StoryEditor

V českej kauze figuruje až 200 obvinených

15.01.2019, 23:00
Doteraz bolo podmienečne zastavené trestné stíhanie 14 osobám

V Českej republike sa rozrastá do súčasnosti najväčší prípad údajného podplácania lekárov. Vo veľkej kauze polícia stíha približne 200 lekárov a vtedajších zástupcov distribútorských firiem. Lekári podľa polície dostávali úplatky za prednostné predpisovanie určitých liekov. Informovala o tom Česká televize24.

Organizácia

Podľa štátneho zástupcu Ondřeja Šťastného polícia najnovšie obvinila v súvislosti s údajným podplácaním lekárov 39 ľudí. Podľa neho sú stíhaní za úplatkárske delikty a časť obvinených aj z účasti na organizovanej zločineckej skupine. To sa týka niekdajších zástupcov dvoch distribútorských spoločností, ktorí mali podľa polície podplácať lekárov v rokoch 2008 až 2013.

Zistenia polície ukazujú, že zástupcovia dvoch spoločností sa snažili finančne motivovať lekárov, aby prednostne predpisovali generické lieky distribuované práve ich spoločnosťami. „Možno konštatovať, že celý proces podplácania má nastavené pravidlá, kontrolné mechanizmy a systém evidencie. Osoby zapojené do trestnej činnosti by mali fungovať ako organizovaná skupina, ktorá má svoju štruktúru s rozdelením funkcií a deľbou činností so zameraním na sústavnej páchania trestnej činnosti,“ uvádza sa v policajných dokumentoch.

Ľudia v danej skupine mali údajne rozdelené svoje úlohy. Niekto s lekármi peniaze vyjednal, ďalší ich rozdelil do obálok a ďalší fungoval ako kuriér a peniaze lekárom vozil. Polícia považuje evidenciu a záznamy o údajnom odovzdaní peňazí za dôkaz proti celej skupine.
Vyšetrovanie prvej časti rozsiahlej kauzy smeruje k záveru. Ide pritom o prvú vlnu niekoľkých desiatok obvinených, ktorí sú stíhaní od roku 2015.

Vina či nevina?

Advokáti obvinených lekárov aj distribútorov, ktorých Česká televize oslovila, odmietajú, že by sa ich klienti dopustili nezákonných činností. „Obhajoba popiera, že by dochádzalo k nejakému podplácaniu. To nie je pravda. Moja klientka má v danej veci takú pozíciu, že jej vôbec nebolo známe, aký bol účel peňažných tokov. Ona v tej spoločnosti pôsobila na pozícii, v ktorej nemala prístup k dokumentom a tieto skutočnosti vôbec nepoznala,“ zdôraznil obhajca jednej z obvinených z distribútorskej spoločnosti Tomáš Pelikán.

Podľa advokátky jedného z obvinených lekárov Petry Carvanovej bol výdaj lieku v réžii lekárne, a to vraj lekár ovplyvniť nemohol. „Môj klient obvinenia úplne odmieta. Ak by mal v úmysle predpisovať konkrétne lieky, potom by na recepty vystavoval doložku ,Liečivo nezamieňať!‘. Môj klient však túto doložku na spomínané liečivá nedopisoval, takže výdaj konkrétneho lieku bol úplne v dispozícii lekárne,“ tvrdí P. Carvanová.

Polícia však trvá na svojom. Lekári boli podľa nej odmeňovaní podľa toho, koľko dohodnutých liekov predpísali. Podľa zistení polície si tak niektorí prišli na státisíce, v jednom prípade aj na dva a pol milióna korún, a niekedy len na pár tisíc korún.

Lekári, ktorí neprevzali príliš vysoké sumy, požiadali o podmienečné zastavenie stíhania, niektorí uspeli. „Doteraz bolo podmienečne zastavené trestné stíhanie celkovo 14 osobám. Sú to lekári, ktorí požiadali o podmienečné zastavenie a súčasne vložili na účet určený pre pomoc obetiam finančnú sumu. Tým bolo trestné stíhanie zastavené,“ uviedol O. Šťastný. Podľa neho možno ešte očakávať, že toto číslo bude narastať. Lekári na spomínaný účet dali dohromady viac ako tri milióny českých korún.

Kontrola

Prípad je svojím rozsahom ojedinelý. „S takto rozsiahlym prípadom čo do počtu obvinených som sa nestretol, a pokiaľ viem, tak takýchto prípadov je v našej histórii trestného konania minimum,“ poukázal advokát Tomáš Pelikán.

Aj pre políciu je prípad logisticky náročný. „Pokiaľ pri úkonoch majú právo byť obhajcovia všetkých obvinených, tak si predstavme, že stovky obhajcov sa zúčastňujú na výsluchoch, kladú otázky, a ak by každý z nich položil čo i len jednu otázku, tak to neuveriteľným spôsobom predlžuje trvanie daných úkonov,“ priblížil T. Pelikán.

Podozrením, že si lekári nechávali platiť za predpisovanie určitých liekov, sa polícia zaoberala aj v minulosti. Ministerstvo zdravotníctva sa chce teraz viac zamerať napríklad na väčší dohľad nad spoluprácou lekárov a farmaceutických firiem na rôznych prieskumoch či vedeckých štúdiách. „Myslím si, že by to malo fungovať tak, že všetky tieto štúdie by mali byť schválené Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ten by mal posúdiť, či majú vedecký charakter, alebo ide čisto o marketingovú vec, alebo možno podvodné konanie,“ reagoval minister zdravotníctva ČR Adam Vojtěch.

Kontroly podľa neho fungujú aj dnes, ale právomoci SÚKL by sa vraj mali rozšíriť. Podľa ministerstva ústav vykonal minulý rok dvadsaťpäť kontrol a uložil pokuty niekoľko tisíc českých korún.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 21:27