StoryEditor

Premiér informoval o odporúčaniach ústredného krízového štábu

23.03.2020, 23:00
Rúška budú povinné a pri vstupoch do nemocníc či obchodov sa bude merať teplota čela

Po rokovaní vlády a ústredného krízovho štábu premiér Igor Matovič predstavil niekoľko opatrení, ktorými chce štát bojovať proti šíreniu koronavírusu. Pozrite si prehľad vybraných opatrení so zameraním najmä na zdravotníctvo:
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) vydá opatrenie, ktorým nariadi poskytovateľom sociálnych služieb dôsledne dodržiavať hygienicko-epidemiologický režim. Návštevy v domovoch dôchodcov sú zakázané.
Ministerstvo zdravotníctva pripraví v skrátenom legislatívnom konaní posunutie povinnosti vykonávať preventívne zdravotné prehliadky vo vzťahu k práci.
V zariadeniach sociálnych služieb, ktoré poskytujú zdravotnú starostlivosť, ide najmä o domovy dôchodcov, bude vyhlásený núdzový stav.
ÚVZ vydá opatrenie, ktorým sa uzavrie činnosť denných stacionárov. Klienti, ktorí ich navštevovali, by mali byť z bezpečnostných dôvodov doma. Zamestnanci stacionárov by mali poskytovať službu u klientov doma.
Ministerstvo zdravotníctva má vypracovať reprofilizáciu celej siete nemocníc s cieľom zabezpečiť efektívnu a bezpečnú liečbu ochorenia COVID-19. Predbežná predstava je taká, aby sme mali jednu nemocnicu na východe, jednu na strednom Slovensku a jednu v Bratislave vyčlenenú na liečbu chorých s ochorením COVID. A popritom vyčlenené samostatné budovy alebo pavilóny.


Ministerstvo zdravotníctva má vyrokovať so zdravotnými poisťovňami minimálnu garantovanú výšku príjmu ambulancií lekárov vo výške minimálne 75 percent mesačného priemeru počítaného za minulý rok.
ÚVZ vydá opatrenie, ktorým uzavrie v nedeľu predajne potravín, mäsa, pečiva, ovocia, zeleniny, drogérie, predajne novín a krmiva pre zvieratá, potravín na osobitné lekárske účely a iné obchody, aby sa vytvoril priestor pre sanitárny deň.
ÚVZ vydá opatrenie, ktorým určí špeciálne otváracie hodiny pre dôchodcov nad 65 rokov, vo všetkých otvorených prevádzkach budú môcť nakupovať len v čase pre nich špeciálne určenom, konkrétne od 9:00 do 12:00.
Vláda, krízový štáb aj ÚVZ dôrazne vyzývajú dôchodcov, aby necestovali hromadnou dopravou alebo ju využívali len v absolútne nevyhnutných prípadoch.
Vláda, krízový štáb aj ÚVZ vyzývajú dôchodcov nad 65 rokov, aby vychádzali z domu len úplne v nevyhnutných prípadoch.
Vláda, krízový štáb aj ÚVZ vyzývajú mestá, aby zriadili dostatočný počet telefonických liniek, na ktoré sa budú môcť obrátiť dôchodcovia, ak si budú chcieť objednať potraviny.
Ministerstvo zahraničia má preskúmať opatrenia v boji proti koronavírusu, ktoré prijalo 20 vybraných krajín. Má zhromaždiť príklady dobrej aj zlej praxe.
Zabezpečí sa prítomnosť príslušníkov policajného zboru a armády pred nemocnicami. Podľa premiéra už aj dnes v niektorých nemocniciach dochádza k výtržnostiam a nedodržiavaniu hygienických štandardov, a to najmä zo strany neprispôsobivých občanov.
Štáb poveril vládu zabezpečiť nákup 200-tisíc PCR testov na koronavírus, na ktoré sme dostali ponuku.
Ďalším opatrením je, že sa pred každou nemocnicou, kde sa robia odbery, zriadia odberné miesta, kde si budú môcť ľudia nechať spraviť odber priamo z auta.
Ministerstvo zdravotníctva má identifikovať lieky a osobné ochranné prostriedky, ktoré potrebujeme na zabezpečenie riadneho chodu nemocníc a všetkých ambulancií. Zároveň vláda zakáže vývoz týchto liekov do zahraničia.
Ministerstvo obrany má za úlohu identifikovať príslušníkov armády, ktorí sa môžu predbežne zaškoliť za sanitárov, ak by bolo nevyhnutné.
ÚVZ svojím opatrením určí povinnosť nosiť rúško všade mimo svojho bydliska.
Bude vydané odporúčanie, aby v akomkoľvek rade, ktorý sa vytvorí kdekoľvek, budú musieť ľudia stáť minimálne dva metre od seba.
ÚVZ vydá opatrenie, ktorým prikáže od 30. marca sa bude pri vstupe vo všetkých nemocniciach, fabrikách, obchodov a miest, kde sa ľudia hromadne stretávajú, merať teplota čela.
Vláda by mala rokovať s českou vládou o udelenie výnimky na dovoz dvoch kľúčových liekov, ktoré česká vláda zakázala vyvážať.
Predĺžila sa platnosť opatrenia ÚVZ, ktoré zakazovalo všetkým fyzickým aj právnickým osobám organizovať hromadné podujatie športovej, spoločenskej či kultúrnej povahy. Opatrenie platí až do odvolania.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 17:55