StoryEditor

​V Bratislave vzniká detské neurochirurgické centrum

30.01.2019, 23:00
Po jeho otvorení už nebude potrebný prevoz detských pacientov na neurochirurgickú kliniku UNB na Kramároch.

V Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) otvorili spinálne centrum s celoslovenskou pôsobnosťou, ktoré pokryje liečbu detských pacientov s ochoreniami chrbtice a miechy – teda vrodené a získané deformity, nádory, zápalové a cievne ochorenia aj úrazy. „Spinálne centrum je predvojom detského neurochirurgického pracoviska,“ potvrdil riaditeľ NÚDCH doc. MUDr. Ladislav Kužela, CSc. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská zdôraznila, že vďaka tomuto centru bude možné detských pacientov ošetrovať priamo v detskej nemocnici. „Detský pacient už nebude musieť byť transportovaný na iné pracoviská, čím sa zvýši komfort tak pacienta, lekárov, ako aj rodinných príslušníkov. Je to prvý krok. Druhým krokom bude otvorenie komplexného spinálneho a neurochirurgického centra, kde budeme na jednom mieste pacientom vedieť poskytnúť komplexnú zdravotnú starostlivosť, čo sa týka ochorení chrbtice, miechy a mozgu,“ uviedla ministerka.

Ministerstvo prispelo na vybavenie spinálneho centra, ktoré dnes už využíva nový operačný zobrazovací prístroj v hodnote 525-tisíc eur. Ide o robotické zobrazovacie zariadenie, ktoré patrí k najnovším trendom v neurochirurgických operáciách. Koordinátor neurocentra prof. MUDr. Bruno Rudinský, CSc., pripomenul, že v súčasnosti absolvuje veľa slovenských detí neurochirurgické operácie v zahraničí, najmä v ČR. Vďaka novému prístrojovému vybaveniu ich budú operovať v NÚDCH, v prípade potreby aj za účasti operatérov zo zahraničia.

„Aby sme mohli bezpečne a šetrne operovať, potrebujeme špičkové vybavenie. Neurochirurgia, spondylochirurgia a operácie miechy sú enormne závislé od špičkových technológií, pretože pracujeme s hmotou, ktorá nemá možnosti regenerácie. Nové špičkové zobrazovacie zariadenie nám okrem zobrazovacích výhod umožňuje použiť tzv. špeciálne moduly. Jeden napríklad na zobrazenie nádoru na mozgu alebo mieche, ďalší modul umožní zobrazenie mozgových ciev pri súčasnom znázornení prietoku v cievach počas operácie. Systém umožňuje 3D zobrazenie na veľkoplošnej externej obrazovke, súčasťou je endoskopické zariadenie so 45-stupňovým uhlom zobrazenia, vďaka čomu vidí operatér akoby ,za roh‘,“ opísal niektoré funkcie nového prístroja B. Rudinský.

Po otvorení neurochirurgického centra odpadne prevoz detských pacientov na neurochirurgickú kliniku na Kramároch. „Dúfame, že v krátkom čase budeme detských pacientov operovať tu. Mozog je veľmi citlivý na traumy, po úraze alebo operácii potrebuje pokoj, aby sme ho neprevážali medzi dvomi nemocnicami,“ dodal B. Rudinský.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 14:36