StoryEditor

Tender na prenájom sanitiek preverí Úrad pre verejné obstarávanie

25.07.2019, 00:00
Nové vozidlá pre bratislavskú a košickú záchranku sprevádzajú pochybnosti.

Poslanci Výboru NR SR pre zdravotníctvo žiadajú Úrad pre verejné obstarávanie aj Najvyšší kontrolný úrad o preverenie verejného obstarávania sanitných vozidiel pre Záchrannú zdravotnú službu Bratislava a Záchrannú službu Košice. Ide o tender na lízing 152 sanitiek za 30,9 milióna eur, ktorý vyhrala spoločnosť LeasePlan Slovakia, s. r. o. Zabezpečí pre štátne záchranky päťročný prenájom nových sanitiek s ich následným odkúpením. Ide o ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci (RZP), rýchlej lekárskej pomoci (RLP) a ambulancie RLP s vybavením mobilnej intenzívnej jednotky. Štátne záchranky budú za vozidlá platiť mesačný nájom v priemere 3 400 eur (s DPH) podľa druhu ambulancie. Táto suma zahŕňa kompletné vybavenie sanitky a servis.

Financie

Zatiaľ čo ministerstvo zdravotníctva (MZ) obhajuje prenájom sanitiek ekonomickou výhodou a výraznou úsporou v porovnaní s nákladmi na zastarané vozidlá v oboch štátnych záchrankách, poslanci zdravotníckeho výboru disponujú informáciami o predraženom nákupe v porovnaní s obstarávaním sanitiek v Českej republike.

Detaily tendra im prišli objasniť Jozef Ráž, generálny tajomník služobného úradu MZ, a Martin Smatana z Inštitútu zdravotnej politiky (IZP), ktorý analyzoval nákup sanitiek v ČR a prenájom u nás. Pripomenul, že špekulácie o predraženom nákupe sú založené na porovnávaní ťažko porovnateľných podmienok. „V ČR kúpili 30 vozidiel s 24-mesačným servisom na samotné vozidlo, bez zástavby vozidla a bez zdravotnej techniky,“ povedal. Tender, ktorý organizovala Záchranná zdravotná služba Bratislava a Záchranná služba Košice, zabezpečí prenájom 152 plne vybavených sanitiek na päť rokov. „Kúpilo sa výrazne lacnejšie ako v Prahe,“ zhodnotil M. Smatana.

Podľa nájomných zmlúv, ktoré štátne záchranky uzavreli s víťazom tendra, sa predpokladá, že nové sanitky najazdia počas piatich rokov 250 000 kilometrov. „Čakáme, že celkové jazdy od roku 2020 výrazne poklesnú práve preto, že zavádzame sanitky RZP-S, ktoré budú mať na starosti dlhé prevozy, ktoré teraz robili ambulancie RZP,“ podotkol M. Smatana.

Podozrenia

Medializované informácie, podľa ktorých bol dodávateľ vozidiel vopred známy a sanitky boli pred ukončením verejného obstarávania pripravené na parkovisku v Rakúsku, označil J. Ráž za špekulácie. „Kontrolovali sme VIN kódy, označenie karosérie každej objednanej sanitky. Dve tretiny objednaných sanitiek boli vyrobené až po januári 2019, čo sú štyri mesiace po podpísaní tendra,“ povedal poslancom.

V súvislosti s prebiehajúcim výberovým konaním na prevádzkovateľov záchrannej zdravotnej služby uviedol, že nákup 152 sanitiek pre štátne záchranky je realizovaný vzhľadom na súčasné body. ZZS Bratislava v súčasnosti prevádzkuje 62 staníc záchrannej zdravotnej služby (ZZS) a má 91 sanitiek. ZS Košice prevádzkuje 47 staníc a má 63 vozidiel. „Ak bude treba tých bodov prevádzkovať viac, bude potrebné dokúpiť viac vozidiel. Ambícia košickej aj bratislavskej záchranky je prevádzkovať viac bodov. My si myslíme, že štát by mal mať minimálne 200 bodov vo svojich rukách, aby nedochádzalo k určitým vydieraním zo strany súkromných poskytovateľov zdravotnej služby, ako sme nedávno zažili zo strany spoločnosti, ktorá robí laboratórne vyšetrenia. Z výsledku tendra je jednoznačné aj to, že paušál, ktorý je dnes pridelený na prevádzkovanie jedného bodu ZZS, je možno nadhodnotený, predpokladám, že z výsledku tohto tendra bude IZP a MZ možno znižovať tento paušál,“ uzavrel J. Ráž.

Kontroly

Napriek obsiahlemu vysvetľovaniu okolností prenájmu sanitiek výbor pre zdravotníctvo žiada Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) o preverenie tohto tendra. ÚVO potvrdil, že začne kontrolu predmetnej zákazky. NKÚ zdôraznil, že nie je v jeho kapacitných možnostiach rozšíriť schválený plán kontrolnej činnosti na rok 2019. „Na základe záverov, odporúčaní rizikovej analýzy bude možné kontrolu nákupu sanitiek zaradiť do plánu činnosti NKÚ SR na budúci rok,“ uviedol hovorca NKÚ Marek Papajčík.

Slovenská komora zdravotníckych záchranárov sledovala obstarávanie nových vozidiel, no kontrolu prenecháva kompetentným. „Štátne kontrolné orgány majú v porovnaní s našou komorou oveľa viac možností, ako celú vec vyhodnotiť a pri prípadných pochybeniach vziať kompetentných na zodpovednosť a vyvodiť dôsledky. Trváme na tom, že zdroje vyčlenené na záchrannú službu sa majú využívať efektívne a hospodárne. A tiež zopakujeme aj to, čo sme hovorili už v roku 2017, že nové vozidlá v štátnych záchrankách sú potrebné, keďže tie súčasné sú podľa nás v enormne zlom stave, čo nie je vyhovujúce ani pre posádky ZZS, ani pre pacienta,“ zdôraznil prezident komory František Majerský.

Súťaž o nové licencie

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) vyhlásil výberové konanie na vydanie povolení na prevádzkovanie všetkých 328 bodov ZSS. Ide o licencie na 7 staníc vrtuľníkovej ZSS, 5 ambulancií mobilnej intenzívnej jednotky, 81 bodov RLP, 187 bodov RZP a 48 staníc RZP-S ako nových ambulancií na sekundárne prevozy. Podmienkou zaradenia do súťaže je splnenie podmienok, okrem iného musí žiadateľ o licenciu preukázať personálne zabezpečenie formou pracovných zmlúv so zamestnancami. Materiálno-technické zabezpečenie musí byť doložené dokladom o vlastníctve sanitiek alebo zmluvou o nájme, prípadne zmluvou o budúcej zmluve alebo inom prevode ambulancie ZSS do vlastníctva žiadateľa o povolenie.

Posledný deň pred termínom podania žiadosti na prevádzkovanie bodov ZSS ohlásil Falck ako najväčší poskytovateľ ZZS, že sa nezúčastní na verejnej súťaži. Po vypršaní súčasných licencií koncom tohto roka a v priebehu budúceho roka jeho záchranky na Slovensku skončia. Falck dnes prevádzkuje 107 staníc, z toho 27 ambulancií RLP a 80 RZP. V oblasti ZZS zamestnáva vyše 1 400 prevažne zdravotníckych pracovníkov.

Ministerstvo zdravotníctva vzalo na vedomie, že spoločnosť Falck prestane počas roka 2020 na Slovensku prevádzkovať stanice ZZS a predpokladá, že licencie budú udelené ostatným poskytovateľom, ktorí sa zúčastnia na výberovom konaní.
„Nemal by byť problém v tom, aby boli všetky body obsadené,“ povedala ministerka Andrea Kalavská na margo prebiehajúceho výberového konania.

ÚDZS informoval, že do výberového konania prišlo 729 žiadostí o pridelenie licencie. „Termín začatia výberového konania bude najneskôr do 10 dní od uplynutia lehoty na podanie žiadostí, ktorý bol do 16. 07. 2019. Po rozhodnutí výberovej komisie, úrad vydá úspešným žiadateľom povolenie na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby (ďalej len „povolenie“). V prípade neúspešných žiadateľov žiadosť o vydanie povolenia zamietne,“ informovala Erika Kováčiková z kancelárie predsedu ÚDZS.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 09:48