StoryEditor

​O doplnkové ordinačné hodiny zatiaľ nie je záujem

22.01.2019, 23:00
Ambulancie musia mať certifikované informačné systémy a registráciu v informačnom systéme na objednávanie.

Legislatíva od januára umožňuje lekárom zriadiť si doplnkové ordinačné hodiny (DOH), počas ktorých môžu poskytovať zdravotnú starostlivosť za priamu platbu limitovanú do výšky 30 eur. Pacienti sa môžu objednať na vyšetrenie iba elektronicky cez Národný portál zdravia. Realita je však taká, že o DOH zatiaľ nie je medzi lekármi záujem. Za prvých desať januárových dní sa do systému nezaregistroval ani jeden.

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) predpokladá postupný nábeh využívania funkcie eobjednanie. „Aby poskytovateľ zdravotnej starostlivosti mohol používať funkciu eobjednanie na doplnkové ordinačné hodiny, musí mať najskôr od svojho dodávateľa informačného systému certifikovaný softvér, ktorý prejde overením zhody s národným zdravotníckym informačným systémom pre funkciu eobjednanie. Následne, ak má takto certifikovaný softvér, sa musí zaregistrovať do informačného systému na objednávanie osôb a doplnkové ordinačné hodiny mu musí schváliť VÚC,“ informoval hovorca NCZI Boris Chmel.

Lekári hovoria o prísnych podmienkach v súvislosti s DOH. Všeobecní lekári si ich môžu zriadiť až po 13. hodine, špecialisti navyše aj v deň, keď nemajú riadne ordinačné hodiny. Objednaných pacientov musia v rámci DOH vyšetriť do 20 dní, počet pacientov je sledovaný, informácie musia hlásiť zdravotnej poisťovni pacienta. Za porušenie povinností hrozí lekárovi pokuta až do 16 596 eur.

Nepochopiteľná dvojkoľajnosť

Komentuje MUDr. Monika Palušková, PhD., MBA, prezidentka SVLS

Pracujem ako všeobecná lekárka pre dospelých. Denne sa postaráme v rámci ordinačných hodín o 50 – 70 pacientov. Časť pacientov si už asi 15 rokov objednávame bez poplatku (preventívne prehliadky, komplexný manažment hypertonikov, predoperačné vyšetrenia a pod., akútne aj chronické ochorenia), časť vyšetrujeme v poradí, v akom prídu do čakárne. Systém funguje a je dobre organizovaný. Doplnkové ordinačné hodiny tak, ako boli schválené, považujem za nesystémový krok. Ordinačné hodiny schválené VÚC si každý poskytovateľ určuje sám v rámci zákona. MZ SR navodilo takýmto návrhom zákona nepochopiteľnú dvojkoľajnosť – na jednej strane zákon stanovuje astronomickú pokutu, ak poskytovateľ poskytne počas schválených ordinačných hodín zdravotnú starostlivosť hradenú z verejného zdravotného poistenia za úhradu, a na druhej strane v doplnkových ordinačných hodinách je platbu za rovnaké výkony možné vyberať... Schizofrenicky vecne aj právne pôsobí aj fakt, že za lieky a vyšetrenie biologického materiálu sa neplatí ani v jednom z oboch prípadov. Všeobecní lekári už teraz pracujú na hranici svojich fyzických a psychických síl počas ordinačných hodín. V ich ambulanciách by jednoznačným prínosom bola možnosť objednávať pacientov vo vymedzených časoch počas schválených ordinačných hodín za pevne stanovený poplatok tak, ako to bolo v minulosti.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 07:10