StoryEditor

Pandemická komisia neschválila nový pandemický plán

24.07.2020, 00:00
Pandemická komisia vlády SR bude opäť zasadať 11. augusta.

Pandemická komisia vlády SR v piatok neschválila nový pandemický plán. Dôvodom by mali byť početné pripomienky, ktoré treba do materiálu zapracovať. Komisia má opäť zasadať 11. augusta. TASR to potvrdilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Nový pandemický plán pripravilo MZ SR. Jeho cieľom je zabezpečenie pripravenosti Slovenska na pandémiu akútnych respiračných ochorení, eliminácia zdravotnej a ekonomickej záťaže obyvateľstva, stanovenie úloh orgánov štátnej správy, samosprávy a odborných orgánov, ktoré riadia, zaisťujú a plnia činnosti v spojitosti so zabezpečovaním ochrany verejného zdravia. Po schválení pandemického plánu budú postupy v prípade druhej vlny pandémie COVID-19 podľa koordinované neho.

Slovenské zdravotníctvo je podľa MZ SR pripravené na prípadnú druhú vlnu pandémie COVID-19. „Nemocnice aktuálne fungujú v štandardnom režime, pacientom je poskytovaná zdravotná starostlivosť bez obmedzení. Ľudia s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň sú hospitalizovaní na infekčných oddeleniach. V prípade zvýšenia počtu akútnych pacientov sú zdravotnícke zariadenia pripravené okamžite alokovať nevyhnutné lôžka,“ uviedol tlačový odbor ministerstva.

Tri fázy

Pandémia COVID-19 je na základe aktuálnej epidemiologickej situácie na Slovensku vo fáze 0. Epidemiologickú situáciu denne monitorujú regionálne úrady verejného zdravotníctva. Zhodnotenie závažnosti má niekoľko faktorov. Analyzuje sa napríklad počet ohnísk nákazy, nárast počtu hospitalizovaných, percentuálna miera hospitalizácie zo všetkých prípadov, miera hospitalizácie vážnych stavov, ale aj miera hospitalizácie vážnych stavov z hospitalizovaných, komplikácie ochorení či nárast počtu úmrtí.

Ak si to epidemiologická situácia vyžiada, Slovensko sa posunie do 1. fázy. V pätnástich nemocniciach v jednotlivých regiónoch Slovenska (Univerzitná nemocnica Bratislava, Národný ústav detských chorôb Bratislava, Detská fakultná nemocnica Banská Bystrica, Detská fakultná nemocnica Košice, Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice, Fakultná nemocnica Trnava, Fakultná nemocnica Trenčín, Fakultná nemocnica Nitra, Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, Fakultná nemocnica Nové Zámky, Nemocnica Poprad, a. s., Nemocnica s poliklinikou Lučenec, Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov, Univerzitná nemocnica Martin, Nemocnica s poliklinikou Michalovce) bude vyčlenený priestor pre covidových pacientov. Pôjde o 3 385 lôžok a 118 pediatrických lôžok, čo je v priemere 233 lôžok na nemocnicu a podľa regionálneho rozloženia takmer 500 lôžok na príslušný kraj. Tieto budú v 1. fáze k dispozícii len pacientom s ochorením COVID-19. Ostatné nemocnice budú fungovať v štandardnom režime.

„Reprofilizácia lôžok pre nakazených ľudí s koronavírusom bude narastať podľa potreby v závislosti od aktuálnej epidemiologickej situácie. Pripravené sú tri fázy. V jarných mesiacoch sme si prvú fázu reprofilizácie prakticky vyskúšali, spustenie druhej a tretej sme testovali, jednotlivé fázy reprofilizácie by teda mali byť správne nastavené. Jednotlivé fázy vedia nemocnice, v prípade potreby, rýchlo aktivovať,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Na základe pandemického plánu sa druhá fáza reprofilizácie lôžok zrealizuje v 3. fáze pandémie. K dispozícii bude ďalších 5 687 postelí v ďalších 22 nemocniciach.
Slovensko je pripravené aj na enormný nárast nakazených. V prípade takejto situácie by nastala tretia fáza reprofilizácie nemocničných postelí v ďalších 25 nemocniciach po celom Slovensku. V nej bude pre „COVID pacientov“ vyčlenených ďalších 5 951 lôžok.

Pľúcne ventilátory

Slovenské zdravotníctvo je podľa ministra Mareka Krajčího vybavené aj prístrojmi. „Pľúcnych ventilácii pre pacientov s COVID-19 máme dostatočné množstvo vzhľadom na dostupné personálne kapacity našich ústavných zdravotníckych zariadení. Konali sme okamžite s prihliadnutím na fakt, aby chorí pacienti na COVID-19 mohli byť v prípade potreby ventilovaní najksofistikovanejšími ventilačnými režimami, vhodnými na preklenutie ťažkých vírusových zápalov pľúc. Nemocnice sa zároveň dovybavovali aj ďalším potrebným prístrojovým vybavením. Prístrojová technika je dôležitá na poskytnutie adekvátnej a kvalitnej zdravotnej starostlivosti ľuďom nielen počas pandémie koronavírusu, ale naše nemocnice ju budú vedieť zužitkovať aj na skvalitnenie zdravotnej starostlivosti ostatných ochorení. Naším cieľom je po pandémii zintenzívniť operačnú činnosť a znížiť čakacie lehoty,“ vysvetlil M. Krajčí.

Na začiatku pandémie bolo v nemocniciach 450 takýchto prístrojov, nákupmi sa má tento stav zvýšiť na úroveň 1 000 ventilátorov. Z nich je už 350 v nemocniciach. Ďalšie budú distribuované na základe definovaných požiadaviek nemocníc a reálnej potreby na základe aktuálnej epidemiologickej situácie. Spolu s ďalšími nižšími typmi ventilátorov a podporných oxygenačných prístrojov tak Slovenská republika bude mať v lôžkových zariadeniach takmer 2 000 lôžok vybavených prístrojmi na podporu dýchania.

Ventilátory sú podľa slov ministra distribuované do štátnych nemocníc s prihliadnutím na dostupnosť kyslíkových a vzduchových rozvodov, možnosti zvýšenia počtu lôžok anestéziológie a intenzívnej medicíny, aktuálne prístrojové a personálne vybavenie.

Zloženie pandemickej komisie

Pandemickú komisiu tvoria predseda komisie a jej členovia. Jej predsedom je minister zdravotníctva.
Členmi komisie sú
minister vnútra
minister obrany
minister dopravy a výstavby
minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka
minister financií,
minister hospodárstva,
minister práce, sociálnych vecí a rodiny
minister zahraničných vecí a európskych záležitostí
minister školstva, vedy, výskumu a športu
minister kultúry
minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie
predseda Správy štátnych hmotných rezerv SR
predseda Bratislavského samosprávneho kraja
predseda Banskobystrického samosprávneho kraj,
predseda Trnavského samosprávneho kraja
predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja
predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja
predseda Košického samosprávneho kraja
predseda Prešovského samosprávneho kraja
predseda Žilinského samosprávneho kraja
generálni riaditelia zdravotných poisťovní
hlavný hygienik SR
hlavný odborník pre epidemiológiu
hlavný odborník pre infektológiu a tropickú medicínu
predseda Slovenskej akadémie vied
generálny riaditeľ sekcie krízového riadenia ministerstva vnútra
ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy
riaditeľ komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva
riaditeľ odboru krízového manažmentu ministerstva zdravotníctva, ktorý je súčasne tajomníkom komisie

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 07:07