StoryEditor

​Prideľovanie povolení pre záchranky rieši Generálna prokuratúra

17.09.2019, 00:00
Ministerka zdravotníctva netají obavy, ako dokáže víťaz tendra zabezpečiť v plnom rozsahu všetky body.

Poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo boli na poslaneckom prieskume na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), kde žiadali o sprístupnenie všetkých dokumentov súvisiacich s prideľovaním povolení pre záchranky. Poslanecký prieskum sa im však nepodarilo uskutočniť. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou im neukázal požadované dokumenty.

Poslanci sa zajímajú o prideľovanie povolení pre ambulancie rýchlej záchrannej služby (ZZS), ktoré mal na starosti úrad pre dohľad. Dôvodom je zverejnenie podozrení o prepojeniach niektorých členov výberovej komisie na spoločnosť LSE – Life Star Emergency, ktorá v tendri získala 107 staníc ZZS a po odchode Falcku sa tak stala najväčším poskytovateľom v tomto segmente zdravotnej starostlivosti.

Poslanci žiadali od predsedu ÚDZS Tomáša Haška predložiť projekty stratégie a rozvoja ZZS jednotlivých uchádzačov a tiež informácie o tom, ako členovia výberovej komisie hodnotili jednotlivé žiadosti o vydanie povolenia. T. Haško to odmietol s odvolaním sa na povinnosť členov výberovej komisie zachovávať mlčanlivosť. „Ja sám som nevidel ani jeden bodovací protokol,“ povedal. Aj projekty sú podľa neho obchodným tajomstvom.

Výberová komisia

Úrad pre dohľad po spochybneniach výberového konania na vydanie povolení pre záchranky podal podnet na Generálnu prokuratúru. „Po opakovaných spochybňovaniach transparentnosti tohto konania a členov výberovej komisie a tiež pre ochranu dobrého mena úradu som podal žiadosť o prešetrenie činnosti týkajúcej sa výberového konania, či nedošlo k spáchaniu trestného činu,“ uviedol T. Haško.

Podnet na Generálnu prokuratúru podalo aj ministerstvo zdravotníctva. „Prekáža mi tam možné prepojenie hlavne dvoch členov výberovej komisie s najúspešnejším uchádzačom na získanie povolení,“ povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Ide o Andreja Mifkoviča ako zástupcu Hasičského a záchranného zboru, ktorý v minulosti pôsobil v LSE ako hlavný záchranár. Druhým je Mário Mikloši, lekár z neštátnej ambulancie, ktorý bol v minulosti štátnym tajomníkom na ministerstve zdravotníctva a s majiteľom LSE ho spája podnikanie v spoločnej firme.

Oboch do komisie vybral T. Haško osobne. „Všetci členovia komisie postupovali v súlade so zákonom,“ opakovane zdôrazňoval predseda ÚDZS a obhajoval svoj výber odbornosťou, kompetentnosťou a skúsenosťami ľudí, ktorých vymenoval do výberovej komisie. Konflikt záujmov u nich nevidel s tým, že ide o väzby z obdobia pred 9 – 10 rokmi.

Na otázku, prečo neakceptoval zastúpenie Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov vo výberovej komisii, uviedol, že samotní záchranári ako zamestnanci poskytovateľov ZZS sú v konflikte záujmov.

Víťaz

Spoločnosť LSE – Life Star Emergency podľa slov T. Haška žiadala 143 bodov, získala 107. Ministerka poukázala na to, že víťaz tendra je podľa verejne dostupných zdrojov zaradený v kategórii firiem s počtom zamestnancom od 25 do 49. Pri súčasnom počte 30 staníc a počte 9 zdravotníkov na jednu posádku by mal mať 270 zamestnancov. V tendri získal 107 staníc, čo predstavuje viac ako 900 zamestnancov. „Tiež som z toho nervózna, ako tento poskytovateľ dokáže zabezpečiť v plnom rozsahu všetky body,“ povedala A. Kalavská. Na margo práce zdravotníckych záchranárov na živnosť, na ktorú poukázali Zdravotnícke noviny, ministerka uviedla: „Podľa zákona to nie je možné, takže to v poriadku nie je.“

Záchranky pre nemocnice

Poslancom sa nepáči, že nemocnice získali spolu len 16 staníc ZZS. „Bolo 24 žiadostí na povolenie pre poskytovanie ZZS z nemocníc, 16 bolo pozitívne vybavených. Otázka je, či materiálno-technické podmienky alebo podmienka mať vo vlastníctve techniku bola tou podmienkou, prečo sa nemocnice do tejto súťaže neprihlásili,“ vyjadril sa T. Haško.

Či nemocnice nesplnili podmienky, nie je možné zistiť kvôli utajenému procesu prideľovania povolení. „Pán predseda má zákonnú možnosť odtajniť tento proces,“ pripomenula A. Kalavská. Predseda ÚDZS však uviedol, že súťaž ešte nie je ukončená, pretože nie všetci uchádzači už dostali rozhodnutia o výsledku.

„Mám dosah len na štátne nemocnice, na ostatné nemám dosah a nemôžem im dať príkazom, aby si urobili svoju záchrannú službu. Ja ako ministerka by som si želala, aby všetky nemocnice mali svoje vlastné záchranky a vozili si na seba. Nie je možné im to dať príkazom. Bola tu možnosť prihlásiť sa do výberového konania, prihlásilo sa ich minimum a z toho minima ich málo získalo povolenie,“ dodala A. Kalavská.

NsP Brezno získala 6 povolení, NsP Bardejov tri, Fakultná nemocnica Skalica a FNsP Považská Bystrica budú mať dve posádky, po jednej stanici získali nemocnice v Myjave, Liptovskom Mikuláši a Trstenej.

Stanovisko ÚDSZ

ÚDZS po poslaneckom prieskume informoval, že poslancom boli poskytnuté všetky relevantné informácie ako rokovací poriadok, štatút výberovej komisie či členovia výberových komisií. "Na druhej strane úrad nemohol poskytnúť informácie, ktoré sú chránené zákonom a priamo súvisia s prebiehajúcim výberovým konaním. Úrad v týchto otázkach postupuje výlučne v medziach zákona a nemôže ani pri otvorenej komunikácii s poslancami zákonodarného zboru prekročiť hranicu zákonnosti. Postoj úradu vychádza nielen z platnej legislatívnej úpravy, ale tiež z nálezu Ústavného súdu SR. Poslanci Národnej rady SR nemôžu svojou činnosťou prekročiť svoju pôsobnosť a zisťovaním určitých skutočností nemôžu zasiahnuť do pôsobností iných orgánov Slovenskej republiky. Z týchto vecných dôvodov nemohli byť poslancom zo strany úradom poskytnuté podrobné informácie zo „živého“ výberového konania, nemohli sa vyhotovovať fotokópie listín, pretože takéto konanie by bolo nezákonné," informoval ÚDZS v tlačovej správe.

Predseda ÚDZS T. Haško poslancov zdravotníckeho výboru informoval, že v záujme transparentnosti celého procesu zbaví mlčanlivosti členov výberovej komisie. „Predseda úradu verí, že nezávislé policajné vyšetrovanie pod dohľadom prokuratúry preverí proces výberového konania na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby a potvrdí, či v jeho priebehu boli dodržané pravidlá,“ uvádza ÚDZS.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 14:51