StoryEditor

Slovenskí ortopédi dosahujú výsledky na európskej úrovni

17.04.2020, 00:00
Enormný nárast náhrad kolenného kĺbu súvisí s úspešnosťou tohto výkonu

V minulom roku podstúpilo na Slovensku operáciu bedrového kĺbu takmer 6 500 pacientov a ďalších viac ako 5 100 pacientov operáciu kolenného kĺbu. Počtom týchto výkonov sa radíme k ekonomicky silným krajinám v rámci EÚ.

Kritériom je 100 – 200 implantácií bedrového kĺbu na 100-tisíc obyvateľov ročne, čo Slovensko spĺňa. „Nemecký prístup k náhradám kĺbov je radikálnejší, v Nemecku sa pohybuje nad 200 implantácií,“ hovorí MUDr. Libor Nečas, PhD., prednosta Ortopedickej kliniky JLF v Martine. Vo Švajčiarsku dosahujú v prepočte na stotisíc obyvateľov viac ako 300 implantácií ročne.

Artróza je najčastejšie ochorenie pohybového aparátu. V liečbe pacientov s artrózou dosahuje Slovensko výsledky na európskej úrovni. „Treba povedať, že liečba artrózy je komplexná a multidisciplinárna. Okrem rehabilitácie pacientov liečime aj farmakologicky. Tam, kde tieto možnosti liečby zlyhávajú, je namieste uvažovať o operačnej liečbe, ktorá spočíva napríklad aj vo výmene kĺbu,“ hovorí MUDr. Andrey Švec, PhD., MPH, prednosta I. ortopedicko-traumatologickej kliniky LF UK a SZU UNB.

Revízne operácie

Totálna endoprotéza, teda náhrada kĺbu umelým, je pre pacientov konečnou terapiou artrózy. „Žiadna operácia v dejinách medicíny neprispela k zmierneniu ľudského utrpenia tak ako umelá náhrada bedrových veľkých kĺbov. Operácia je veľmi bezpečná, ale má svoje riziká. Akákoľvek komplikácia po endoprotéze je mimoriadne náročná, pretože jej zvládnutie je extrémne zložité,“ zdôrazňuje MUDr. Nečas.

Ortopedické pracoviská hlásia výkony do Národného atroplastického registra, vďaka ktorému je možné sledovať a vyhodnocovať prežívanie a prípadné zlyhanie endoprotézy. Bolesť po vykonanej náhrade endoprotézou znamená problém – buď ide o infekčnú komplikáciu, alebo o aseptické uvoľnenie implantátu. V takom prípade je nevyhnutná revízna operácia a výmena implantátu. Podľa MUDr. Nečasa nie sú tieto komplikácie časté. „Patríme ku krajinám, ktoré majú nízku revidovanosť. V oblasti bedrového kĺbu sa pohybujeme na hranici 7 – 8 percent, pri kolennom kĺbe sme výrazne lepší, okolo 4 percent. To je aj naša odpoveď, prečo došlo k takému enormnému nárastu náhrad kolenného kĺbu, lebo tento výkon je enormne úspešný,“ dodáva prednosta Ortopedickej kliniky JLF v Martine.

Čakacie lehoty

Čakacie lehoty na totálnu endoprotézu sa na jednotlivých pracoviskách líšia, priemerne ide o pol roka, čo je v rámci európskeho porovnania priaznivé obdobie. Vo Veľkej Británii sa čakacie lehoty na totálnu endoprotézu pohybujú na úrovni dva roky aj dlhšie.

Tieto výkony na Slovensku momentálne vykonáva 42 pracovísk. Podľa MUDr. Nečasa na väčšine z nich bol dosiahnutý strop a priepustnosť neumožňuje zvýšiť počet výkonov. Samotná priepustnosť systému závisí od viacerých faktorov. „Jednak je to dané počtom operačných sál, kde sa tieto výkony vykonávajú. Počet sál je obmedzený. Ďalším faktorom je zdravotnícky personál, predovšetkým zdravotné sestry, inštrumentárky a sestry na oddelení. V Bratislave máme dve zo štyroch oddelení zatvorené, pretože nemáme dostatok sestier,“ objasnil MUDr. Švec. Podľa jeho slov je lekárov dostatok, aj tento rok sa na špecializačné štúdium prihlásilo vyše 20 lekárov.

Tento výkon je plne hradený z verejného zdravotného poistenia. „Na Slovensku máme dostupné a kategorizované najmodernejšie zdravotnícke pomôcky, napríklad takzvané umelé kĺby, ktoré spĺňajú najvyššie štandardy,“ hovorí Patrik Volentier zo združenia SK+ MED. MUDr. Švec oceňuje dostupnosť kvalitných implantátov na Slovensku. „Dnes podľa veku pacienta, podľa anatomických zmien, môžeme použiť implantát, ktorý pacient potrebuje a poisťovňa nás zatiaľ nelimituje,“ dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 12:25