 sŕdc, v rámci celej republiky je to viac ako 70. Podľa skúseností zo sveta lekári teraz predpokladajú, že by sa počet transplantácií v ČR mohol zvýšiť až o 20 percent. Väčšiu nádej by tak mohli dostať nielen dospelí pacienti, ale aj mladší ako 18 rokov. „Za posledných 10 rokov bolo v IKEM transplantovaných šesť detí mladších ako 18 rokov a piatim deťom bola implantovaná dlhodobá srdcová podpora. A práve aj pre takýchto pacientov by nová metóda odberu mohla byť veľmi prospešná, pretože by sa nového srdiečka dočkali skôr. A aj keď v inštitúte nemáme detský program transplantácií srdca, úzko spolupracujeme s Detským kardiocentrom FN v Motole, vedieme čakaciu listinu a operujeme niektorých pacientov z radov tínedžerov,“ opísal prednosta Kardiocentra IKEM prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc.

Podpora

Zaviesť novú metódu sa v IKEM podarilo aj vďaka prispeniu neverejného sektora. „Veľké poďakovanie patrí aj Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VZP), s ktorou je dohodnuté, že túto metódu budú podporovať. Dúfame, že sa podobná dohoda podarí aj s ostatnými poisťovňami,“ dúfa riaditeľ IKEM Ing. Michal Stiborek, MBA.

VZP sľúbila uhradiť 8 až 10 týchto odberov ročne. „Pacienti, ktorí čakajú na transplantáciu srdca, touto novou metódou majú možnosť získať väčšiu šancu, že sa pre nich srdce nájde. Pripravili sme úhradový mechanizmus, ktorý umožní, že metóda je hradená a dostupná pre transplantačné tímy a českých pacientov. Preto dúfam, že sa v ČR podarí túto metódu natoľko rozvinúť, že sa čas na čakacej listine na transplantáciu srdca výrazne skráti,“ reagoval námestník riaditeľa VZP pre zdravotnú starostlivosť Ing. David Šmehlík, MHA.

Prvá technológia umožňujúca:
• zásadné skrátenie času studenej ischémie (od vybratia orgánu do obnovenia obehu)
• ex vivo resuscitáciu a rekondíciu darcovského srdca pri syndróme mozgovej smrti
• ex vivo metabolické posúdenie návratu funkcie darcovského orgánu

3 kroky kontrolovaného transportu k pacientovi
1. Napojenie srdce na teplý roztok krvi s O2, zabezpečenie prietoku na bijúcom srdci.
2. Neustále monitorovanie životných funkcií – krvný tlak, tepová frekvencia, prietoky srdcom a vencovitými tepnami, laktát, O2, teplota, hematokrit.
3. Ex vivo kontrola parametrov a kvality srdca pred transplantáciou pacientovi.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 16:06