StoryEditor

V Česku plánujú obmedzenia pre neočkované deti

31.01.2019, 23:00
Združenie rodičov usilujúcich sa o slobodnú voľbu očkovania s návrhom nesúhlasí

Ministerstvo zdravotníctva v Českej republike plánuje predložiť návrh pripravovanej novely zákona o ochrane verejného zdravia v treťom štvrťroku tohto roka. Návrh okamžite vyvolal diskusie a niektorí rodičia ho kritizujú. Podľa neho totiž neočkované deti staršie ako tri roky zrejme nebudú môcť navštevovať okrem štátnych škôlok ani detské skupiny a podobné súkromné zariadenia. Hovorkyňa rezortu Gabriela Štěpanyová informovala, že návrh je teraz v pripomienkovom konaní.

Rovnaké podmienky

Zákon do českej legislatívy prenáša nariadenie Európskej únie z polovice marca 2017 o úradníckych kontrolách. Týka sa rôznych záležitostí ochrany verejného zdravia od prírodných kúpalísk, cez hluk, hygienické normy pre stravovanie alebo ochranu zdravia pri práci a mení niekoľko zákonov. Platiť má od 14. decembra 2019.

V predkladacej správe k novele ministerstvo uvádza, že dôvodom na budúce neprijímanie neočkovaných detí do všetkých predškolských zariadení je vyrovnanie povinností pre všetkých poskytovateľov, ako sú materské školy, detské skupiny i živnosti. Menšie, súkromné zariadenia, ako sú detské skupiny alebo lesné škôlky, deti bez očkovania doteraz prijímali.

„Rozšírenie povinnosti prijímať očkované deti staršie ako tri roky do všetkých typov predškolských zariadení vyrovnáva podmienky pre všetkých poskytovateľov starostlivosti o tieto deti a zároveň reaguje na aktuálne sa zhoršujúcu zaočkovanosť v ČR,“ informovala ČTK hovorkyňa ministerstva.

Podľa spolku Rozalio, ktorý združuje rodičov usilujúcich sa o slobodnú voľbu očkovania, sú dôvody len represívne. „Dôkazom je absurdná situácia, keď je vyžadované riadne očkovanie do škôlky pre deti mladšie ako päť rokov, zatiaľ čo všetky staršie deti, aj neočkované, do škôlky dokonca musia byť prijaté,“ reagovala predsedníčka spolku Rozalio Martina Suchánková. Podľa nej žiadna zo susedných krajín podobnú podmienku na prijatie do škôlky nemá.

V Česku sú deti povinne očkované proti deviatim ochoreniam, vrátane nepovinných vakcín to predstavuje ročne milión dávok. Povinnosť očkovania a vysokú mieru očkovania detí vysvetľuje ministerstvo ochranou zdravia celej spoločnosti. V prípade zaočkovanosti na hranici 95 percent sú chránení aj tí, ktorí zo zdravotných dôvodov zaočkovaní nemôžu byť. Podľa odborníkov sa však pri niektorých ochoreniach Česko pohybuje pod touto hranicou.

„Imunitný systém dieťaťa v raných mesiacoch veku ešte nie je celkom vyzretý, preto dieťa podlieha najvyššiemu riziku infekčného ochorenia. Z tohto dôvodu je žiaduce navodiť ochranu očkovaním čo najskôr. Preto je očkovanie smerované do prvých dvoch rokov života,“ doplnila G. Štěpanyová.

V Česku rastie počet rodičov, ktorí deti očkovať nenechávajú alebo očkovanie odkladajú do vyššieho veku, pretože ho považujú za nebezpečné. Závažné nežiaduce účinky však nie sú preukázané. Rodičom, ktorí odmietnu dať deti očkovať, hrozí pokuta 10-tisíc českých korún.

Hrozba

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uverejnila zoznam desiatich globálnych hrozieb pre zdravie v roku 2019. Nachádzajú sa medzi nimi ochorenia, ktorým je možné predchádzať očkovaním. Jedno z týchto varovaní sa týkalo ľudí, ktorí odmietajú očkovanie. Podľa WHO hrozí, že sa tak môže zastaviť pokrok v boji proti infekčným chorobám, ktorým sa dá predchádzať očkovaním.

V správe sa uvádza, že aj z hľadiska finančných nákladov ide o jeden z najúčinnejších spôsobov, ako predchádzať závažným ochoreniam. Každoročne očkovanie zachráni približne dva až tri milióny ľudí. Ďalších 1,5 milióna ľudí však zomrie zbytočne, pretože im očkovanie chýba. Pritom nejde len o nedostupnosť vakcín. Vo vyspelom svete sa ľudia začínajú očkovaniu vyhýbať. Aj preto podľa WHO vzrástol počet prípadov osýpok celosvetovo o jednu tretinu. Dôvody odmietania sú podľa zdravotníckej organizácie komplikované, ale ich základom je nedôvera pacientov k očkovaniu alebo zložitý prístup k nemu.

V Česku odborníci odhadujú, že vďaka očkovaniu nezomrie ročne 500 detí a ďalších 150 000 neochorie.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 03:22