StoryEditor

V Česku dostanú respirátory aj lekárnici, u nás sa na nich zabudlo

17.04.2020, 00:00
Komora poukazuje na nedostatok prehľadu v lekárenstve, napríklad rozhodnutím zrušiť pohotovostné služby lekární v nedeľu

Napriek tomu, že lekárnici sú zdravotníkmi v prvej línii, nedostali žiadne ochranné pomôcky od štátu. Tie sa rozhodol štát v snahe zvládnuť situáciu s nedostatkom základných ochranných pomôcok zabezpečiť a dodať pre zdravotnícke zariadenia a hlavne pre zdravotníkov v prvej línii.

Ochranné pomôcky sa podľa šéfa rezortu MUDr. Mareka Krajčího distribuovali medzi zdravotníkov podľa určitého kľúča. „Rúšok máme a budeme mať dosť a budú určite distribuované aj lekárnikom, keď ich nemajú,“ reagoval minister M. Krajčí. Zároveň však doplnil: „Tam sa predpokladalo, že lekárnici ich predávali. To je systém nosenia dreva do lesa a už keď si ich všetky vypredali, tak ich nemajú.“

Minister zdravotníctva po zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo na začiatku mesiaca informoval, že na zabezpečenie ambulantnej zdravotnej starostlivosti vo VÚC sa začali distribuovať chirurgické masky v počte 300-tisíc kusov, nesterilné chirurgické rukavice v počte 100-tisíc kusov, respirátory FFP3 v počte 8-tisíc kusov, ochranné okuliare 120 kusov a jednorazový ochranný oblek v počte 600 kusov.

S tým však nesúhlasia lekárnici. „Opakované nepravdy o tom, ako lekárnici údajne predali rúška a respirátory, preto im ich štát nezabezpečí, sú vrcholom cynizmu a prejavom neúcty voči segmentu, ktorý všade vo svete predstavuje silný pilier v boji s koronavírusom,“ vyhlásil prezident Slovenskej lekárnickej komory PharmDr. Ondrej Sukeľ.

Minister však ubezpečil, že sa budú snažiť zásoby rúšok dodať, aby ich lekárnici mali aspoň na vlastné použitie.

Napríklad české ministerstvo zdravotníctva chce lekárov a lekárnikov v teréne v prvej línii pravidelne zásobovať respirátormi. „Vďaka niekoľkým veľkým dodávkam materiálu sme schopní pravidelne zásobovať respirátormi nielen veľké nemocnice, ale aj všeobecných lekárov pre dospelých a deti a dorast, stomatológov, ambulantných špecialistov a lekárnikov. Dohodli sme sa na priamych týždenných dodávkach v objeme 300-tisíc respirátorov,“ zhrnul český minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

Pomoc

Ako uviedol prezident lekárnickej komory, zástupcovia SLeK nie sú súčasťou žiadneho z krízových štábov napriek tomu, že „sme opakovane ponúkli našu súčinnosť v aplikácii špecifických opatrení zameraných na poskytovanie lekárenskej starostlivosti,“ podotkol.

Podľa neho je zrejmé, že v rozhodnutiach absentuje poznanie lekárenstva už len v samotnej skutočnosti, že v rozpore so zákonnou definíciou sú lekárne zaradené medzi maloobchodné prevádzky a prevádzky poskytujúce služby, pričom lekárne sú zdravotnícke zariadenia v zmysle zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

„Tento deficit prehľadu v systéme lekárenstva sa napríklad prejavil rozhodnutím, ktorým sa zrušili pohotovostné služby lekární v nedeľu a iba na základe silnej iniciatívy SLeK a samosprávnych krajov došlo k jeho zmene,“ zhodnotil O. Sukeľ.

Ako uviedol na záver, Slovenská lekárnická komora stále ponúka svoje kapacity na pomoc štátnym orgánom zvlášť vzhľadom na dostupnosť liekov

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 23:19