StoryEditor

Správa štátnych hmotných rezerv už disponuje chirurgickými rúškami

09.03.2020, 23:00
Štátne hmotné rezervy v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní naskladnili takmer polovicu požadovaných položiek zdravotníckeho materiálu a na ostatných intenzívne pracuje

Už niekoľko týždňov sú v lekárňach vypredané rúška, na pultoch drogérií chýbajú dezinfekčné mydlá či gély. Osobné ochranné pracovné pomôcky (OOPP) a dezinfekčné prostriedky však chýbajú aj poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.Všetky sú vykúpené a je problém zohnať ich aj od dodávateľov.

„Máme problém s materiálnotechnickým zabezpečením 25-tisíc lekárov.Chýbajú ochranné pomôcky a nevieme,na koho sa máme obrátiť.Obvodný lekár je prvý na rane, ktorý sa s touto chorobou môže stretnúť prakticky,“ uviedol prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) MUDr. Marian Kollár.

Premiér po stretnutí so SLK informoval, že vláda požiadala štátne hmotné rezervy, aby použili mimoriadne ustanovenie zákona o verejnom obstarávaní. Podľa jeho informácií sa rokovalo a robil sa prieskum trhu s vybranými firmami, ktoré by vedeli dodať ochranné rúška. Po víkende (9. 3.) mali byť k dispozícii.

"Správa štátnych hmotných rezerv aktuálne už disponuje chirurgickými rúškami. V plnom počte podľa požiadaviek Ministerstva zdravotníctva SR Správa rezerv naskladnila rúška (chirurgické masky), chirurgické rukavice, návleky na obuv, zaobstaraných je aj 10 000 litrov dezinfekčného roztoku a na dodaní ďalších zdravotníckych pomôcok sa aktívne pracuje. SŠHR a tiež samostatne Ministerstvo zdravotníctva pre svoje zložky situáciu rieši aktívne tak, aby všetky zásoby boli doplnené v čo najkratšom možnom termíne," informuje Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR).

Ako ďalej uvádza, SŠHR v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní naskladnila takmer polovicu požadovaných položiek zdravotníckeho materiálu a na ostatných intenzívne pracuje. "Nakoľko v súčasnosti stále prebieha proces verejného obstarávania, nie je možné podať v tejto chvíli konkrétnejšie informácie k množstvám požadovaných položiek," reaguje SŠHR.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 11:13