StoryEditor

​Obezita sa častejšie vyskytuje u jedináčikov

28.11.2019, 23:00
OSN upozorňuje, že v súčasnosti trpí nadváhou až 40 miliónov detí mladších ako päť rokov.

Horšie stravovacie návyky majú jedináčikovia. Deti bez súrodencov sú zároveň viac ohrozené nadváhou či obezitou. Poukázala na to štúdia publikovaná v Journal of Nutrition Education and Behavior. Podľa nej sa problémy s hmotnosťou častejšie týkajú aj matiek jedináčikov ako žien s viacerými potomkami. O výsledkoch štúdie informoval portál EurekAlert.

Výskumníci sa v štúdii zamerali na deti vo veku piatich až siedmich rokov. Celkovo mali k dispozícii údaje od 68 matiek, ktoré im poskytli detailné informácie týkajúce sa jedálničkov a hmotnosti detí.

Stravovacie návyky svojich detí zaznamenávali matky počas dvoch pracovných dní a jedného víkendového dňa. Okrem toho vyplňovali aj dotazník, ako sa rodina stravuje a venuje fyzickým aktivitám. V prípade stravovania detí, ktoré navštevovali školu, záznamy o stravovaní viedli učitelia.

Výsledkom analyzovania záznamov bolo, že jedináčikovia majú horšie stravovacie návyky ako ich rovesníci, ktorí majú súrodencov. „Odborníci na výživu by preto nemali zabúdať na vplyv rodinného prostredia a súrodencov pri poskytovaní vhodných rád rodičom malých detí,“ reagovala hlavná autorka štúdie Chelsea L. Krachtová z Louisiana State University.

Z výsledkov tiež vyplýva, že tieto deti tiež častejšie pili nezdravé nápoje. Výskumný tím dospel aj k záveru, že matky jedináčikov samy trpeli obezitou častejšie ako viacnásobné rodičky. V tej súvislosti Ch. Krachtová poznamenala, že BMI matky má na hmotnosť dieťaťa ešte väčší vplyv ako status jedináčika.

Štúdia sa však zamerala len na matky a deti a možný vplyv stravovacích návykov otcov nebrala do úvahy.

Výklad

V štúdii zistili, že rodiny s viacerými deťmi majú tendenciu zdravšie sa stravovať ako rodiny s jedným dieťaťom. Hlavná autorka štúdie sa domnieva, že výsledky možno vysvetliť napríklad aj tým, že viacnásobné matky spravidla musia stravovanie svojich detí viac organizovať. „Keď máte viac detí, musíte jedlo plánovať. Pravdepodobne budete častejšie variť doma a rýchle občerstvenia budú vzácnejšie,“ povedala.

Natalia Muthová z American Academy of Pediatrics Section on Obesity uviedla niekoľko ďalších možných vysvetlení. „Možno je to tým, že jedináčikovia majú viac jedla alebo tým, že sú menej aktívni, pretože pri sebe neustále nemajú vrstovníka,“ myslí si N. Muthová. „Možno existuje biologický faktor,“ pripustila tiež. Podľa nej je publikovaná štúdia malá a neposkytla dôkaz príčinnej súvislosti. Napriek tomu však upozornila na dôležitý trend, ktorý je potrebné lepšie preskúmať.

„Okrem tejto štúdie aj niekoľko ďalších výskumov ukázalo, že jedináčikovia majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť nadváhou alebo obezitou,“ dodala N. Muthová, ktorá sa na štúdii nepodieľala.

Na problémy s nadváhou upozorňuje aj Organizácia Spojených národov, podľa ktorej v súčasnosti trpí nadváhou až 40 miliónov detí mladších ako päť rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 06:47