StoryEditor

Súkromné laboratória rozširujú odberové miesta i kapacity vyšetrení

08.04.2020, 00:00
Ku dnešnému dňu súkromné laboratóriá otvorili 7 odberových miest na testovanie ochorenia COVID-19

Súkromné laboratóriá pokračujú v budovaní nových odberových miest aj rozširovaní svojich testovacích, ale aj logistických či personálnych kapacít. Počas prvého týždňa testovania laboratóriá Klinická biochémia, Medirex a Synlab vyšetrili spolu 1460 vzoriek, z toho 249 pacientov štátu, 395 zamestnancov strategických podnikov a 816 samoplatcov. Kým na začiatku testovania bola vyšetrovacia kapacita súkromných laboratórií okolo 1000 vzoriek denne, dnes je to už viac ako dvojnásobok.

Ku dnešnému dňu súkromné laboratóriá otvorili 7 odberových miest na testovanie ochorenia COVID-19 v Bratislave (2x), Malackách, Košiciach, Nitre, Žiline a Považskej Bystrici. V najbližších dňoch je v pláne otvorenie ďalších odberových miest v Bratislave, Poprade, Prešove, Púchove, Ilave a Kráľovskom Chlmci. Okrem samotných odberov a laboratórnych vyšetrení súkromné laboratóriá vykonávajú aj zvozy vzoriek z ostatných odberových miest, ktoré sú v pôsobnosti štátu.

„Snahou súkromných laboratórií je prispieť v čo najväčšej možnej miere, každý podľa svojich možností, ku kontinuálnemu zvyšovaniu počtu testovaných osôb, keďže to všetci vnímame ako prvoradú podmienku na zvládnutie pandémie koronavírusu. Jednotliví členovia AsLab preto pokračujú v rokovaniach s ďalšími nemocnicami a samosprávami v snahe v čo najkratšom čase nájsť čo najefektívnejšie riešenia a možnosti spolupráce pri zriaďovaní ďalších odberových centier,“ hovorí MUDr. Vladimír Ježík, predseda AsLab.

Odberové miesta majú dennú kapacitu okolo 100 odberov, pričom odberové termíny, ktoré nie sú využité pre indikovaných pacientov s podozrením na chorobu COVID-19, majú možnosť využiť aj záujemcovia v režime samoplatcov. Objednať sa môžu cez kontaktné miesta jednotlivých členov AsLab na ktorékoľvek odberové miesto, ako aj na diagnostické pracoviská laboratórií. „Členovia AsLab sú kapacitne pripravení čeliť zvyšujúcemu sa záujmu o testovanie zo strany samoplatcov, ako aj firiem pri zachovaní vyšetrovacích kapacít pre potreby štátu. Je v záujme všetkých, aby boli vytvorené kapacity využité čo najefektívnejšie,“ podporuje V. Ježík záujemcov o testovanie.

Vyšetrenia v odberových centrách prebiehajú pri dodržiavaní prísnych bezpečnostných a hygienických pravidiel stanovených v odbornom usmernení MZ SR zo dňa 1.4.2020. Záujemcovia o vyšetrenie by mali prísť po jednom, vlastným autom a dodržiavať pokyny organizátorov. Odbery sa robia priamo z auta, takže pri nich nie je potrebné vystupovať. Výter je najvhodnejšie robiť nalačno, bez predchádzajúceho použitia kloktadiel, zubnej pasty alebo iných dezinfekcií, použitia cigariet alebo ich náhrad.

Jednotlivé laboratóriá v závislosti od svojej voľnej kapacity začali vyšetrovať aj zamestnancov firiem, ktorých žiadosti prichádzajú do jednotlivých laboratórií v desiatkach. Ide o strategické podniky, zdravotnícke zariadenia, ale aj menšie firmy, ktoré chcú zabezpečiť bezpečnosť svojich zamestnancov a ich rodinných príslušníkov.

„Medzi jednotlivými členmi AsLab sú kapacitné rozdiely aj rôzne regionálne pokrytie, preto je dobre, aby sa záujemci o vyšetrenia obracali so svojimi žiadosťami priamo na jednotlivé laboratória, ktoré im sprostredkujú svoju časovú a kapacitnú dostupnosť,“ vysvetľuje MUDr. Ježík. „Kapacitne sa však naše testovacie možnosti budú každým dňom len zvyšovať, takže verím, že postupne budeme vedieť zabezpečiť potreby najmä strategických podnikov v relatívne krátkom čase, aby bolo zabezpečené ich bezproblémové fungovanie“, dodáva.

Štátne laboratóriá testujú na úradoch verejného zdravotníctva - NRC pre chrípku na ÚVZ SR Bratislava, RÚVZ Banská Bystrica, RÚVZ Košice, RÚVZ Trenčín.

Odberové miesta súkromné laboratóriá:
Bratislava - Galvaniho 17/C, centrálne laboratórium
Bratislava - Šancová 110, pred Železničnou nemocnicou
Malacky - Duklianskych hrdinov 34, pred nemocnicou
Košice - Magnezitárska 2/B, pred centrálnym laboratóriom
Nitra - Novozámocká 67, pred nemocnicou
Žilina - V. Spanyola 43, FNsP Žilina
Považská Bystrica - Nemocničná ulica, NsP Považská Bystrica



Odberové centrá v príprave:

Bratislava - Mýtna 2886/5, pred poliklinikou
Púchov - Zdravie Púchov a.s.
Poprad - Banícka ulica, NsP Poprad
Prešov - Pri areáli FN Prešov, Jána Hollého 5898/14
Ilava - Štúrova č.3., pred nemocnicou
Kráľovský Chlmec - Nemocničná 8, pred nemocnicou


Šancová 110, pred Železničnou nemocnicou

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 01:34