StoryEditor

Pre COVID-19 sú úplne stopnuté transplantácie obličiek

22.04.2020, 00:00
Transplantačný program na Slovensku je obmedzený len na urgentné stavy.

Od 11. marca 2020 nebola na Slovensku vykonaná žiadna orgánová transplantácia. Rovnaký je stav aj v súvislosti s transplantáciami pľúc slovenským pacientom vo pražskej Fakultnej nemocnici v Motole. Transplantačný program na Slovensku je počas núdzového stavu v dôsledku pandémie COVID-19 obmedzený len na urgentné výkony. Transplantácie obličiek od živých a mŕtvych darcov sú stopnuté. V prípade život zachraňujúcej transplantácie pečene a srdca sa každý výkon zvažuje prísne individuálne.

Hlavná odborníčka MZ SR pre orgánové transplantácie doc. MUDr. Zuzana Žilinská, PhD., MPH, MHA informovala, že súčasná situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 priniesla veľa problémov do transplantačného programu, ale aj do celkového zabezpečenia zdravotnej starostlivosti chronicky chorým pacientom.

„Špecifikom transplantácií je, že pacientom podstupujúcim transplantáciu navodíme silný útlm imunitného systému, ktorý je spojený najmä v prvých dňoch či týždňoch s vyšším rizikom predovšetkým infekčných komplikácií, medzi ktoré patrí aj vyššia vnímavosť na vírusové infekcie. U časti pacientov po orgánových transplantáciách je v prvých 24 - 48 hodinách potrebná umelá pľúcna ventilácia, ktorá je ďalším rizikovým faktorom pre vznik respiračnej infekcie. Problémy sú aj v ambulantnej sfére, najmä v súvislosti s významným obmedzením návštev u praktických lekárov a špecialistov, ale aj s transportom pacientov. Nie každý sa vie dostať na kontrolu do transplantačného centra autom, mnohí pacienti potrebujú sanitku či cestujú verejnou dopravou. To všetko sú faktory, ktoré ovplyvnili rozhodnutie o obmedzení transplantačného programu na Slovensku len na urgentné stavy,“ objasnila doc. Žilinská.

Transplantácie pečení a sŕdc na Slovensku sú počas trvania núdzového stavu zvažované prísne individuálne na základe charakteristík potenciálneho darcu orgánov a naliehavosti transplantácie u konkrétneho pacienta. „Posúdenie naliehavosti transplantácie srdca či pečene je v plnej kompetencii príslušného transplantačného centra a neodlišuje sa od postupu v minulom období, teda pred vznikom pandémie COVID-19. Predpokladom k transplantácii však je dostupnosť vhodného orgánu. Z uvedeného dôvodu je nevyhnutné zachovať funkčný darcovský program,“ zdôrazňuje hlavná odborníčka. Pre bezpečný odber orgánov od mŕtvych darcov považuje za mimoriadne dôležité dodržať protiepidemické opatrenia a testovať darcu v urgentnom režime na SARS-CoV-2.

Problémy

V Transplantačnom centre FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici nevykonali od vypuknutia epidémie koronavírusom žiadny odber orgánu ani transplantáciu. Potvrdila to primárka Oddelenia nefrologických transplantácii MUDr. Eva Lacková, PhD. „Posledná transplantácia obličky bola vykonaná 11.3.2020. V roku 2020 bolo uskutočnených šesť transplantácií pečene, posledná 2. marca. Vážnou sa stáva otázka preemptívnych transplantácií obličiek od živého darcu, pretože títo pacienti nemajú vyriešený prístup pre dialyzačnú liečbu. Problémom sa ukazujú aj akútne zlyhania pečene s potrebou transplantácie, ktoré riešime priebežne,“ upozornila MUDr. Lacková. Podľa jej slov okrem transplantácií zastal aj darcovský program.

Podľa slov MUDr. Lackovej doposiaľ nemáme na Slovensku vedomosť o pacientovi po orgánovej transplantácii s dokázanou nákazou vírusom SARS-CoV-2.

„Pacienti po orgánových transplantáciách sú veľmi disciplinovaní a mnohí dobrovoľne dodržiavajú karanténu. Väčšina ambulantnej starostlivosti o pacientov po orgánových transplantáciách je zabezpečená telefonicky alebo mailom. Ambulujeme denne, pozývame čerstvo transplantovaných a problémových, ostatných riešime telefonicky a mailom. Po odbere krvi čakajú pacienti na výsledok v aute alebo vonku na prechádzke, teda mimo čakáreň. Do ambulancie ich voláme jednotlivo telefonicky,“ opisuje režim počas núdzového stavu.

Kardiocentrum

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb eviduje troch pacientov na urgentnej čakacej listine, ďalších 35 pacientov je na klasickej čakacej listine. „Celý transplantačný tím NÚSCH, a.s., je pripravený realizovať transplantáciu u pacientov v urgentnom poradí bez zmien v pravidlách, pri neurgentnom poradí po dôslednom preskúmaní rizika COVID nákazy. Odberový program zatiaľ nie je pozastavený. Vybavovaní sú však v súčasnosti len urgentní čakatelia,“ informovala hovorkyňa NÚSCH Soňa Valášiková.

Na otázku, ako dlho je možné udržiavať núdzový stav, aby nedošlo k poškodeniu pacientov indikovaných na transplantáciu, doc. Žilinská reaguje: „Dnes nevieme, akým modelom sa bude vývoj pandémie na Slovensku uberať. Pre prehodnotenie situácie v transplante bude mimoriadne dôležitý vývoj situácie s COVID-19 v nasledujúcich týždňoch. Naše rozhodnutie nebolo jednoduché a opiera sa predovšetkým o zásadu "Primum non nocere" (V prvom rade nepoškodiť pacienta).“

Vydaný Metodický pokyn hlavného odborníka MZ SR pre orgánové transplantácie pre manažment pacientov po orgánových transplantáciách, transplantačný a odberový program v období núdzového stavu v dôsledku pandémie COVID-19 sa podľa slov doc. Žilinskej bude v čase aktualizovať, v závislosti od celkovej situácie, lokálnych možností a nových informácií či skúseností.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 05:15