StoryEditor

Pri kubánskom lieku je otázna aj úhrada aplikácie lieku

02.04.2019, 00:00
Ministerstvo zdravotníctva sa stále odvoláva na zákon o ochrane utajovaných skutočností

Ako sme informovali v Zdravotníckych novinách, takmer dva roky sa na Slovensku používal kubánsky liek Heberprot-P na diabetickú nohu. Liek, ktorý nie je registrovaný na Slovensku, ani v rámci žiadnej krajiny Európskej únie, nám ponúkla Kuba v rámci splatenia dlhu.

Zistiť informácie o liečbe či úhrade poskytnutia zdravotnej starostlivosti, ktorá súvisí s aplikáciou daného lieku, je takmer nemožné. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) sa odvoláva na zákon o ochrane utajovaných skutočností a neposkytuje tak už žiadne informácie.

Úhrada

Koľko percent z dlhu sa malo použiť na tento liek a koľko dávok lieku sme takto získali, ministerstvo nezverejnilo, reagovalo len, že Slovensko sa rozhodlo pre deblokovanie kubánskeho dlhu prostredníctvom uvedeného lieku s tým najlepším úmyslom.

„Vzhľadom na to, že ide o informácie podliehajúce utajeniu z dôvodu zákona č. 215/2004 Z. z. o ochrane utajovaných skutočností, bližšie detaily poskytovať nebudeme,“ odpovedalo na opakované otázky k platbám za výkon aplikácie kubánskeho lieku.

Otázne je aj to, kto financuje dovoz lieku do jednotlivých zariadení, kde sa liek podával. Išlo o šesť zdravotníckych zariadení. Rezort na otázku opäť reagoval len vetou, že liek je dovezený v rámci deblokácie kubánskeho dlhu.

Ako sa nám podarilo zistiť, dovoz lieku zabezpečuje spoločnosť Medigroup, s. r. o., zmluva medzi spoločnosťou a MZ SR figuruje aj v centrálnom registri zmlúv. V zmluve sa uvádza ako odmena za výkon činností suma jedno euro.

Ministerstvo potvrdilo, že pri hľadaní firmy, ktorá by dovoz kubánskeho lieku zabezpečovala, zisťovalo na základe prieskumu v rámci databázy EÚ (EudraGMDP), ktoré subjekty majú príslušné povolenia a certifikáciu, teda dovoz liekov z tretích krajín a certifikácia šarží. Ako ďalej dodalo, spomedzi 7 subjektov z tohto prieskumu kubánska strana odporučila spoločnosť Medigroup, ktorá mala zabezpečiť dovoz, distribúciu, skladovanie a dodávku lieku určeným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Zmluvné strany sa dohodli na odmene za výkon týchto činností vo výške jedného eura. Nie je však jasné, z akých zdrojov idú peniaze, ani to, koľko peňazí už firma dostala. „Keďže ide o informácie podliehajúce utajeniu z dôvodu zákona č. 215/2004 Z. z. o ochrane utajovaných skutočností, bližšie detaily poskytovať nebudeme,“ opäť odpovedalo ministerstvo.

Poisťovne

Podobne reagoval rezort zdravotníctva aj pri otázkach o úhradách za poskytovanie zdravotnej starostlivosti v súvislosti s aplikáciou lieku, opäť uviedol len to, že liek je na Slovensko dovážaný v rámci deblokácie dlhu.

Pritom podľa informácií od zdravotných poisťovní ešte v roku 2017 mali prebiehať rokovania s MZ, ktoré by vyriešili otázku danej úhrady. Potvrdili nám to VšZP aj Dôvera.

V roku 2018 však ministerstvo v jednej zo svojich odpovedí napísalo, že VšZP hradí za liečbu pacienta sumu, ktorú štandardne uhrádza pri pacientoch s diagnózou diabetes, pričom za samotný liek neplatí, keďže je súčasťou deblokácie dlhu.

Všeobecná zdravotná poisťovňa to však nepotvrdila. „Žiaden poskytovateľ zdravotnej starostlivosti v SR nepožiadal o uhradenie tohto lieku, ani o aplikáciu konkrétne tohto lieku,“ reagovala VšZP na úhrady výkonov, ktoré súvisia s kubánskym liekom. Pritom však napríklad aj Univerzitná nemocnica Bratislava, kde sa liek aplikoval, uviedla, že cena výkonu je predmetom zmluvného vzťahu so zdravotnou poisťovňou.

Aktuálne? Žiadne informácie

V súčasnosti zdravotné poisťovne podľa ich slov nemajú žiadne informácie o kubánskom lieku. „Union ZP neuhrádza liek Heberprot-P z verejného zdravotného poistenia a ani výkony spojené s aplikáciou uvedeného lieku. Nemáme žiadne ďalšie informácie o uvedenom lieku a ani o počte pacientov, ktorým bol liek aplikovaný,“ informovala Union.

Ani VšZP nemá žiadne aktuálne informácie o tejto liečbe a neeviduje ani žiadne žiadosti týkajúce spomínaného lieku. „Informáciu o používaní lieku Heberprot nemáme, pretože nie je priamo vykazovaný poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti,“ reagovala ZP Dôvera.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 22:59