StoryEditor

Počty infikovaných v Brazílii rýchlo stúpajú

09.06.2020, 00:00
Situácia je v rôznych kútoch krajiny odlišná

Podľa zahraničných správ sa epicentrum pandémie šírenia ochorenia COVID-19 presúva do Južnej Ameriky. Najpostihnutejšou krajinou je Brazília, ktorá s celkovým počtom odhalených pozitívnych prípadov ochorenia prekročila 710-tisíc a patrí jej tak druhé miesto v počte celkových prípadov.

Stav

Napriek tomu, že čísla z Južnej Ameriky vzbudzujú znepokojenie, obmedzenia tam zďaleka nie sú také prísne ako v Európe. Situáciu v najväčšej krajine na kontinente komplikujú aj spory medzi miestnymi úradmi a centrálnou vládou.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro kritizuje bezpečnostné opatrenia, preferuje cestu čo najmenšieho dosahu na ekonomiku a v boji s novým typom koronavírusu propaguje široké využitie antimalarík. Časť guvernérov, naopak, siahla k prísnejším obmedzeniam.

„Dúfame, že občania budú rešpektovať odporúčania necestovať, zostávať doma a pochopia dôležitosť chrániť životy svoje a svojich rodín. Ak k tomu nedôjde, budeme musieť pristúpiť k ďalším opatreniam,“ reagoval napríklad guvernér Sao Paula Joao Doria. Predovšetkým však prezidentovi priaznivci nariadenia často nedodržiavajú.

Podľa českej veľvyslankyne v Brazílii Sandry Lang Linkensederovej v Brazílii existuje 27 spolkových štátov a každý z nich zažíva úplne odlišnú realitu, či „už čo do etnického zloženia, HDP, prístupu k zdravotnej starostlivosti, hustoty obyvateľstva“, priblížila veľvyslankyňa pre ČT24.
„V najpostihnutejších štátoch Brazílie dochádza k úmrtiam až 13 ľudí na 100-tisíc obyvateľov, ale sú iné štáty, kde mortalita nedosahuje ani číslo 1,“ dodala s tým, že preto sa o Brazílii v tomto kontexte nedá hovoriť ako o jednom celku.

K výraznému počtu chorých dochádza podľa nej najmä v tých brazílskych štátoch, ktoré sú turisticky obľúbené. „Ďalšie štáty s výrazným postihnutím sú chudobné štáty brazílskeho severu, kde dostupnosť zdravotnej starostlivosti nie je optimálna,“ vysvetlila S. L. Linkensederová.
Niektoré krajiny Južnej Ameriky už pritom začali postupne uvoľňovať opatrenia prijaté pred dvoma mesiacmi pre koronavírus, niekde zas miestni prestávajú tie opatrenia dodržiavať, pretože si potrebujú zarábať na živobytie.

Antimalarikum

Brazília s asi 210 miliónmi obyvateľov je najhoršie zasiahnutou krajinou Južnej Ameriky, na komplikácie súvisiace s nákazou koronavírusu tam doteraz zomrelo viac ako 37-tisíc ľudí.

Brazília je podľa prepočtu americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa po USA druhou najpostihnutejšou krajinou v počte nakazených. V aktuálnej situácii tamojší prezident Jair Bolsonaro propaguje užívanie antimalarika hydroxychlorochín, ktorého účinnosť proti ochoreniu COVID-19 sa však nepreukázala.
Brazílsky prezident sa pre prístup k riešeniu súčasnej krízy stal terčom kritiky, zároveň však stále má veľa stúpencov. Najnovšie prezident oznámil, že dočasný minister zdravotníctva Eduardo Pazuello rozšíri odporúčanie na užívanie lieku hydroxychlorochín. Toto antimalarikum podľa niektorých názorov pomáha pri liečbe COVID-19, preukázané to však nie je.

J. Bolsonaro poznamenal, že jeho 93-ročná matka má k dispozícii krabičku chlorochínu pre prípad, že by liek potrebovala, a že túto látku berie preventívne americký prezident Donald Trump, pre ktorého je J. Bolsonaro ideologickým spojencom.

Odlesňovanie

Brazílsky Národný ústav pre výskum vesmíru v čase koronavírusovej krízy upozornil na ďalší problém, a to na veľmi rýchlo prebiehajúce odlesňovanie amazonskej džungle. V prvých štyroch mesiacoch tohto roka dosiahlo nový vrchol, uvádza sa v správe brazílskeho ústavu, ktorý používa satelitné snímky pre sledovanie tejto deštrukcie Amazónie.

Zdôrazňuje, že od začiatku januára do konca apríla zmizlo 1 202 štvorcových kilometrov lesa. To predstavuje nárast o 55 percent oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Vtedy bolo zaznamenané najväčšie odlesňovanie od augusta 2015, keď pozorovanie začalo.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 08:26