StoryEditor

Nemocnice vyplácajú mimoriadne odmeny

15.05.2020, 00:00
Zdravotníci v červených zónach dostali príplatky za marec, budú aj za apríl

České ministerstvo zdravotníctva vyzvalo štátne nemocnice na vyplatenie mimoriadnych odmien pracovníkom v prvej línii, ktorí zabezpečujú zdravotnú starostlivosť o pacientov s ochorením COVID-19. Výška odmeny závisí od náročnosti práce a miery rizika s tým, že každá nemocnica ju stanoví podľa svojich možností.

Ministerstvo zdravotníctva SR nepotvrdilo, či rieši otázku otázku finančného ocenenia zdravotníkov v prvej línii centrálne.

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) vypláca mimoriadne odmeny všetkým zdravotníkom, ktorí pracujú v červených zónach alebo v zónach, kde sa nachádzajú suspektní pacienti. „Odmeny boli vyplatené vo výške 15 000 eur za mesiac marec, samozrejme, aktuálne spracovávame aj odmeny za apríl. Vedúci pracovníci týchto zón posielajú k výplatnému termínu zoznam všetkých pracovníkov, ktorým budú odmeny vyplatené,“ uviedla hovorkyňa UNB Eva Kliská. Vzhľadom na vyšší počet hospitalizovaných pacientov suspektných alebo s potvrdeným ochorením COVID-19 museli personálne posilniť tímy v červených zónach. „To znamená, že aj celková suma mimoriadnych odmien za mesiac apríl bude vyššia, predpokladáme zhruba 30 000 eur,“ doplnila E. Kliská.

Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach udelila odmeny pracovníkom Kliniky infektológie a cestovnej medicíny, ktorí sa starajú o COVID-19 pozitívnych pacientov. „Taktiež sme v rámci našich možností odmeny dali aj tam, kde sa situácia zamestnancov reálne dotkla,“ uviedla hovorkyňa Ivana Vaněková.

Aj Univerzitná nemocnica Martin bonifikuje zamestnancov, ktorí poskytujú zdravotnú starostlivosť suspektným alebo COVID pozitívnym pacientom. Hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová potvrdila, že majú nárok na tzv. COVID príplatok. „Za mesiac marec si nárok na príplatok uplatnilo 128 našich zamestnancov a celková výška dosiahla takmer 43-tisíc eur. Príplatok sa bude vyplácať k mzdám zamestnancov aj v apríli,“ potvrdila K. Kapustová. Predpokladá nárast tejto sumy, pretože v apríli vznikli nové pracoviská určené pre suspektných alebo COVID pozitívnych pacientov, zvýšil sa počet zamestnancov, ktorí majú nárok na COVID príplatok. „Zároveň bude príplatok vyplácaný za celý mesiac, kým v marci išlo približne o 2 týždne,“ podotkla hovorkyňa.

Lekári žiadajú plné úhrady

Slovenská lekárska komora žiada pre všetky nemocnice, polikliniky aj ambulancie platby od zdravotných poisťovní na úrovni sto percent vlaňajšieho priemeru. „75 % paušálu z minulého roka je dlhodobo neudržateľných a hrozí, že systém skolabuje. Ambulancie nemajú rezervy na to, aby dlhodobo, niekoľko mesiacov dokázali preklenúť toto obdobie, aby vedeli saturovať štátom nedofinancované ambulancie,“ povedal Marian Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory. Komora trvá na plnej úhrade pre poskytovateľov nielen preto, aby mohla byť kontinuálne zabezpečená ich prevádzka nielen počas pandémie a zdravotníci dostali mzdy ako doteraz, no predovšetkým preto, aby ambulancie prežili aj po prekonaní koronakrízy.

MUDr. Emil Jurkovič z chirurgickej ambulancie prezentoval požiadavku poskytovateľov špecializovanej ambulantnej starostlivosti na stopercentnú úhradu. Tvrdí, že za marec mal minimálny príjem, ktorý nepokryje finančné nároky na všetky požadované ochranné prostriedky, prenájom priestorov, plat lekára, sestry a odvody. „Ak sa odborné ambulancie zatvoria z dôvodu insolventnosti, tak ich nikto neobnoví v takom rozsahu, ako sa dosiaľ prevádzkovali a pacienti budú čakať na odborné vyšetrenia možno celé mesiace. Nech si nikto nerobí ilúzie, že lekári z nemocníc pôjdu za takýchto podmienok pracovať do odborných ambulancií,“ zdôraznil MUDr. Jurkovič.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 21:36