StoryEditor

​Poisťovne poslali vybraným 20-tisíc poistencom test na okultné krvácanie

20.01.2019, 23:00
Certifikát na kolonoskopické vyšetrenie získalo na Slovensku 94 astroenterológov.

Rakovina hrubého čreva, karcinóm prsníka a krčka maternice, teda tri najrozšírenejšie onkologické ochorenia na Slovensku, budú po novom predmetom skríningu. Ten ministerstvo zdravotníctva začne spoločne so zdravotnými poisťovňami.

Ako prvý sa začal skúšobne sledovať výskyt rakoviny hrubého čreva. „Ak pilot dopadne podľa našich predstáv, t. j. zúčastní sa na ňom minimálne 50 % oslovených poistencov vo veku 50 – 74 rokov, bude to signál na to, že spoločnosť na Slovensku je pripravená na takýto typ skríningu,“ uviedol vedúci pracovnej skupiny pre skríning kolorektálneho karcinómu MUDr. Rudolf Hrčka.

Na Slovensku je zhubný nádor kolorekta, teda hrubého čreva a konečníka, druhým najčastejším nádorom – vo výskyte aj v počte úmrtí. Počet novozistených prípadov stále stúpa, ročne ich pribudne zhruba 4-tisíc. Bohužiaľ, až 25 percent pacientov s týmto ochorením je diagnostikovaných v štádiu metastatického ochorenia.

Kolorektálny karcinóm

V rámci Národného onkologického programu naštartovali zdravotné poisťovne prvý skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka. Poisťovne vybraným 20-tisíc poistencom pošlú test na okultné krvácanie, ktorý následne so vzorkou stolice treba odovzdať svojmu všeobecnému lekárovi. Týka sa to ľudí vo veku od 50 do 74 rokov, ktorí doposiaľ neabsolvovali tento test. „Informáciu o prebiehajúcom skríningu s ďalšími podrobnosťami a žiadosťou sme poslali aj praktickým lekárom, ktorých kapitovaní poistenci boli zapojení do skríningu,“ uviedol riaditeľ úseku vzťahov s poskytovateľmi ZS MUDr. Marian Faktor. Dôvera plánuje týždeň po odoslaní zásielky poistencom poslať pripomínajúcu SMS, neskôr v závislosti od účasti na skríningu budú kontaktovať tých poistencov, ktorí nereagovali.

V prípade, že test vyjde pozitívne, lekár pošle pacienta ku gastroenterológovi, ktorý však musí mať na skríning certifikáciu. Na Slovensku ho získalo 94 gastroenterológov. Otázne preto je, či to budú lekári stíhať, čakacie lehoty ku špecialistom sú na celom Slovensku niekoľkotýždňové.

MUDr. Rudolf Hrčka si nemyslí, že by pilotná fáza skríningu spôsobila kapacitný problém daným pracoviskám. „V prvej fáze skríningu, t. j. rok 2019, keď testy odídu na adresy 20-tisíc poistencom všetkých troch poisťovní v množstvách adekvátne k veľkosti poisťovacieho kmeňa, očakávame, že testy vráti a prejde do ďalšieho procesu diagnostiky a prípadne aj liečby 50 % oslovených – t. j. 10-tisíc poistencov. Z týchto 10-tisíc predpokladáme na základe doterajších skúseností pozitivitu testu u 6 %, t. j. 600 poistencov, ktorým bude odporučené kolonoskopické vyšetrenie v akreditovaných 94 pracoviskách. Predpokladáme, že asi 80 % pozitívnych poistencov na kolonoskopiu aj skutočne pôjde. Ide odhady zo sveta i od nás. Teda ide o skupinu 480 poistencov. Ak by sme ich iba matematicky rozdelili na 94 pracovísk, tak ide o 5 kolonoskopií navyše v priebehu roka 2019,“ vysvetlil.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 07:24