StoryEditor

​Úrady po epidémii osýpok prešetrujú dvoch lekárov

01.10.2019, 00:00
Dôvodom su podozrenia, že napriek údajom v zdravotnej dokumentácii deti neboli zaočkované.

Vlaňajšia epidémia osýpok na východe Slovenska má dohru. Úrady začali v tejto súvislosti prešetrovať dvoch lekárov z Košického kraja. Existuje totiž podozrenie, že v rámci povinného očkovania nezaočkovali deti, ale do ich zdravotnej dokumentácie uviedli, že tak urobili.
Prípad prešetruje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), aj košický samosprávny kraj (KSK). „Na podnet hlavného hygienika SR Jána Mikasa vo veci prešetrenia správnosti vedenia zdravotnej dokumentácie u osôb chorých na osýpky v rámci epidémie osýpok v Michalovciach, ktorí mali zaznamenané očkovanie dvomi dávkami očkovacej látky proti MMR v rámci pravidelného povinného očkovania, začal Odbor zdravotníctva KSK vykonávať v predmetnej veci šetrenie,“ potvrdil pre Zdravotnícke noviny MUDr. Mgr. René Hako PhD., MHA, MPH, MBA, lekár Košického samosprávneho kraja. Ako ďalej uviedol, v tejto súvislosti prešetrujú dvoch lekárov, pričom výsledky sa budú snažiť uzavrieť čím skôr. Lekárom hrozí pokuta do výšky 9 958 eur.

Hlavný hygienik poslal podnet aj ÚDZS. „Na základe tohto podnetu Úrad v súčasnosti vykonáva dohľad nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti v prípade vytypovaných osôb, u ktorých je podľa zistení Úradu verejného zdravotníctva SR nesúlad medzi údajmi v zdravotnej dokumentácii a výsledkami doplnkového sérologického vyšetrenia,“ uviedla hovorkyňa úradu Radoslava Muchová.

Na nezrovnalosť upozornili aj infektológovia, ktorí sa v čase epidémie starali o pacientov s osýpkami. „Odoberali sme protilátky aj proti ostatným chorobám, ktoré sú súčasťou vakcíny a pacienti nemali protilátky ani proti jednej. Je tam teda dôvodné podozrenie, že niečo nebolo vykonané tak, ako malo byť. To už je súčasťou šetrenia. My sme zisťovali len to, či pacient má protilátky proti ostatným chorobám, ktoré sú súčasťou trojvakcíny v rámci osýpok a zistili sme, že niektorí pacienti ich nemali vôbec. Je preto dôvodné podozrenie, že asi neboli očkovaní. Malo by sa to doriešiť. Veď v tejto lokalite sme už mali epidémiu hepatitídy A, potom mumps a nakoniec aj osýpky,“ povedal MUDr. Štefan Zamba, primár infektológie z michalovskej nemocnice. Práve tam bolo hospitalizovaných najviac pacientov s osýpkami, od začiatku epidémie mali zaevidovaných 794 prípadov osýpok, z toho hospitalizovaných bolo 614 pacientov. „V podstate je to najväčšia epidémia v oblasti bývalého Československa za minimálne posledné 2 dekády,“ dodal.

Jeho slová potvrdila aj infektologička a riaditeľka Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach MUDr. Ingrid Urbančíková. „Zložka na rubeolu je vysoko imunogénna, po dvoch dávkach nie je možné, aby sa nevytvorili protilátky. A v karte majú deti záznam, že boli očkované. Je to nielen nepríjemné, ale má to aj trestnoprávnu rovinu, treba to dokázať. Lekári by si mali uvedomiť, že tým nahrávajú aj antivakcinačným hnutiam, lebo tie potom tvrdia, že aj keď dieťa bolo zaočkované dvoma dávkami, i tak tam vypukla epidémia. V zásade tak maria prácu nielen epidemiológom, ale aj nám infektológom, my sa spoliehame na to, že deti sú očkované. A pritom deti ochorejú a sú zdrojom infekcie pre ostatných,“ uviedla.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) sa preto rozhodol realizovať doplnkové vyšetrenia vzoriek sér u detí, ktorým boli diagnostikované osýpky a podľa dokumentácie mali byť očkované dvomi dávkami kombinovanej očkovacej látky proti osýpkam, mumpsu a ružienke (MMR).

Práve výsledky týchto vyšetrení primali hlavného hygienika J. Mikasa, aby podal podnet na prešetrenie tak na ÚDZS, ako aj Košický samosprávny kraj.

„V rámci doplnkového vyšetrenia bolo zozbieraných 103 sér od detí chorých na osýpky, ktoré mali pozitívnu očkovaciu anamnézu, t. j. v zdravotnej dokumentácii mali uvedené očkovanie dvomi dávkami očkovacou látkou proti MMR v rámci pravidelného povinného očkovania. Vyšetrením týchto sér na protilátky proti ružienke boli v 82 prípadoch zistené negatívne výsledky, z toho 81 detí malo v anamnéze uvedené očkovanie proti ružienke stabilnou MMR vakcínou. Vzhľadom na tieto výsledky nemožno vylúčiť, že tieto osoby neboli očkované napriek údaju o očkovaní MMR vakcínou v ich zdravotnej dokumentácii,“ uviedla Mgr. Jozefína Kaššová z ÚVZ SR.

Kombinovaná trivakcína proti MMR sa v Slovenskej republike používa od roku 1992 v rámci pravidelného povinného očkovania detí. Podľa hygienikov cieľom doplnkového vyšetrenia bolo zistiť, či choré deti na osýpky majú prítomné protilátky proti ružienke, ktorá sa v SR voľne nešíri a deti môžu mať protilátky len po očkovaní. „Antigén vakcíny navodzujúci protilátky proti ružienke sa považuje za vysoko imunogénny, a ak boli deti naozaj očkované, mal by byť detegovateľný v 96 až 98% vyšetrených, čo jednoznačne dokázali aj imunologické prehľady, ktoré boli zamerané aj na ružienku, a ktoré sa realizovali v Slovenskej republike v roku 2018,“ dodala J. Kaššová.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
22. apríl 2024 09:30