StoryEditor

Osýpky pribúdajú

26.02.2019, 23:00
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie, osýpky za rok 2018 zabili 72 detí a dospelých v európskom regióne

Osýpky patria medzi najľahšie sa šíriace ochoreniaJeden chorý môže nakaziť až 18 vnímavých osôb. Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) informoval, že eviduje na Slovensku od januára tohto roka do 14. februára 2019 celkovo 67 prípadov osýpok. Ich výskyt zaznamenal v Košickom kraji a Bratislavskom kraji.

V okrese Trebišov (Košický kraj) je v spomínanom časovom rozmedzí hlásených 57 prípadov ochorení. Epidémia osýpok pretrváva v okrese Trebišov od septembra 2018. Celkovo na osýpky ochorelo od septembra 2018 do 14. februára 2019 149 osôb. Najviac ochorení zaznamenali epidemiológovia v mestách Trebišov a Sečovce. Veľká časť ochorení sa vyskytuje u detí, ktoré vzhľadom na ich vek ešte nemohli byť očkované.

V okrese Michalovce (Košický kraj), v ktorom minulý rok približne 4 mesiace trvala epidémia osýpok, zaregistrovali epidemiológovia od začiatku tohto roka 4 prípady tohto ochorenia. Tie sú v epidemiologickej súvislosti s výskytom osýpok v meste Sečovce v okrese Trebišov. Počas minuloročnej epidémie osýpok, od 7. 5. 2018 do 26. 9. 2018, hlásil Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Michalovciach 428 prípadov, z toho 420 potvrdených a 8 nepotvrdených, v okrese Michalovce a 19 prípadov v okrese Sobrance.

V okresoch Košice IV a Košice II zaznamenali epidemiológovia tento rok celkovo 5 prípadov osýpok. Toto ochorenie sa vyskytuje u nezaočkovaných detí. V hlavnom meste Bratislava bol v januári tohto roka zaznamenaný výskyt osýpok v jednom prípade u cudzieho štátneho príslušníka z Ukrajiny. Protiepidemické opatrenia boli zabezpečené, v súčasnosti Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave neeviduje žiadny nový prípad.

Výskyt

Na výskyt osýpok v európskom regióne upozorňuje aj WHO a v súvislosti s výskytom sýpok organizácia vyzýva európske krajiny, aby zameriavali svoje intervencie na tie miesta a skupiny, kde pretrvávajú imunizačné medzery.

Podľa správy WHO, osýpky za rok 2018 zabili 72 detí a dospelých v európskom regióne. Podľa mesačných správ v 47 z 53 jednotlivých krajín sa za január až december 2018 nakazilo 82 596 ľudí osýpkami. A takmer dve tretiny (61 percent) prípadov si vyžiadali i hospitalizáciu. Celkový počet ľudí infikovaných vírusom v roku 2018 bol najvyšší v tomto desaťročí, predstavuje trojnásobok celkového počtu hlásených prípadov v roku 2017 a 15-násobok v porovnaní s rokom 2016, keď išlo o najnižší počet nakazených.

WHO upozorňuje, že súčasné tempo zvyšovania miery očkovania nebude dostatočné na zastavenie výskytu osýpok. „Nemôžeme dosiahnuť zdravšie populácie na celom svete, ako sme sľúbili vo vízii WHO na najbližších päť rokov, ak nebudeme pracovať lokálne. Musíme robiť viac a lepšie, aby sme ochránili každého človeka pred ochoreniami, ktorým sa dá ľahko vyhnúť,“ reagovala riaditeľa WHO európskeho regiónu Zsuzsanna Jakab.

Situáciu s osýpkami monitoruje aj európske centrum ECDC. V správe sa uvádza zoznam 30 krajín, ktoré hlásili údaje o osýpkach za rok 2018. Celkovo sa počet prípadov naďalej zvyšoval. Medzi krajinami s najvyšším počtom prípadov sa spomínajú Poľsko, Rumunsko, Taliansko, Francúzsko a Slovensko, pričom sa zdôrazňujú výrazné zvýšenia v Poľsku, na Slovensku a v Litve.
Poľsko hlásilo v decembri 114 prípadov v porovnaní so 79 v novembri a s 21 prípadmi v októbri.

Slovensko hlásilo v decembri 52 prípadov v porovnaní s 38 v novembri a so 16 prípadmi v októbri.

Litva hlásila v decembri 20 prípadov v porovnaní s 8 v novembri a 0 prípadmi v októbri.

V minulom roku členské krajiny EÚ/EHP registrovali viac ako 12-tisíc prípadov osýpok, z nich 70 percent bolo aj laboratórne potvrdených. Zo všetkých uvedených krajín len jedna krajina neevidovala ani jeden prípad.

Mieru hlásenia na milión obyvateľov nad priemerom EÚ/EHP (23,9) zaznamenali Grécko, Slovensko, Rumunsko, Francúzsko a Taliansko.

Podľa správy ECDC pôvod ochorenia bol známy pre 11 274 prípadov (91 percent), z ktorých bolo 695 (6 percent) prípadov importovaných. Z 12 351 prípadov so zisteným vekom bolo 3 615 (29 percent) detí do piatich rokov a 6 501 (53 percent) bolo vo veku 15 rokov alebo starších. Najvyššia miera hlásenia bola u detí mladších ako jeden rok (261,2 prípadu na milión) a vo veku 1 – 4 roky (108,1 prípadu na milión).

Pri 1 484 prípadoch (12 percent) sa nevedel určiť stav zaočkovanosti. Pri 10 867 prípadoch (88 percent všetkých prípadov) so známym vekom a stavom očkovania bolo 8 597 (79 percent) neočkovaných, 1 238 (11 percent) bolo očkovaných jednou dávkou vakcíny, 817 (8 percent) bolo očkovaných dvoma alebo viacerými dávkami a 215 (2 percenta) bolo očkovaných neznámym počtom dávok.

Podiel neočkovaných prípadov bol najvyšší u detí mladších ako jeden rok (1 259 z 1 345 prípadov, 94 percent), ide teda o deti, ktoré ešte nemôžu byť očkované. Z 2 270 prípadov vo veku 1 – 4 roky bolo 1 756 (77 percent) neočkovaných, 336 (15 percent) bolo očkovaných jednou dávkou očkovacej látky, 50 (2 percenta) bolo očkovaných dvoma alebo viacerými dávkami a 23 (1 percento) bolo očkovaných neznámym počtom dávky. Ako centrum upozorňuje, osýpky sa naďalej šíria po celej Európe, pretože očkovanie v mnohých krajinách je neoptimálne.

Povinné očkovanie

Výskyt osýpok evidujú aj v Českej republike, kde podľa webu nasezdravotnictvi.cz v Prahe hygienici nariadili mimoriadne očkovanie zdravotníkov. Za celý minulý rok sa v hlavnom meste ČR objavilo 103 prípadov osýpok. A od januára pribudlo v Prahe 51 nových registrovaných prípadov.

V Česku hygienici využili svoje právo a po súhlase ministerstva zdravotníctva nariadili mimoriadne očkovanie celkovo 95 ľudí zo zdravotníckeho personálu v pražskej Fakultnej nemocnici Královské Vinohrady. Konkrétne ide o zdravotníkov na internej klinike, metabolickej jednotke a konziliárnych pracoviskách.

Povinné očkovanie začali práve vo vinohradskej nemocnici, kde sa objavili osýpky priamo u jedného zo zdravotníkov. „S posledným chorým zdravotníckym pracovníkom bolo v kontakte vyše sto ďalších zamestnancov. Nariadenie mimoriadneho očkovania je teda úplne namieste,“ reagovala riaditeľka protiepidemického odboru pražských hygienikov Zdeňka Jágrová. Všetci začlenení zdravotníci musia očkovanie podstúpiť do polovice marca.

Neočkovanie

Za novodobým šírením nákazy vo svete je pokles zaočkovanosti populácie, spôsobený aj kritikmi očkovania. Na výrazné zvýšenie počtu ľudí zaočkovaných proti osýpkam vyzvala už pred štyrmi rokmi Európu a krajiny Strednej Ázie Svetová zdravotnícka organizácia.
Na začiatku tohto roka navyše WHO označila neochotu k očkovaniu za jednu z desiatich najväčších hrozieb pre zdravie ľudí na celom svete. Podľa WHO hrozí, že sa môže zastaviť pokrok v boji proti infekčným chorobám, ktorým sa dá predchádzať očkovaním. Správa organizácie uvádza, že aj z hľadiska finančných nákladov ide o jeden z najúčinnejších spôsobov, ako predchádzať závažným ochoreniam. Každoročne očkovanie zachráni približne dva až tri milióny ľudí. Ďalších 1,5 milióna ľudí však zomrie zbytočne, pretože im očkovanie chýba.

Podľa WHO vzrástol počet prípadov osýpok celosvetovo o jednu tretinu. Dôvody odmietania sú podľa zdravotníckej organizácie komplikované, ale ich základom je nedôvera pacientov k očkovaniu alebo zložitý prístup k nemu.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 08:20