StoryEditor

Prvé kroky k stratifikácii? So zmenami začali zatiaľ súkromné nemocnice

31.01.2019, 23:00
MZ SR chce materiál predložiť v priebehu prvého kvartálu tohto roka

Pripravovaný projekt stratifikácie nemocníc vstúpil do svojej druhej fázy. Po prvých analýzach ho aktuálne štát diskutuje so zdravotníckymi odborníkmi. V regiónoch niektoré nemocnice už robia prvé kroky smerom k stratifikácii. Cieľom stratifikácie nemocníc je, aby bol pacient liečený na miestach, kde mu dokážu poskytovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť. V nemocnici by mal stráviť menej času a po operácii sa má doliečovať bližšie k svojmu bydlisku na reprofilizovaných lôžkach doliečovacej a následnej starostlivosti. Materiál by chcel rezort uviesť do praxe ešte v tomto roku. „Po zapracovaní pripomienok odhadujeme, že materiál bude predložený do medzirezortného pripomienkového konania v priebehu prvého kvartálu tohto roka, kde budú už jasne zadefinované kritériá pre nemocnice,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Príprava v regiónoch

Nemocnice v niektorých regiónoch sa na chystané zmeny už pripravujú. Príkladom je zariadenie v Partizánskom, ktoré prevádzkuje spoločnosť Svet zdravia. K reprofilizácii pristúpili ešte v polovici minulého roka. „Keď rezort nezaradil nemocnicu do siete urgentných príjmov a traja chirurgovia dali výpoveď, vedenie nemocnice to poňalo ako príležitosť v čase. V regióne sa zvýšil dopyt po chronických lôžkach, a tak sa začala nemocnica reprofilizovať. Chirurgické oddelenie prešlo do jednodňového režimu a jeho lôžka sa presunuli medzi internistických a dlhodobo chorých pacientov,“ vysvetlil Tomáš Kráľ, hovorca spoločnosti. Podľa neho zariadenie inú možnosť ani nemalo. „Presmerovanie akútnych pacientov vo večerných a nočných hodinách by kriticky ovplyvnilo objem chirurgických výkonov, čo by v konečnom dôsledku viedlo k rovnakému výsledku. Nemocnica sa preto rozhodla tento proces zvládnuť systematicky, a nie živelne. Pozitívne je, že sa podarilo zastabilizovať „malú“ chirurgiu s jednodňovou operatívou počas pracovných dní. Pacientom s najčastejšími chirurgickými diagnózami dokáže nemocnica stále pomôcť,“ dodal hovorca Sveta zdravia.

Spokojnosť aj s odstupom času

Reprofilizáciu lôžok v Partizánskom aj s odstupom času prevádzkovateľ nemocnice hodnotí ako správny krok. „Dvadsať chirurgických lôžok bolo presunutých na internistický klaster s oddelením pre dlhodobo chorých. Ošetrovateľský personál sa reprofilizoval tiež a dnes pôsobí v multiodborovom tíme internistického klastra. Pribudli doň aj atestovaní lekári v odbore internej medicíny a geriatrie,“ uviedol Tomáš Kráľ. Nemocnica v súčasnosti uskutoční o 40 hospitalizácii mesačne viac ako pred reprofilizáciou. „Spádovosť pre chronických pacientov zariadenie rozšírila na dvojnásobok, teda na 100-tisíc ľudí. Nárast počtu hospitalizácií súvisí práve s posilnenou kapacitou internistického klastra s ODCH a so zväčšenou spádovou oblasťou z okresov Bánoviec, Topoľčian, čiastočne Prievidze a Zlatých Moraviec. V nich bol tento typ lôžok doteraz nedostatočný,“ dodal Kráľ.

Zlaté Moravce

Kroky smerujúce k stratifikácii potvrdilo aj vedenie zlatomoravskej nemocnice. Tá v uplynulom období bojuje s viacerými problémami. Od polovice decembra neprijíma záchranky s pacientmi vyžadujúcimi akútne zákroky. Nitriansky krajský lekár potvrdil, že problémom je najmä personálne a materiálne vybavenie. „Nemocnice v portfóliu spoločnosti AGEL SK, a. s., robia kroky vždy v súlade so štátnou zdravotnou politikou a tejto politike sa prispôsobuje z dlhodobého hľadiska poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Lucia Kočková. Spoločnosť nateraz nepotvrdila, či v Zlatých Moravciach bude lôžka reprofilizovať. V regióne vládnu obavy aj zo zatvorenia nemocnice, proti čomu už ľudia spisujú aj petíciu.

„My sa pripravujeme na to, aby nemocnica v Zlatých Moravciach fungovala ďalších 20 rokov,“ vyvrátil obavy Mgr. Miroslav Jaška, MPH, predseda predstavenstva. Rovnako potvrdil, že nemocnica sa pripravuje na štátom chystaný projekt stratifikácie. „Budeme sa musieť prispôsobiť určitým legislatívnym zmenám, ktoré sú podľa mňa správne, pretože nikto by sa nechcel dať vyšetriť tam, kde je počet podobných výkonov asi sedem za rok,“ vyjadril sa Jaška. Možné plány na reprofilizáciu lôžok potvrdil lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja. „Nemocnica zvažuje, že by interné oddelenie pretransformovala na oddelenie dlhodobo chorých. Takéto oddelenie je jednoznačne vyhovujúce a je potrebné. Je to aj prijateľné, pretože akútne stavy budú zabezpečené v Leviciach a v Nitre. Ak by sme mali hovoriť o chirurgii, aj jednodňová chirurgia dokáže vykonávať výkony, ktoré sa v Zlatých Moravciach vykonávali aj doteraz, a zložitejšie výkony by sa vykonávali v iných nemocniciach v regióne,“ vyjadril sa MUDr. Ľubomír Ševčík.

Budúcnosť

Projekt stratifikácie sa dotkne zariadení po celom Slovensku. „Ide o jednu z najzásadnejších zmien v oblasti lôžkovej zdravotnej starostlivosti za posledných 14 rokov. Jej cieľom je efektívnejšie využitie lôžkových kapacít, kvalitnejšia a bezpečnejšia zdravotná starostlivosť pre pacienta, ale aj posilnenie lôžok na poskytovanie dlhodobej starostlivosti,“ uviedol rezort zdravotníctva. Reprofilizáciou a ďalšími zmenami prechádza aj nemocnica vo Svidníku. Vylúčené nie sú ani v iných regiónoch. „Hľadanie toho správneho a dlhodobo udržateľného profilu bude čakať aj naše ďalšie nemocnice. Je to jediná cesta k vyššej kvalite a perspektíve,“ uzavrel Tomáš Kráľ zo Sveta zdravia.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
17. apríl 2024 14:05