StoryEditor

​Trenčianska nemocnica uzavrela zmluvu na právne služby

14.09.2020, 00:00
Cieľom výberu advokáta z iného ako Trenčianskeho kraja bolo pretrhnúť a predísť akýmkoľvek možným väzbám

Fakultná nemocnica Trenčín uzavrela mandátnu zmluvu na poskytovanie právnej pomoci s advokátom Mgr. Dr. Antonom Kušnírom. Vzhľadom na väzby súčasného riaditeľa nemocnice s advokátom sme sa zaujímali, na základe čoho si nemocnica vybrala práve menovaného advokáta.

Zmluva

„V súlade s Advokátskym poriadkom Slovenskej advokátskej komory sa vzťah advokáta a klienta zakladá na vzájomnej dôvere. Zároveň voľba zástupcu pre právne služby má zákonnú výnimku v procesoch obstarávania. Na základe uvedenej skutočnosti a ministrom zdravotníctva medializovaných informácií došlo zo strany nového riaditeľa Fakultnej nemocnice Trenčín k výberu Dr. Kušníra ako jej advokáta,“ vysvetlila nemocnica.

Podľa obchodného registra je zrejmé, že súčasný riaditeľ fakultnej nemocnice Ing. Tomáš Janík, MBA, a advokát A. Kušnír sa z minulosti poznajú. Pýtali sme sa preto, či vďaka týmto kontaktom súvisiacim okolo spoločnosti Dentoma, ktorej konateľom bol riaditeľ T. Janík, bol daný advokát vybraný.
„Dr. Kušnír a Ing. Janík nikdy súčasne nevystupovali ako spoločníci v jednej spoločnosti, ale Dr. Kušnír predal obchodnú spoločnosť Ing. Janíkovi, čo je z obchodného registra jednoznačné a zrejmé,“ reagovala FN Trenčín.

Aktivity

Podľa danej zmluvy uverejnenej v Centrálnom registri zmlúv sa nemocnica zaväzuje za činnosť platiť mesačnú paušálnu odmenu 2 200 eur bez DPH mesačne. S tým, že nemocnica by mala preplácať aj cestovné náklady. Keďže advokátska kancelária A. Kušníra sídli v Žiline, zisťovali sme od nemocnice, či v Trenčianskom kraji nebol vhodný kandidát.

Podľa vyjadrenia nemocnice vzhľadom na medializované informácie z augusta tohto roku súvisiace s predchádzajúcim vedením nemocnice cieľom výberu kandidáta na advokáta nemocnice z iného ako Trenčianskeho kraja bolo pretrhnúť a predísť akýmkoľvek možným väzbám. Zaujímalo nás tiež vzhľadom na rozsah právnej pomoci, prečo potrebuje nemocnica ďalšieho advokáta, keď má právne oddelenie.

„Na právnom referáte nemocnice pracuje jeden zamestnanec, vzhľadom na rozsiahlu agendu a enormné množstvo práce nie je takéto obsadenie únosné a vyžaduje si personálne posilnenie,“ vysvetlila nemocnica.
S otázkami o výbere a zmluve sme sa obrátili aj na Dr. Antona Kušníra.

„K uvedeným otázkam Vám poskytla vyjadrenie Fakultná nemocnica Trenčín,“ reagoval na naše otázky advokát A. Kušnír a ďalej dodal. „Bez súhlasu klienta nebudem rozširovať obsah už raz formulovaných odpovedí.“

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 12:53