StoryEditor

​Štátna poisťovňa sa rozlúčila s viacerými zamestnancami, vraj aj neštandardne

25.06.2020, 00:00
Poisťovňa ubezpečuje, že nič znepokojujúce ani neštandardné sa nedeje

Po nástupe nového vedenia odišlo zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) tridsať ľudí vrátane ôsmich krajských riaditeľov pobočiek. Do redakcie Zdravotníckych novín sme dostali list, v ktorom sa upozorňuje na neštandardné spôsoby ukončenia pracovného pomeru s niektorými zamestnancami VšZP. V liste sa spomína neadekvátne správanie a pracovné šikanovanie. Oslovili sme preto poisťovňu, či ide o pravdivé tvrdenia v súvislosti s neštandardným spôsobom ukončenia pracovného pomeru. Podľa poisťovne sa vo VšZP nič znepokojujúce ani neštandardné nedeje. „Každá dohoda o ukončení pracovného pomeru bola uzavretá v prítomnosti celého predstavenstva a zástupcu odboru ľudských zdrojov,“ uviedla VšZP.

Nové vedenie podľa poisťovne intenzívne hľadá možnosti, ako zlepšiť služby poistencom a ďalej zvyšovať kvalitu ich liečby. „Podmienkou na dosiahnutie tohto cieľa je efektívne fungovanie VšZP, ktoré predpokladá nový spôsob jej riadenia. Ambíciou je nastaviť vo VšZP tzv. líniové riadenie, ktoré sa už osvedčilo v iných zdravotných poisťovniach a jeho efektívnosť potvrdzujú aj skúsenosti zo zahraničia. Tento model zefektívňuje prevádzku a v nadväznosti na ňu aj kľúčové interné procesy. Jedným z prvých krokov, ku ktorým VšZP už pristúpila, je priame riadenie a metodické usmerňovanie zamestnancov odborných útvarov v regiónoch z centra. Pozície, ktoré nemajú potenciál prinášať efektivitu, sa z tohto dôvodu zrušia. Vo VšZP aktuálne prebieha hĺbková finančná analýza a jej čiastkové výsledky vrátane personálnych zmien sa postupne premietajú do praxe. Uskutočnené personálne zmeny sú teda plne v súlade s plánovanou organizačnou zmenou i so Zákonníkom práce,“ uvádza VšZP.

Podľa poisťovne výpoveď nedostal žiaden zamestnanec. „Osem z nich odišlo do starobného, jeden do invalidného dôchodku, šiestim zamestnancom sa skončil pracovný pomer uplynutím určitej lehoty, jednému v skúšobnej lehote a štrnásť zamestnancov ukončilo pracovný pomer dohodou. K 30. 6. 2020 v súlade s líniovým riadením odchádza zo VšZP dohodou z pozície krajských riaditeľov 8 zamestnancov,“ reagovala štátna poisťovňa na odchod zamestnancov.

V zaslanom liste sa tiež spomína úzke spojenie súčasného generálneho riaditeľa s bývalým generálnym riaditeľom Miroslavom Kočanom, ktorý sa údajne už niekoľkokrát objavil v budove riaditeľstva. VšZP toto tvrdenie vyvrátila: „Miroslav Kočan sa neobjavil vo VšZP a nie je jej zamestnancom.“ Faktom je, že R. Strapko v minulosti s M. Kočanom spoločne podnikal.

Otázky sme posielali aj akcionárovi VšZP, teda ministerstvu zdravotníctva. Rezort nám do uzávierky nereagoval.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 15:26