StoryEditor

Plne implantovateľnú pumpu dostali už dvaja slovenskí pacienti

12.11.2019, 23:00
Nový spôsob aplikácie kontinuálnej liečby pľúcnej artériovej hypertenzie odstraňuje závažné komplikácie.

V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave začali používať pri liečbe pacientov s pľúcnou artériovou hypertenziou (PAH) nový spôsob podávania intravenóznej liečby prostredníctvom plne implantovateľnej pumpy. Doposiaľ ju implantovali dvom pacientom s PAH.

Pri doterajšom subkutánnom podávaní lieku pomocou aplikátora upevneného na koži, keď si pacienti dávkujú liek sami, dochádza u niektorých z nich k bolestivým komplikáciám. Riešením u indikovaných pacientov je práve implantácia pumpy so zásobníkom na 40 mililitrov lieku na 28 dní. Pacient prichádza každých 28 dní do kardiocentra na doplnenie lieku treprostinilu. Pumpa je poháňaná stlačeným plynom, ktorý liek dávkuje konštantnou rýchlosťou.

Skúsenosti zo zahraničia

Pumpa bola po prvý raz implantovaná v roku 2009 v Nemecku, v súčasnosti sa bežne používa v USA aj v rámci EÚ. Prvú pumpu na Slovensku implantovali v NÚSCH v máji tohto roka. Ako hovorí MUDr. Milan Luknár, PhD., z oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca, pred zákrokom absolvovali školenie v zahraničí. Samotná implantácia je tímová práca. „Vyžaduje si kardiológa, chirurga, skúseného anestéziológa, ošetrovateľský personál a zahraničného konzultanta,“ uviedol M. Luknár. Doterajšie skúsenosti z Nemecka sú podľa jeho slov z hľadiska znášanlivosti u pacientov pozitívne.

Pľúcna artériová hypertenzia postihuje 20 až 50 ľudí na jeden milión obyvateľov. Na Slovensku sa na toto ochorenie lieči zhruba 250 pacientov, ročne je novodiagnostikovaných približne 15 prípadov. „Pľúcna artériová hypertenzia je zriedkavá choroba, ktorá má všeobecné príznaky ako dýchavica, celková slabosť, bolesť na hrudníku. Postihuje aj mladých ľudí. Presná príčina nie je známa, pravdepodobne k nej prispievajú dedičné predispozície a ďalšie vonkajšie faktory. Toto ochorenie síce nevieme vyliečiť, ale máme k dispozícii lieky, ktoré zmierňujú ťažkosti pacienta, zabraňujú zhoršeniu choroby a predlžujú jeho život,“ objasnil M. Luknár.

Najúčinnejšie lieky sa musia podávať vo forme kontinuálnej infúzie. „Sú určené predovšetkým pre pacientov s najťažším priebehom ochorenia a najhoršou prognózou. Sme veľmi radi, že časti pacientov vieme dať takéto východisko, že vieme celý systém implantovať pod kožu, a prichádzajú k nám naplniť pumpu,“ priblížila doc. MUDr. Eva Goncalvesová, CSc., FESC, primárka oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca NÚSCH.

Transplantácia

Včasná diagnostika ochorenia znamená zlepšenie prognózy pacienta. Po stanovení diagnózy prežíva bez správnej liečby polovica pacientov len 2,8 roka.

Liečba pacientov s PAH je finančne náročná, u jedného pacienta môže mesačne predstavovať od 2 000 do 15 000 eur. Je plne hradená z verejného zdravotného poistenia.

Konečným riešením u pacientov s PAH je transplantácia pľúc. Všetkých deviatich pacientov s PAH transplantovali doposiaľ vo Viedni, osem z nich sa má dobre, čo primárka E. Goncalvesová považuje za veľký úspech. „Viedeň je asi najskúsenejšie transplantačné centrum na svete, z tejto spolupráce mali naši pacienti veľký osoh,“ dodala.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 11:03