StoryEditor

Nové vyšetrenie vo FN Trenčín

22.05.2020, 00:00
Vyšetrenie je určené pre všetkých pacientov na Slovensku

Karcinóm prostaty je jeden z najčastejších zhubných ochorení u mužov na Slovensku. Ako informovala Fakultná nemocnica Trenčín, diagnostika tohto ochorenia bola doteraz veľmi problematická. Podozrenie na rakovinu prostaty je nutné potvrdiť pozitívnym histologickým nálezom pri biopsii prostaty.

"Pri štandardnej biopsii prostaty lekár odoberá vzorky z presne definovaných 8-12 lokalít z okrajovej časti prostaty. Nanešťastie, pri štandardnej biopsii sa nie vždy podarí zachytiť patologické ložisko v prostate. Približne dve tretiny pacientov majú štandardnú biopsiu s normálnym nálezom. Avšak, stále u nich pretrvávajú markery, ktoré poukazujú na výskyt karcinómu prostaty. Preto ich ošetrujúci lekár posiela na biopsiu druhýkrát, tretíkrát a niekedy aj štvrtýkrát," vysvetlila nemocnica. To prináša pacientom nielen nepríjemnosti spojené s opakovanými vyšetreniami, ale hlavne veľkú psychickú záťaž s ohľadom na dlhodobú neistotu.

FN Trenčín priblížila, že efektívnou metódou je FÚZNA biopsia prostaty, ktorá je spojením nálezu na magnetickej rezonancii a jeho zobrazením ultrazvukom pri odbere vzoriek. "Najprv rádiológ na základe magnetickej rezonancie označí podozrivé ložiská, urológ si tento záznam prenesie na obrazovku ultrazvukového prístroja a pri odbere sa cielene zameria práve na tieto podozrivé ložiská. Pri hodnotení rizikovosti ložiska využívajú rádiológovia 5-stupňovú škálu hodnotenia, kde stupne 4 a 5 znamenajú vysoko pravdepodobný nález nádoru prostaty, naopak normálny nález na MRI signalizuje minimálne riziko karcinómu," zrhnula FN Trenčín.

Urologické oddelenie FN Trenčín má k dispozícii ultrazvukový prístroj s programom na fúznu biopsiu prostaty. "Vďaka tomuto vybaveniu realizujeme od apríla 2020 na našom oddelení MRI fúznu biopsiu prostaty," uviedla nemocnica.

Nemocnica tiež uviedla, že vyšetrenie je určené pre všetkých pacientov na Slovensku, podmienkou je doplnené vyšetrenie magnetickou rezonanciou prostaty v štandardizovanom multiparametrickom protokole vysokej kvality, najlepšie aj s označenými podozrivými ložiskami rádiológom.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
17. apríl 2024 19:16