StoryEditor

Štúdie spochybňujú antimalarikum v liečbe COVID-19

20.05.2020, 00:00
Dôkazy o skutočnom liečebnom efekte zatiaľ chýbajú

Antimalarikum je bežne používaný liek už od polovice 20. storočia. Účinná látka hydroxychlorochín pôsobí proti malárii, a to tak pri liečbe, ako aj profylaxii. Ako liek sa používa aj pri liečbe reumatoidnej artritídy, ochorenia lupus či jednej z foriem kožnej porfýrie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ho zaradila na zoznam nevyhnutných liekov, ku ktorým by mali mať prístup ľudia po celom svete. V súčasnosti sa tento liek v očiach širokej verejnosti stal potenciálne nádejným proti ochoreniu COVID-19, a to napriek tomu, že istota, či naozaj funguje aj v tejto indikácii, chýba.

Štúdie

Odborný časopis The American Journal of Managed Care upozorňuje, že v súčasnosti pribúdajú štúdie, ktoré upozorňujú na riziká podávania tohto lieku pacientom s COVID-19, a to najmä u pacientov s kardiovaskulárnymi ochoreniami. „Naliehavosť COVID-19 nesmie znižovať vedecký prístup k liečbe tohto ochorenia. Aj keď tieto lieky môžu samostatne alebo v kombinácii pôsobiť proti COVID-19, musíme k týmto liekom pristupovať opatrne u pacientov s existujúcim kardiovaskulárnym ochorením,“ varoval profesor Robert A. Harrington, prezident The American Heart Association. Uvedená odborná spoločnosť spolu s American College of Cardiology spoločne vydali varovanie, že použitie hydroxychlorochínu môže okrem iného viesť k tachykardiám a súčasne môže u „kardiakov“ zvýšiť riziko náhleho úmrtia.

Pre závažné vedľajšie účinky ovplyvňujúce kardiovaskulárny systém používanie tohto lieku vo Švédsku úplne zastavili. „Najohrozenejší sú pacienti s už prítomným ochorením srdca. Často ide o seniorov,“ priblížil infektológ profesor Magnus Gisslen zo Sahlgrenska University Hospital v Göteborgu.
V Brazílii klinickú štúdiu skúmajúcu hydroxychlorochín a jeho použitie pri liečbe COVID-19 úplne zastavili z dôvodu úmrtia dvoch pacientov.

Americká štúdia zahŕňajúca 368 pacientov zverejnená v New England Journal of Medicine, čakajúca na recenziu, nepriniesla nijako presvedčivé výsledky. Častejšie podľa tejto štúdie dokonca umierali pacienti, ktorých takto liečili. Na porovnanie, v dôsledku COVID-19 zomrelo 28 percent pacientov, ktorým sa podával hydroxychlorochín, a 11 percent, ktorých liečili bez neho. Podľa výsledkov štúdie samotné podávanie lieku neovplyvnilo, či pacienti budú potrebovať pľúcnu ventiláciu.

Francúzska lieková agentúra ANSM (Agence Nationale de sécurité du Médicament et des produits de santé) eviduje 43 prípadov, keď sa u pacientov s COVID-19 v dôsledku liečby hydroxychlorochínom objavili závažné srdcové problémy a tiež niekoľko úmrtí.

Tlak

Použitie týchto liekov pri novej indikácii schválil aj americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Lenže istota, že tieto lieky majú liečebný efekt, chýba. V súčasnosti nie sú k dispozícii dostatočne spoľahlivé údaje, že lieky pôsobia tiež proti COVID-19.

FDA oficiálne schválil použitie lieku v novej indikácii a na núdzové použitie, čo v praxi znamená, že liek sa môže podávať aj mimo klinickej štúdie všetkým hospitalizovaným pacientom. Americkí pacienti sa tak k lieku dostanú aj v prípade, že nebudú zaradení do žiadnej z prebiehajúcich štúdií. Podľa amerického Centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC) môžu byť liečení dospelí a mladiství s telesnou hmotnosťou nad 50 kg v prípade, že je priebeh ochorenia COVID-19 u nich mierny, stredne závažný a závažný.

Pritom pred možnými závažnými dôsledkami na kardiovaskulárny systém varoval tak úrad FDA, ako aj Európska lieková agentúra (EMA), ktorá dohliada na schvaľovanie a bezpečnosť liekov v krajinách EÚ. EMA upozorňuje, že v súčasnosti sú k dispozícii len veľmi obmedzené údaje o účinnosti tejto terapie pri liečbe COVID-19 a nie je možné vysloviť jednoznačné stanovisko, pretože chýbajú rozsiahlejšie a správne navrhnuté štúdie. Práve preto budú také dôležité závery klinických štúdií, ktoré teraz skúmajú, či naozaj ide o účinnú liečbu.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 04:42