StoryEditor

Sieťové lekárne z troch krajín vytvorili jednotné združenie

22.01.2019, 23:00
Cieľom je obhajovať záujmy pacientov, lekárnikov a vlastníkov lekární.

Národné asociácie prevádzkovateľov sieťových lekární troch krajín strednej Európy spoločne vytvorili Európsku federáciu lekárenských sietí EFPC (European Federation of Pharmacy Chains). Nadnárodné združenie bude viesť bývalý šéf českého Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zdeněk Blahuta.

Európska federácia združuje asociácie prevádzkovateľov sieťových lekární v Česku (APLS), v Maďarsku (HGYSZ) a na Slovensku (APSL). Oficiálne vznikla ešte v októbri minulého roka a činnosť začína od januára 2019. „Cieľom EFPC je obhajovať záujmy pacientov, lekárnikov – zamestnancov a vlastníkov lekární, a v tejto súvislosti upozorňovať aj na aktivity, ktoré sú v rozpore s týmito záujmami,“ priblížil zámer vzniku federácie jej výkonný riaditeľ Zdeněk Blahuta.

K takýmto aktivitám asociácie patria napríklad presadzovanie modelu „lekáreň lekárnikovi“. „Tento princíp nemá obdobu v žiadnom inom odbore, ide navyše o vnímanie farmácie, ktoré prospieva len úzkej skupine lekárnikov – majiteľov,“ uviedol predseda českej APLS Daniel Horák a podobný názor zdieľa aj Róbert Němčický z Asociácie prevádzkovateľov sieťových lekární: „Snahy presadiť tento koncept sa na Slovensku, našťastie, podarilo zastaviť. Zvíťazil zdravý rozum a fakt, že kvalita poskytovanej lekárenskej starostlivosti nesúvisí s formou vlastníctva lekární.“

V Maďarsku a v Poľsku bol v roku 2017 tento model zavedený. V Maďarsku išlo pritom de facto o vyvlastnenie lekární s retroaktívnou účinnosťou, voči krajine v tejto súvislosti vedie Európska komisia proces infringement. „Zmeny vo farmácii rozhodne nenašli priaznivý ohlas u väčšiny maďarských lekárnikov, avšak museli sa novým pravidlám podriadiť,“ vysvetľuje predsedníčka HGYSZ Karolina Korodi.

Model

„V strednej Európe sa po páde totalitných režimov otvorila možnosť nastaviť farmáciu tak, aby sa výrazne, doslova skokom, zlepšila dostupnosť a kvalita poskytovanej starostlivosti pre pacientov. Ak sa podarilo tento pozitívny stav dosiahnuť, nevidíme žiaden dôvod opúšťať tento fungujúci liberálny model,“ uviedol Z. Blahuta. Ako ďalej poukazuje, skôr opak je realitou.

Dôkazom má byť fakt, že sa k nemu v posledných rokoch prikláňajú aj donedávna veľmi konzervatívne štáty. Podľa šéfa EFPC určite nemožno severské krajiny ako Island, Nórsko či Švédsko obviňovať z toho, že by ich nezaujímal záujem v prospech občanov. Naopak, rigidné trhy, ako napríklad Rakúsko či Nemecko, vykazujú vážne štrukturálne ťažkosti. V Rakúsku sa viac ako tretina lekární pohybuje v strate, v Nemecku je dnes menej lekární ako pred zjednotením krajiny. Aj tu je teda možné sledovať logické, hoci opatrné krôčiky k uvoľneniu.
„EFPC je tu preto, aby partikulárne záujmy schované pokrytecky za pekne znejúce heslá nakoniec neoslavovali víťazstvo nad záujmami pacientov. Sme toho dnes svedkami v Poľsku, kde volanie po návrate lekární do poľských rúk vedie k zhoršovaniu dostupnosti lekárenskej starostlivosti,“ reagoval Z. Blahuta.

O pridruženie k EFPC uvažujú aj subjekty v ďalších krajinách, a to v Poľsku, Srbsku, Rumunsku či Pobaltí.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 02:32