StoryEditor

Primátor Pezinka podal trestné oznámenie

14.04.2020, 00:00
Mesto zároveň po potvrdení prvého pozitívneho prípadu na ochorenie COVID-19 u jednej z klientok DSS Pezinok objednalo z preventívnych dôvodov testovanie 69 zamestnancov prvého kontaktu na COVID-19

Primátor Pezinka Igor Hianik v súvislosti s aktuálnou situáciou v Domove sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov na Hrnčiarskej ulici v Pezinku (DSS Pezinok), kde bolo včera 13.4.2020 pozitívne testovaných 42 klientov a 5 pracovníkov na COVID-19, obdržal včera list, v ktorom ho pisateľ upozornil na vážnu situáciu, ktorá predchádzala medializovaným udalostiam v DSS Pezinok. Informovalo o tom mesto na svojej webovej stránke.

DSS Pezinok nepodlieha pod kompetenciu mesta, jeho zriaďovateľom je Bratislavský samosprávny kraj, ale vzhľadom na závažnosť informácií uvedených v tomto liste primátor Pezinka ešte včera večer navštívil Obvodné oddelenie Policajného zboru SR v Pezinku a požiadal orgány činné v trestnom konaní o prešetrenie týchto informácií z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia zdravia neznámym páchateľom.

"Včera 13. apríla 2020 o 20.00 h som dostal email, ktorého prílohou bol list. Adresát listu v ňom píše o zanedbávaní zdravotnej starostlivosti zo strany vedenia DSS, keďže personál DSS opakovane upozorňoval vedenie domova na zhoršený zdravotný stav niektorých klientov už od 21. marca 2020. Taktiež v ňom boli uvedené konkrétne príklady porušovania pokynov Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a rovnako bola v liste informácia o úmrtí jedného z klientov domova", uviedol k obsahu listu primátor Pezinka Igor Hianik.

Primátor Hianik včera na mimoriadnej tlačovej konferencii uviedol, že krízový štáb mesta Pezinok na svojom zasadnutí okrem iného odporučil kontaktovať ministra zdravotníctva SR Mareka Krajčího a kompetentné úrady so žiadosťou o zriadenie mobilnej testovacej jednotky na území mesta Pezinok.

Mesto Pezinok zároveň ešte v sobotu 11. apríla 2020, po potvrdení prvého pozitívneho prípadu na ochorenie COVID-19 u jednej z klientok DSS Pezinok v pôsobnosti BSK, objednalo z preventívnych dôvodov testovanie 69 zamestnancov prvého kontaktu na COVID-19, ktorí sa starajú o seniorov v meste, resp. prichádzajú do kontaktu s obyvateľmi. Testovanie prebieha dnes od 10.00 h.

Mesto má vo svojej pôsobnosti iné, vlastné zariadenie pre seniorov – Zariadenie opatrovateľskej starostlivosti (ZOS), v ktorom je 18 klientov – seniorov. Podľa stránky mesta ani dnes sa u žiadneho z klientov či zamestnancov ZOS neprejavili žiadne príznaky COVID-19. Mesto zároveň zabezpečuje dennú terénnu opatrovateľskú starostlivosť pre cca 40 klientov bývajúcich v domácom prostredí. Ani u nich sa neprejavili žiadne príznaky COVID-19. To isté platí aj pre 14 opatrovateliek, ktoré sa o týchto klientov v súčasnosti starajú, všetky sú doteraz bez akýchkoľvek príznakov ochorenia.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 09:59